2017-10-31

#1557: Pták & Veverčák na ledě - 70 %


Pták & Veverčák na ledě (Bird & Squirrel on Ice)
Vydalo nakladatelství Host v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Bird & Squirrel on Ice" v roce 2014. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Scénář: James Burks
Kresba: James Burks

Pták a Veverčák jsou docela zajímavé postavy, ale přece jen je na nich vidět, že v sobě mají určité potenciál, který je omezený. Kniha "Pták & Veverčák na útěku" nám je představila, a právě to představení mohlo být něco, co dovede zaujmout, co dovede nadchnout a přináší to správný vítr do nového příběhu. Ten jako kdyby vyprchal, a už je jen na autorovi, jestli se mu i s druhou knihou podaří přinést příběh, který bude také dostatečně zajímavý, který bude dostatečně nápaditý. Právě v té nápaditosti je jeho největší síla. Pták a Veverčák se mohou vydat v podstatě kamkoli, a tak to nechce přinést nějakou úplnou ptákovinu, ale něco, co bude k postavám sedět. James Burks se rozhodl pro příběh na ledě.

Pták a Veverčák se jednoduše dostanou na Antarktidu. Nebo do oblasti jižního pólu. Prostě se jim tam podařilo přeletět. Fajn, proč ne, třeba nás tam čeká docela zajímavý příběh. A Jamesovi se musí nechat, že i když zvolil příběh, který není vyloženě naprosto nový. Mohli jsme ho vidět v některých animovaných filmech posledního desetiletí, jedná se o pojetí, které je v první řadě vtipné. James Burks má velmi příjemný smysl pro humor, který je vhodný jak pro děti, tak i pro dospělé. Nesnaží se zbytečně tlačit na pilu, je laskavý, ale přesto jsou jeho postavy hezky neurotické, to tedy hlavně Veverčák, anebo energetické, jako Pták. Díky těmto svým vlastnostem se skvěle doplňují.

Co je čeká v mrazivých krajinách? Narazí na tučňáky a s nimi prožijí celé dobrodružství, protože tučňáci mají jednu starou věštbu. Přijde pták, který létá a ten je zbaví jejich nejhoršího soužení. A co že je to nejhorší soužení? Obálka knihy trochu naznačuje. Ano, bude to kosatka, která vyžaduje až příliš mnoho ryb, které jí musejí tučňáci denně nalovit, aby se nerozhodla pro trochu jinou potravu. Jenže to není možno vydržet dlouhodobě. Ryby prostě někdy dojdou. Pták se samozřejmě stává tím, kdo je pro místní vyvolený, a tak nezbývá, než naplnit i zbytek věštby, která má lehce překvapivý vývoj a možná je i na dětský komiks relativně drsná. Díky tomu má ale příběh náboj a nebude vadit ani dospělému čtenáři, který ale stejně nejvíce ocení vtípky.

Nakladatelství Host přišlo s komiksem, který je určen hlavně mladším čtenářům, ale ani jeho pokračování není z těch, které urazí starší čtenáře. Vtípky jsou zde v podstatě neustále, ale není zde nic, co by bylo trapné. V tomhle směru jsou obě knihy velmi dobře vyrovnané. Kniha "Pták & Veverčák na ledě" už není tak nová, jiná jako první kniha, už naskakujete do rozjetého příběhu, už víte, co od postav čekat, ale James Burks vyloženě neusnul na vavřínech a podařilo se mu vykřesat příběh, který vyloženě není plácáním slámy, ale má svůj smysl. I když je to příběh pro děti, to poučení zde na čtenáře postavy nekřičí, ale je příjemně v pozadí. A navíc je to ke konci parádně akční což James také zvládá dobře. Příjemné čtení na krátkou chvíli.

Komiks "Pták & Veverčák na ledě" zakoupit v eshopu nakladatelství Host.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu:
"Pták & Veverčák na útěku"

Žádné komentáře:

Okomentovat