2018-06-10

#1717: Legendy o Myší hlídce 1 - 65 %


Legendy o Myší hlídce 1 (Legends of the Guard 1)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Vyšlo původně jako "Legends of the Guard 1" u Archaia Studios v roce 2010. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

"Myší hlídka" byla celkem úspěšná, o čemž svědčí i skutečnost, že David Petersen za knihu dostal Eisnera. Snad i proto se zrodila myšlenka, že by bylo fajn vytvořit sérii příběhů, kdy každý bude tvořit jiný autor a David Petersen jim nechá volnost v tom, co napíšou a nakreslí. Od myšlenky bylo k činu poměrně blízko, a jak David sám v úvodu uvádí, nakladatelství se nápad líbil. Aby to ale nebylo tak jednoduché, rozhodli se pro vytvoření rámcového příběhu, který bude jednotlivé povídky, které jsou různé dlouhé, ale spíše krátké, spojovat. A tak se zrodily knihy "Legends of the Guard", česky "Legendy o Myší hlídce", které v originále už vyšly celkem tři.

K nám se dostává první kniha a druhá by měla hned následovat. Tedy ne vyloženě hned, ale podle všeho by se na trhu měla objevit v listopadu 2018. Kniha "Legendy o Myší hlídce 1" je zajímavá zmiňovaným rámcovým příběhem, kdy vlastně jde o to, že se misi sešly v hostinci, a to zrovna takové, které už mají docela velkou sekeru. A jelikož se jim nechce platit, hostinská Rudolfa přijde s nápadem - všechny myši mají říct nějaký příběh, který ona naznala a který je částečně pravdivý a částečně vybájený. A podle toho, jaký příběh se jí bude líbit nejvíc, se ona rozhodne, komu odpustí dluh. Vítěz může být jen jeden, ostatní myši budou muset do týdne své dluhy splatit. Zajímavá soutěž, kterou myši přijmou.

Díky tomuto rozdělení zde máme celkem třináct příběhů, které jsou vždy proloženy scénou z hospody, kde se mezi sebou postavy baví, aby následně jedna další mohla vyprávět svůj příběh. Každý příběh má na svědomí jiný autor nebo autorka, případně duo, pokud se jeden klasicky postaral o scénář a druhý o kresbu. Každý příběh je trochu jiný. Některý se chce přiblížit původní vizi - myslím kresebně - kterou prezentoval David Petersen, jiné jsou úplně odlišné. Ani u jednoho příběhu ale nemáte pocit, že by nezapadal, všechny jsou z jednoho světa, jen z různých míst a jiných období. Datování tady není až tak důležité, stejně jako není důležité napojení na hlavní linii. Jsou to prostě samostatné příběhy. Na jednu stranu je tahle nezávislost fajn, na stranu druhou jsou někdy ty příběhy prostě takové... obyčejné.

Několikrát se mi stalo, že jsem si hned po dočtení příběhu říkal, že si ho nejspíš nebudu moc dlouho pamatovat. Bohužel se to skutečně stalo a při psaní recenze si říkám, jestli je tu nějaký, který bych si hned vybavil. Je to především ten rámcový, kde jsou postavy hezky rozepsány, a to na velmi malém prostoru. Celkovým zpracováním mě pak zaujal hned první, "O veliké bitvě mezi jestřábovou a lišákovou myší". A jsou zde další, které jsou zajímavé hlavně kresebně. Co se týká scénářů, je to někdy až moc krátké a není se čemu divit, že daná myš nakonec soutěž v hospodě nevyhrála. Ale konceptuálně komiks "Legendy o Myší hlídce 1" funguje a dobře se čte. Jen ty jednotlivé příběhy prostě nejsou takové, aby vás dokázaly odrovnat, a vy jste nad nimi seděly dlouhé hodiny a zkoumaly je. Na jedno přečtení vás ale potěší.

Knihu "Legendy o Myší hlídce 1" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Myší hlídka 1: Podzim 1152"
"Myší hlídka 2: Zima 1152"
"Myší hlídka 3: Černá sekera"

Žádné komentáře:

Okomentovat