2018-01-31

#1623: Avengers: Do boje! - 45 %

Avengers: Do boje! (Avengers Assemble!)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 1 až 11 série "Avengers", jako "Avengers Annual 1998", "Iron Man 7", "Captain America 8" a "Quicksilver 10". Souborné vydání vyšlo u Marvel v roce 2011. České vydání má 408 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.

Scénář: Kurt Busiek, Mark Waid, John Ostrander, Joed Edkins a Len Kaminski
Kresba: George Pérez, Seach Chen, Andy Kubert, Derec Aucoin a Carlos Pacheco

Dočetl jsem další omnibus, který mi zde ležel a musím říct, že když jsem si na něj vzpomněl, tak jsem se i docela těšil. Jenže pak jsem začal číst... Pokud máte superhrdiny rádi a pokud máte rádi Avengers, jestli vám něco říkají jména, která většině českých čtenářů nejsou známá, a když se zajímáte o historii tohoto superhrdinského týmu, potom ano, dostanete skutečně to, co očekáváte a komiks "Avengers: Do boje!" se vám bude nejspíš líbit. Jestliže jste ale z těch čtenářů, kteří chtějí hlavně dobrý příběh a nepotřebují encyklopedii k tomu, aby chápali vazby mezi jednotlivými postavami, tak v takovém případě není "Avengers: Do boje!" nutně pro vás.

Příběh knihy "Avengers: Do boje!" začíná celkem dobře, kdy se svět musí postavit hrozbě. Anebo ještě lépe, této hrozbě se musí postavit Avengers. Vypadá to totiž, že se nějaký nepřítel, zatím neznámý, soustředí právě na ně. Je jedno, jestli to jsou členové současní nebo bývalí, všichni se najednou ocitnou v nebezpečí. Záhy je konec. Nebezpečí odezní, Avengers, současní i minulí, jsou celkem OK, ale je jasné, že je potřeba věnovat pozornost tomu, co tohle všechno mělo znamenat. Takhle začala třetí řada (volume 3) série "Avengers", kterou dostal na psaní Kurt Busiek, jenž jako kreslíře získal skvělého George Péreze. Spolupráce, která na první pohled musela fungovat. Jenže...

Marvel multiverse je komplikovaný. Mimo jiné i proto, že už je celkem starý, je v něm hodně příběhů, mnoho se stalo, mnohé postavy umřely a vrátily se, některé tohle prezentovaly i několikrát. Kurt Busiek tohle ví. Jeho doménou je právě pitvání se v historii a hledání skulinek, na které je možné napasovat příběh, z čeho vytvořit něco nového, kde ještě děj rozvinout. A tohle je vlastně i součást komiksu "Avengers: Do boje!", kde jde ale primárně o to, aby se setkávaly postavy, které mají čtenáři rádi, aby se dostávaly do akce a aby zase musely čelit nepřátelům, kteří se jeví jako nepřekonatelní, ale nakonec se nějak zvládnout dají, i když je zde asi desetiprocentní šance, že nastanou nikoli nevratné změny na straně Avengers.

Příběh se rozvíjí různými směry a v první části se dostáváme do fiktivního středověku, což je ještě docela fajn, abychom se následně koukli na to, jak se vybírají členové do týmu Avengers, protože jejich počet je potřeba snížit na požadované množství. Když se to podaří, tak se musí vyřešit problém s týmem Squadron Supreme, který je z jiné dimenze a na Zemi našel dočasné útočiště, ale je to tým, který je nesmírně náchylný k tomu, aby ho někdo ovládal pro svoje nekalé účely. Jenže jak se jeden problém vyřeší, je tu další a další, protože superzáporáci na sebe nenechají dlouho čekat. Ano, není to nic jiného než přehlídka dalších hajzlů, kteří chtějí zničit svět nebo Avengers. Busiekovou velkou výhodou je skutečnost, že to má skvěle ukotvené v Marvel Universe a dalo by se mu jen těžko vytknout, že má chyby v návaznosti.
George Pérez a hrdinka z trochu jiného světa

Bohužel příběhy mi přijdou poměrně nudné a celkově nezajímavé, už jen proto, že máte pocit, že v celé knize něco teprve začíná. Je zde ale jeden zásadní prvek, který funguje dobře, a to jsou postavy. Postavy Busiek psát umí a já musím říct, že mě nejvíce zajímala část s Warbird, což je dobré lidské drama, které ale nakonec vyzní do ztracena, a i když víte, že něco bude následovat, v téhle knize to nezjistíte. A to je další velký problém. Ano, je to omnibus, ale má své pokračování, které v češtině nevyšlo a pochybuji, že vyjde. V konečném důsledku je to pak především ochutnávka toho, co jsou také Avengers. Ochutnávka s výbornou mainstreamovou kresbou, kde si nejvíce užijete panely se spoustou superhrdinů, ale s příběhy, jež jako celek vyznívají neskutečně obyčejně, a to i ve své epičnosti, příběhy, kde vynikají jen postavy a epizodní děje.

4 komentáře:

  1. prosim ta a kde sa to da zohnat ????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vidíš, tak to mě ani nenapadlo, že už to je vyprodané, tak možná zkusit aukro nebo uživatele na comicsdb.cz

      Vymazat
  2. ahoj, prosim ta ma to nejaku spojitost s Avengers na veky vkov z UKK ?? (znami mi pisal ze je to pokracovanie)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady se přiznám, že si nejsem jistý, ale vzhledem k tomu, že to vycházelo v jedné době, spojitost by tam mohla být

      Vymazat