2018-05-15

#1697: Zlouni 1 - 50 %


Zlouni 1 (The Bad Guys 1)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo "The Bad Guys 1" v roce 2015. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Aaron Blabey
Kresba: Aaron Blabey

"Zlouni 1" - ano, opravdu je to první díl a mělo by následovat pokračování, tak uvidíme, jestli na něj dojde i v češtině - rozhodně není komiks, který by byl určen všem. Je to dáno tím, že je očividně psán spíše pro děti než pro dospělé, a to jak jazykem, kterým je psán, který je velmi jednoduchý a hodně dá na citoslovce, tak i tím, jak je kreslen, kdy mnohdy je jedna stránka jen jeden panel, a není zde tedy mnoho toho, co by nějak moc odtahovalo pozornost od toho hlavního, co se na panelu objevuje. Většinou je to tedy obličej Pana Vlka, případně ještě dalších tří hlavních postav, které se zde objevují - těmi jsou Pan Žralok, Pan Had a Pan Piraňa. Nebo je to Pan Sardinka? Těžko říct.

Příběh komiksu "Zlouni 1" je vlastně o tom, že se Pan Vlk rozhodne, že se mu už ani trochu nelíbí, že je brán jako záporná postava jen proto, že se vloupává ke stařenkám a převléká se do jejich šatů. Chce, aby ho veřejné mínění bralo jako kladnou postavu, a tak se rozhodne, že je s tím třeba něco udělat. A jelikož v tom nechce být sám, přizve k tomu zmiňovanou trojici, aby se také napravili, respektive aby napravili svůj obrázek u veřejnosti. Jenže předsudky jsou silné a taková malí kočička se nechce nechat zachránit ze stromu čtyřmi tvory, jejichž tesáky řvou spíš "Jíst!" než něco jako "Pomůžu ti.". Pan Vlk má ale větší plán, jak se zalíbit - zachránit dvě stě psů z útulku. Ale nebude to jednoduché.

Knihu "Zlouni 1" snadno přečtete během několik minut, protože textu zde opravdu mnoho není. A co si budeme povídat, ono není ani moc té kresby. Aaron Blabey si vystačí mnohdy jen s prázdným pozadím, na kterém se objevuje některá z postav. Sem tam se rozkreslí trochu více, ale to vše v černobílém provedení. To neberu jako negativum, naopak si myslím, že zrovna pro tenhle příběh a pojetí postav to sedí. Navíc Aaron Blabey se vyžívá v karikatuře a v přehnaných výrazech, kde ten volný prostor svých panelů dokáže docela dobře využít. Autor si asi řekl, že v jednoduchosti je síla a vytvořil skupinku "agentů" s teplou vodou, kteří se snaží hlavně o vtipné hlášky. Mnohdy se opravdu jen snaží.

Humor komiksu "Zlouni 1" je dost jednoduchý, místy až moc, což mi moc nesedělo, ale je to něco, co by mohlo sednout dětem. Někdy se divím, čemu se smějí, tak proč by se nemohly smát i tomuhle. Zase až tak blbé to není, příběh má děj, má směřování, má smysl, a tak je to celkem snesitelné. Dospělý komiks jen prolétne, možná ani nebude moc zvědavý na pokračování. Ale dítě si možná postavičky oblíbí a vrátí se ke knížce i vícekrát. Jistý si tím ale nejsem. Když nic jiného, Aaron Blabey má dobrý lettering, respektive ten je dobrý v češtině. Kniha je hned přečtena, mnoho nezanechá, ale pokud potěší vaše děti, je to celkem dobrý výsledek.

Komiks "Zlouni 1" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat