2018-07-04

#1741: Znovuzrození hrdinů DC - Green Arrow 1: Smrt a život Olivera Queena - 65 %


Znovuzrození hrdinů DC - Green Arrow 1: Smrt a život Olivera Queena (Green Arrow 1: The Death and Life Of Oliver Queen)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě (s bílou nebo černou obálkou) a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Green Arrow: Rebirth" a jako čísla 1 až 5 série "Green Arrow (Rebirth)". Souborné vydání vyšlo v roce 2017. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč (brožovaná vazba) a 599 Kč (pevní vazba).

Scénář: Benjamin Percy
Kresba: Juan Ferreyra, Otto Schmidt

Mám trochu skluz a rozhodně jsem ještě nestačil přečíst všechny knihy, které u nás vyšly česky v rámci "Znovuzrození hrdinů DC", ale opět se ukazuje, že se nejedná o sérii, která je vyloženě nová, ale je to sérii, která navazuje na minulé dění. Bohužel v případě knihy "Znovuzrození hrdinů DC - Green Arrow 1: Smrt a život Olivera Queena" nemáme až tak velké zázemí, tedy v komiksu, abychom mohli docenit vztahy mezi jednotlivými postavami a narážky, které zde jsou roztroušené celkem často. Ale je pravda, že pro alespoň trochu základní přehled stačí znát komiks "Green Arrow: Rok jedna". Tedy nikoli vyloženě pro přehled o Green Arrowově světě, ale spíše o tom, jak se zrodil Green Arrow a kým vlastně je. I o tom se dost mluví a chvílemi budete mít pocit, že dějově vlastně nejsme od knihy "Green Arrow: Rok jedna" tak daleko.

Od sbírky "Znovuzrození hrdinů DC - Green Arrow 1: Smrt a život Olivera Queena" tedy rozhodně není možné čekat, že to bude nový začátek, nový origin, ale prostě je to pokračování příběhů z takového místa, kde je pro nové čtenáře celkem snesitelné začít, protože i když nebudou znát sílu vazeb mezi jednotlivými postavami, nebudou možná úplně vědět, proč je Black Canary pro Green Arrowa tak důležitá, ten základ je možné zde pochopit. A pokud budou chtít čtenáři vědět víc, vždycky si mohou něco najít na internetu. Anebo doufat, že toho u nás vyjde ještě trochu víc, abychom si mezery doplnili. Jak ale říkám, dá se to i bez nějaké hlubší znalosti. Tady před námi se totiž odvíjí nová epizoda, která v knize začíná, ale rozhodně ještě nekončí.

Green Arrow je ve svém městě, v Seattlu a snaží se o to, aby ho zase všichni brali vážně. Chce pomáhat lidem, chce být tím, kdo je v ulicích a zasáhne, pokud se místním děje nějaké příkoří. Podle všeho přišel v pravý čas. Lidé mizí z ulic. Většinou ti, kteří nic nemají. Chudáci a bezdomovci. Skoro nikdo je nepostrádá. Skoro. Green Arrow si na ně rozhodně čas najde. A také si ho najde na Black Canary. Vlastně jejím nástupem se seznamujeme i s dalšími důležitými postavami, jako jsou Henry, Emi a Shado. Přiznám se, že nikdo z nich mi nic neříká. Ale to asi bude tím, že mě postava Arrowa nikdy moc nezaujala, a to ani v seriálovém provedení. V komiksovém provedení se v knize "Znovuzrození hrdinů DC - Green Arrow 1: Smrt a život Olivera Queena" musí vyrovnat s pořádným průšvihem - někdo stojí za nelegálními penězi po celém světě a bude to hráč, který je možná i na Green Arrowa moc.

Kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Green Arrow 1: Smrt a život Olivera Queena" je takovou docela zajímavou ukázkou toho, jak se mohou bortit zavedené pořádky. Skoro to vypadá, že by se mohl Green Arrow vydat novou cestou, i když zároveň si zachovává i to staré, jak nám ukazuje konec, kdy máte pocit, že se postava začíná točit v kruhu. Ale třeba nové vystoupení z kruhu bude o to zajímavější. Takže první díl celkem fajn, zajímaví záporáci, i když dějově budete mít chvílemi pocit, že koukáte na dospělejší verzi příběhů Richieho Riche. Osobně jsem trochu zklamaný, že příběh není víc temnější, protože kresba by s tím souzněla, ale Benjamin Percy se snažil o mnohá odlehčení, což se promítlo i ve vedení děje, jež se mi na některých místech nezamlouvalo - třeba postava Emi a její "vývoj". Po knize "Znovuzrození hrdinů DC - Green Arrow 1: Smrt a život Olivera Queena" bych ale rozhodně sérii další šanci dal.

Komiks "Znovuzrození hrdinů DC - Green Arrow 1: Smrt a život Olivera Queena" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat