2018-07-03

#1740: Punisher MAX 1: Na začátku - 65 %


Punisher MAX 1: Na začátku (Punisher MAX 1: In the Beginning)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako díly 1 až 6 série "Punisher" u Marvelu v edici MAX. Souborně vyšlo jako "Punisher MAX 1: In the Beginning" u Marvelu v edici MAX v roce 2004. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Lewis Larosa

Kniha "Punisher MAX 1: Na začátku" je takovým stále ještě mostem mezi tím, co představoval "Punisher", kterého Garth Ennis psal a Steve Dillon kreslil a od kterého se Garth Ennis postupně odklonil, aby psal "Punishera" drsnějšího a méně vtipného, pro kterého už se Dillonova kresba tolik nehodila. Prvním mostem byla kniha "Punisher MAX: Od kolébky do hrobu" a kniha "Punisher MAX 1: Na začátku" je ještě jedno zúčtování s některými postavami, které si s sebou Frank Castle nesl, ale které už do jeho života zasahovat neměly. Proto bylo potřeba se s nimi vypořádat a nechat Frank jít po nové cestě, která už nebude humorná, ale bude plná krve a násilí. A tohle už kniha "Punisher MAX 1: Na začátku" obsahuje.

Hned na začátku zjistíme, že po Frankovi někdo jde. Tedy na úplném začátku máme takové malé připomenutí toho, jak se Punisher zrodil, i když je pravdou, že on je jeho zrod trochu zajímavější a sahá mnohem hlouběji než k událostem, k nimž došlo během jednoho rodinného pikniku. Pak ale zjišťujeme, že po Punisherovi někdo pase. Nejsme si jistí, kdo to je, ani proč ho chce dostat. Ale samozřejmě to postupně zjistíme, stejně jak Punisher, který se dostane do celkem zajímavých trablů. Ale ještě před tím započne pořádnou destrukci, kdy tady opravdu gangsteři umírají ve velkém. Jak však zjistíme, nebudou to jen gangsteři, protože Frank má kulku i pro ty, kteří se mu z nějakého důvodu serou do života.

I když se Punisher dostane do problémů, i když to s ním vypadá skutečně bledě, vždycky je nějaká cesta, jak se prostřílet ven. Tady Ennisovi hodně pomáhá, že si zvolil pro spolupráci velmi dobrého kreslíře, kterým je Lewis Larosa. Díky němu a jeho spolupracovníkům, kteří přidali inkoust a barvy, vypadají především akční a násilné scény skutečně dobře. Když je někomu rozstřelena hlava, máte pocit, že vás tohle skutečně zabolelo. Komiks ""Punisher MAX 1: Na začátku"" je přece jen dospělejší, je drsnější než jeho předchůdci, a to prostě proto, že tohle už není něco, co by mělo být určeno širšímu čtenářstvu, ale především čtenářům dospělým. Ale v klidu, nahota zde není, jen sem tam dobrá sexistická hláška.

Garth Ennis chtěl napsat Punishera, který bude drsnější, který bude krvavější, který bude baven humoru. Chtěl psát Punishera kterému jde jen o jedno. O samotné zabíjení. Je mu v podstatě jedno, koho zabíjí, je mu jedno, jak moc se ten člověk provinil, ale vždy se něčím provinil, ať už proti zákonům, proti lidem anebo proti Frankovi samotnému. Podařilo se mu to, protože i zde sem tam zahláškuje, protože na to má postavy a prostor. Přesto je fajn, že je postava temnější a že toho mnoho neřekne. Většinou mluví jiní. Garth Ennis má postavu v hlavě, dostala se mu hluboko, ale zatím se jen rozjížděl. Je otázkou, jestli se dokázal rozjet k větším věcem a pokračovat s příběhy, které nebudou na jedno brdo.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Punisher MAX 8: Vdovy"
"Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma"
"Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge"

Žádné komentáře:

Okomentovat