2018-02-01

#1624: Tomb Raider: Legenda o Medusině masce - 30 %

Tomb Raider: Legenda o Medusině masce (Tomb Raider: Saga of the Medusa Mask)
Vydalo nakladatelství Calibre Publishing v brožované vazbě v roce 2000. Souborně v originále komiks vyšel v roce 2000 u Top Cow. České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Dan Jurgens
Kresba: Andy Park, Jonathan Sibal a Jonathan D. Smith

Když se řekne Lara Croft, asi každému se vybaví prsatá hrdinka, která je obdobou Indiana Jonese. Nedělá to pro peníze, ale prostě proto, že ji to baví. Nedělá archeologii pro peníze proto, že má peněz spoustu, což je mimochodem v komiksu "Tomb Raider: Legenda o Medusině masce" také zmíněno. Když se tedy řekne Lara Croft nebo Tomb Raider, někdo se vám vybaví. Nemuseli jste hrát žádnou z her série "Tomb Raider", nemuseli jste vidět ani jeden film, kde Laru ztvárnila Angelina Jolie. Já jsem filmy viděl vždy jen z rychlíku, nějak mě nechytly, stejně tak jsem nikdy pořádně nehrál hry. Nějak mě to nebavilo. Jak se ale tvůrci popasovali s Larou v komiksu, na to jsem zvědavý rozhodně byl.

Komiks "Tomb Raider: Legenda o Medusině masce" se ke mně dostal se štěstím na Crweconu 2016, kdy jsem si všiml, že ho někdo prodává. Už není moc k sehnání, a tak jsem si řekl, že není čas na nic čekat a že přežiji skutečnost, že desky jsou odlepené (tohle vydání asi celkově moc nedrželo), a komiks si koupím čistě proto, abych ho měl a napsal na něj i článek. K tomu jsem se konečně dostal a musím uznat, že tvůrci skutečně uspěli v tom, co fanoušci požadují v první řadě. Lara je v komiksu neskutečně sexy. Je to prostě kočka, na kterou se chcete dívat, protože tohle je něco, o čem se vám může jenom zdát. Ona je tak dokonalá, že je nereálná. Bohužel je kresba to jediné, co se na komiksu skutečně povedlo. Zbytek je tragédie.

Tvůrci si samozřejmě řekli, že je naprosto nezbytné, aby to bylo zábavné, aby to bylo akční a aby byla Lara sexy. Sexy Lara splněna, to už jsem psal. Akční to je, o tom se také nedá pochybovat, ale pak je zde příběh, který je ubohý, postavy, které jsou příšerně klišovité, šablonovité a nudné, a to ani nemluvím o tom, že sem tam i promluví. To je pak teprve na zabití. Lara je na začátku zachycena při jedné akci. Něco měla najít, našla to. Fajn, jedeme dál a dostáváme se k tomu skutečně důležitému. Má pracovat pro jednoho bohatého hajzla a najít mu Medusinu masku, tajemný artefakt, díky němuž by bylo možné ovládnout svět. Lara se nebojí a jde do toho. Musí se potopit k lodi, aby tam našla stopy. Ve vodě... no, samozřejmě, že tam stopy najde, protože je tam scenáristé dali. Její sluha u toho umírá. Anebo ne... Jede se dál. Skáče se z místa na místo, protože jinak by mohl komiks začít stagnovat.

Dostáváme se do Himalájí, konkrétně do Nepálu protože je logické, že tam by se měl skrývat antický poklad. Lara se musí spojit s hezounem, s níž kdysi chodila, ale který je hajzl. Hodně se vzpomíná na její mrtvé rodiče. Compton - onen sluha - překvapivě žije, ale jenom proto, aby byl zase jednou smrtelně zraněn. Lara zase smutní, ale u toho se snaží vtipně hlásit. Slovo "snažit" je v tomhle případě důležité. Ani jedna hláška není skutečně k popukání. Škoda. Ale v klidu, naštěstí najdou hrdinové stopu, která je prostě nepřehlédnutelná a která je dovede na místo, kde se maska skrývá. Tohle je tak stupidně hloupé, až se mi u toho chtělo brečet. Tady je vidět, že někteří tvůrci prostě nemají představivost a vymýšlejí strašné kraviny jenom proto, aby něco vydali.

"Tomb Raider: Legenda o Medusině masce" je ukázkou špatného mainstreamového komiksu, v podstatě jen marketingového komiksu, kde se sice tvůrci tváří, že mají nesmírně zajímavou látku, ale vyšla jim z toho jen scenáristická blbost, která nefunguje, a to už jen při jednoduchém přehlédnutí toho, co se zde vlastně stane. Postavy se nechovají logicky, všechno je podmíněno tomu, aby to na efekt vypadalo dobře, ale přitom je to opravdu jen to pomyslné pozlátko, které je ale ve skutečnosti prázdné a nic v něm není. Lara Croft je fajn postava, ale její sexy obrázky si mohu najít i na internetu. V tomhle ohledu mi komiks "Tomb Raider: Legenda o Medusině masce" nic navíc nepřinesl. Co přinesly další příběhy se můžete dočíst v knihách "Tomb Raider Archivy S.1" a "Tomb Raider Archivy S.2".

Žádné komentáře:

Okomentovat