2017-12-04

#1581: Fatale 1: Smrt je mi v patách - 80 %


Fatale 1: Smrt je mi v patách (Fatale 1: Death Chases Me)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 série "Fatale" u Image Comics. Souborné vydání vyšlo poprvé v roce 2012. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Sean Phillips

Na jednu stranu si říkám, jestli je to dobře, jak se příběh vyvinul, na druhou stranu si říkám, co mi na tom přijde až tak divného. Vždyť už na obálce je trochu celkem zřejmé, že tohle nebude komiks, kde by se nevyskytovaly fantaskní prvky. Přece jen, asi se nedá moc předpokládat, že velkým zlem tady bude mořská chobotnice, která bude topit nebohé občany. Od Eda Brubakera jsem ale tak nějak očekával klasický noir. Přece jenom, po komiksech "Criminal: Každý je zločinec" a "Criminal: Poslední z nevinných" si člověk přece jen zvykl, že jeho spolupráce s Seanem Phillipsem čítá především moderní noirové příběhy. Od série "Fatale" jsem čekal něco trochu podobného. Ale člověk by si neměl zvyknout na jednu věc, protože Ed Brubaker je rozhodně všestrannější autor a dokáže psát větší množství žánrů.

Vlastně ani moc nechápu, na co si stěžuji, protože v příběhu "Fatale 1: Smrt je mi v patách" jsou náznaky z hororového světa H. P. Lovecrafta, kterého mám osobně moc rád. Ale vzhledem k tomu, že má příběh celkem realistické základy, očekával jsem, že se to obejde bez fantaskních prvků. Ty nejsou vyloženě na škodu, jen nemusí sednout každému. Asi mi nejvíce vadila skutečnost, že i když chtěl Brubaker napsat horor, primárně se pořád jedná o noir žánr, který má jen trochu brutální a fantastické prvky. Dohromady to funguje především proto, že ten příběh je pořád dobrý a že Brubakerovi noir sedí. Navíc se hlavní děj odehrává v roce 1956. A noir do 50. let minulého století rozhodně patří.

Začátek příběhu se odehrává v současnosti. Sledujeme pohřeb jednoho komerčně úspěšného spisovatele, který zemřel sám. Na pohřbu je pár lidí a vypravěč, muž, který k němu měl asi nejblíže, protože mrtvý byl jeho kmotrem. Následky pohřbu jsou překvapivé - Nicolas Lash je jediným dědicem, který se setkává s tajemnou ženou. Netrvá to dlouho a dostane se do střetu s letadlem. Ano, jeho život nabere skutečně zvláštní obrátky. A vzhledem k tomu, že skončí v nemocnici, se může začíst do rukopisu svého kmotra, rukopisu, který ještě nebyl vydán. My tedy nesledujeme přímo rukopis, ale skutečný příběh z roku 1956. V něm se autor rukopisu, Dominic Raines, který si tenkrát ještě říkal Hank, seznamuje s tajemnou Josephine, která je velmi podobná dívce, kterou Nicolas poznává na začátku knihy. Před námi se odvíjí temný příběh úplatků, vražd, ale i něčeho temnějšího.

Musí se nechat, že Sean Phillips dokáže nakreslit parádní panely, především se to ukazuje v panelech, které jsou pořádně drsné, brutální. Ano, je jich zde docela dost. Tohle není milý příběh, i když i zde je prostor pro nějakou naději. Příběh ale rozhodně s první knihou nekončí a je vidět, že je zde ještě dost prostoru pro různá odhalení, ať už v současné nebo v minulém ději. "Fatale" se může stát jednou z nejzajímavější sérií, které u nás vycházejí, tak doufám, že se brzy dočkáme druhého dílu, kde už celkem snadno skousnu, že se jedná o specifický mix noiru a hororu. Ten příběh si rozhodně zaslouží, aby ho četlo o nejvíce lidí. Ta atmosféra je skvělá díky dobovému zasazení i temnému provedení, kdy se opět skvěle ukázal Dave Stewart jako kolorista.

Komiks "Fatale 1: Smrt je mi v patách" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat