2016-08-16

#1237: Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů - 70 %

Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů (Suicide Squad 1: Kicked in the Teeth)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 série "Suicide Squad" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2012. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná), 599 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Adam Glass
Kresba: Ig Guara, Clayton Henry, Cliff Richards, Andrei Bressan, Federico Dallocchio a Ransom Getty

Do kin se dostal snímek "Sebevražedný oddíl", a tak se dalo čekat, že se seznámíme s touhle partičkou také komiksovým způsobem. Přece jenom se jedná o tým, který z komiksu vzešel, a tak by byla škoda, kdybychom ho měli poznat jen z filmu. Zase něco tak divného by to ale nebylo, i když český komiksový trh v posledních deseti letech udělal hodně pro to, abychom postavy z filmů dobře znali už z komiksů. A díky za to! BB/art se tedy chopil možnosti představit nám skupinu s nepříliš tajným označením "Sebevražedný oddíl", která má jednoduché složení. Jsou v ní parchanti, kteří si odpykávají vysoké tresty, většinou doživotí. Prostě ti záporáci, co nebyli dost dobří a chytli je, nemluvě o tom, že se nedostali do Arkhamu, aby mohli snáze utéct.

Ve filmu jsme mohli vidět, jak se dával celý tým dohromady, popravdě se tam tomu věnovalo až příliš mnoho času, ale to je jen jeden z vícero důvodů, proč film nefungoval. Proto jsem byl zvědavý na to, jak se dařilo komiksovým tvůrcům. BB/art si vybral sérii, která se začala psát v rámci "The New 52", tedy velkého restartu celého DC Universa. Jedná se již o čtvrtou řadu série "Suicide Squad". Myslím si, že to byla volba velmi dobrá, protože tohle je komiks, který vás dovede dostat mnohem víc než film, a to nejen proto, že jsou zde scény, které by do filmu prostě neprošly, pokud by neměl R rating. A to bohužel "Sebevražedný oddíl" nemá. V komiksovém provedení už je to ale lepší, nemluvě o tom, že je zde pořád to, co očekáváte. Hlášky, akce a šílenci.

Jestli jste viděli film, tak v komiksu najdete podobné. Skupina maniaků a vrahů se spojila proto, že jim Amanda Waller nechala do krku namontovat nanobomby a začala jim vyhrožovat, že pokud nebudou sekat dobrotu, což znamená, pokud pro ni nebudou zabíjet, tak jim vyhodí do vzduchu jejich hlavinky. Jasně, že většina z nich se moc dlouho nerozmýšlí a rovnou jde do akce. Adam Glass si připravil celkem zajímavé dějové prvky a píše béčko. Akční béčko, kde se hláškuje, jsou parádní kostýmy, spousta barev a skupina magorů, která stojí za to, aby ji člověk sledoval. Složení není úplně stejné jako ve filmu, ale většina postav se zde protočí. Hlavní postavou je pak opět Deadshot, který je takovým formálně neformálním vůdcem.

Na začátku se k němu přidává Harley Quinn a El Diablo, které z filmu známe, ale pak jsou to King Shark, Black Spider, Voltaic a Savant, kteří se zatím filmem nemihli. Říkat si o některých něco víc nemá smysl, protože sami komiksem jen prolétnou. Sebevražedný oddíl rozhodně nepatří k těm týmům, které by měli dlouhodobě stejné složení. Jejich úmrtnost je poměrně vysoká, což je pochopitelné, protože jsou mnohdy nebezpeční sami sobě. A naštěstí v komiksu "Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů" uvidíme naplno, co to znamená, když někdo neposlouchá Amandu Waller a chce udělat něco, co by neměl, i když má krk napěchovaný malou trhavinou. Jak říkám, v tomhle je snímek hodně skromný na krev a celkově na gore. Vlastně tam nic moc není. Komiks vám to vynahradí.
Obálka limitované edice

"Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů" je komiks, který si přečtete, když chcete něco oddechového, násilného, ale ne až tak jednoduchého. Je zde dějový vývoj, příběh někam směřuje, postavy se vyvíjí, jejich vztahy se vyvíjejí, jsou zde motivace, i když někdy šílené. Všechno dohromady funguje a sem tam se objeví nějaká ta vtipná hláška. V tomhle ohledu si ale myslím, že to zase až tak skvěle užvaněné nebylo. I tak se ale u komiksu pobavíte a některé zvraty vás dovedou nabudit na další čtení. Tak doufejme, že se druhého dílu dočkáme, protože já jsem celkem zvědavý, jak tohle pokračovalo. Jasně, ten konec je takový hodně klišovitý a vám je jasné, že tohle nebude tak očividné, ale třeba dokážou tvůrci mile překvapit.

Komiks "Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované vazbě nebo pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat