2018-04-05

#1669: Grandville 3: Bête Noire - 80 %


Grandville 3: Bête Noire (Grandville Bête Noire)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Grandville Bête Noire" v roce 2012 ve Velké Británii. České vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Bryan Talbot
Kresba: Bryan Talbot

Tam, kde jsem měl pocit, že kniha "Grandville 2: Mon Amour" trochu poklesla, pokud se kvality týká, tam jsem měl zase pocit, že kniha "Grandville 3: Bête Noire" funguje tak, jak by měla, jako kdyby se Bryan Talbot nakopl k pořádnému komiksu, který má všechno, co byste očekávali. Výborná kresba je samozřejmostí, ale i děj má hodně silných prvků. Je to tajemství, je to využití steampunk technologií, je to příběh, který je v podstatě sherlockovský a jako takový funguje, je to tajemství, které se zde skrývá, a jeho postupné odhalování. I když je Bryan Talbot místy hodně ukecaný, stejně mě děj dokázal strhnout a já jsem se prostě bavil tím, jak je to napsané, kam děj směřuje, jak se vše postupně odhaluje a jak je zde čas pro nějaké to budování vztahů. Bryanovi se vše povedlo celkem dobře vyvážit.

Hlavní postava série "Grandville" se nemění a její jí opět detektiv-inspektor Archibald LeBrock, který se i tentokrát musí vydat do města Grandville, tedy do Paříže, aby zde řešil případ. Kniha "Grandville 3: Bête Noire" ho prezentuje jako konzultanta, jehož si vyžádal inspektor Jules Rocher, francouzský protějšek, který řeší zapeklitý případ. Došlo k zavraždění významného malíře, který měl vytvořit rozsáhlou malbu na nádraží v Grandville, která by oslavovala lid. To samotné by nebylo tak divné, prostě vražda, ale došlo k ní v uzavřené místnosti, kam se nemohl nikdo dostat. Jenže přesto je malíř mrtvý a je potřeba zjistit, jak k tomu mohlo dojít. A jelikož je francouzská policie v koncích, přichází LeBrock s Krysmyšem jako poslední záchrana, jediná možnost, že skutečně dojde k odhalení toho, co se opravdu stalo. A možná k záchraně dalších životů.

Jak už ale čtenář od začátku ví, děje se v pozadí ještě něco více, než by se na první pohled zdálo. Je zde nějaké tajné spiknutí, na kterém participují hodně zajímavé postavy, které jsou správně záporné, i když jsou díky tomu do jisté míry karikaturami. Ale to nevadí, protože je prostě potřeba mít na takové plány pořádné arcipadouchy. A když už jsme u toho, na konci se ukáže, že ne všechny postavy jsou až tak jednotvárné. Navíc na začátku rozhodně netušíte, jakých rozměrů nakonec příběh nabere, což netušil ani sám inspektor LeBrock. Ale vůbec to nevadí, že je to takové trochu superhrdinsky vyvedené, nakonec inspirací byly i bondovky, což je i na první pohled docela patrné. Nechybí ani krásné ženy, nebo minimálně jezevčice, no a ten záporák by se k Bondovi do repertoáru hodil jedna báseň.

Kniha "Grandville 3: Bête Noire" ukazuje, že rozhodně stojí za to, aby se v sérii pokračovalo a aby ji Bryan Talbot neopouštěl, což také nedělá. My už víme, že je venku čtvrtá kniha "Grandville 4: Noël", protože česky vyšla spolu s "Grandville 3: Bête Noire", ale můžeme se těšit ještě na další, pátý díl a třeba toho bude ještě více. Možná není Bryan tak sofistikovaný jako u jiných svých dřívějších děl, ale rozhodně pořád dokáže bavit, a jak jsem již psal výše, v případě knihy "Grandville 3: Bête Noire" dokázal udržet mou pozornost a doslova mě uhranout a nutit číst dál a dál až dokonce. Když to zvládl i ukecanějšími pasážemi, v těch akčnějších a stručnějších jste s ním už pak pádili jako o závod. Pokud jste sérii "Grandville" ještě dali šanci, myslím, že rozhodně nebudete litovat a že se vám koupě dalších dvou dílů vyplatí.

Komiks "Grandville 3: Bête Noire" si můžete zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Grandville"
"Grandville 2: Mon Amour"

Žádné komentáře:

Okomentovat