2018-09-07

#1800: Vycházející hvězdy 2: Síla - 50 %


Vycházející hvězdy 2: Síla (Rising Stars 2: Power)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2009. Původně vycházelo jako čísla 9 až 14 série "Rising Stars". Souborně vyšla kniha v roce 2001. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 459 Kč.
Scénář: J. Michael Straczynski
Kresba: Stuart Immonen, Ken Lashley, Christian Zanier

Kniha "Vycházející hvězdy 1: Zrozeni z ohně" nám představila celkem zajímavý příběh, který pokračování rozvíjí, bohužel způsobem, který není úplně dokonalý. Prostě bylo potřeba vyřešit jeden problém, něco vysvětlit, ale po dočtení si uvědomíte, že tohle rozhodně nebude všechno, co chtěl J. Michael Straczynski říct. A jasně, že neřekl, bylo toho víc, ale to se bohužel v českém překladu zatím nedovíme a je otázkou, jestli vůbec někdy ano, protože tam, kde končí kniha "Vycházející hvězdy 2: Síla" je ukončen dílčí příběh, s čímž se mohou někteří spokojit. A zatím se s tím česky musejí spokojit všichni. Docela by mě ale zajímalo, jaká byla pointa celé série, protože Straczynski měl příběh promyšlený od začátku do konce. Jasně, pokud po tom tak budu toužit, mohu se obrátit na anglické vydání.

Na konci knihy "Vycházející hvězdy 1: Zrozeni z ohně" došlo k tomu, že se projevila Kritická Mez, pravděpodobně nejsilnější, nebo nejschopnější hrdinka ze všech, o které pořádně nikdo nevěděl i když ona věděla, čeho jsou všichni schopní a co by se mohlo stát, kdyby někteří z nich umřeli. To vedlo k tomu, že obsadila se svými souputníky město Chicago, kam už se nějaký ten pátek nikdo pořádně nepodíval, protože každý, kde chtěl zjistit, co se ve městě děje, se už nevrátil. Ale časy se mění a jsou zde lidé se zvláštními schopnostmi, kteří nechtějí, aby se normálové báli a namohli do Chicaga vstoupit. A tak ti, kdo mohli umřít, kdo byli utlačovaní, kdo vlastně stáli u toho, co Mez způsobila, se ji rozhodnou porazit. A myslí si, že to dokážou.

Samozřejmě, že nic nejde k plánu, ale to Straczynski nevyužívá jen k akci, která není nějak překvapující, jen velkolepá, ale především k tomu, aby ukázal, jak je schopným z hlediska budování napětí a emoci a především z hlediska výstavby jednotlivých postav. Ty jsou skutečně vícerozměrové, i když se jedná třeba o postavu vedlejší. Dokázal vytvořit bohatou, nesourodou skupinu, která chce bojovat bok po boku. Přesto je vidět, že by potřeboval trochu více prostoru, že by tomuhle seriálu bylo něco lépe na televizní obrazovce než v komiksu, protože by některé postavy měly více času na to, abychom se s nimi seznámili a pochopili jejich význam. To platí pro Kritickou Mez, ale třeba i pro Williama, který se najednou zjeví nebo pro Cathy. Jasně, oba dostali určitý prostor, ale strašně omezený. Přitom tohle jsou postavy, které by si mohl čtenář zamilovat.

Série tak u nás končí knihou, která rozhodně nenaplní očekávání, jež byla do příběhu vkládána. J. Michael Straczynski umí rozhodně víc a jsem si jistý, že to, jak příběh pokračoval, bylo hlubší, silnější emotivnější. A ono je klam pokračovat, jak nám finále knihy "Vycházející hvězdy 2: Síla" naznačuje. Co když je skutečně možné, aby superhrdinové změnili svět? Co když jsou schopní udělat ze Země ráj? Jasně, že se tohle musí posrat, ale docela by mě zajímalo, jakým způsobem se to posere. Tohle je myšlenka, která je velmi zajímavá a která rozhodně stála za prozkoumání. Jen je škoda, že se série "Vycházející hvězdy" od něčeho, co bylo inspirováno komiksem "Watchmen" zvrhla v něco, co je především akční řežbou a ty myšlenky zůstávají spíše v pozadí.

Komiks "Vycházející hvězdy 2: Síla" zakoupíte na stránkách eshopu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vycházející hvězdy 1: Zrozeni z ohně"

Žádné komentáře:

Okomentovat