2017-04-10

#1411: Leonardo 10: Souboj géniů - 75 %

Leonardo 10: Souboj géniů (Léonard 10: La guerre des génies)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Léonard 10: La guerre des génies" v roce 1983. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bob de Groot
Kresba: Turk


Po knize "Leonardo 9: Génius loci", která mi příliš skvělá nepřišla a mám pocit, že jsem její hodnocení zbytečně přidal, přišla kniha "Leonardo 10: Souboj géniů", která je zase povýšením série a návratu k tomu lepšímu, co v ní vycházelo. Jedná se i o sešit poměrně specifický, protože v rámci série to není až tak obvyklé. Tedy minimálně prozatím. Ta specifičnost je dána tím, že je sešit jedním velkým příběhem, který je rozprostřen do jednotlivých stránek s tím, že se tvůrci stále snažili o to, aby každá stránka fungovala jako samostatný strip, ale přitom na sebe navazují a vytvářejí jeden velký příběh, jehož jméno máte i v názvu - "Souboj géniů".

Je to řečeno v textovém úvodu, ale je to patrné i z komiksu samotného - tvůrci se hodně inspirovali ve filmech. A není to jen odkazy, které je možné v komiksu najít - fajnšmekři jich tam údajně našli až na dvě stě, čemuž se diví samotní autoři - ale je to dáno i tím, jaká je zvolena vizuální stránka některých částí. Třeba hned v úvodu máte pocit, že se jedná o intro k nějakému filmu, k nějaké velkolepé události, což je vlastně pravda, protože podobný souboj géniů tu jisto jistě ještě nebyl. Samozřejmě se jedná o nadsázku, ale komiks hezky ukazuje, jak může být soutěživost a závist lidí směšná. A v některých případech také docela nebezpečná. Ač pravda, na těch komiksových stránkách je to ještě docela v pohodě.

Asi by bylo všechno v pořádku, kdyby nedošlo k tomu, že se do Objevitelské ulice, kde sídlí sám Leonardo, přistěhuje nový nájemník. Vlastně to by ani nevadilo, kdyby ten nájemník nebyl vynálezce a nepovažoval sám sebe za génia, což také dával jasně na odiv - na svou branku si přidělal nápis "Albert Veliký, Génius". A tohle je něco co lidská ješitnost nesnese, a tak se s ním Leonardo musí automaticky pustit do souboje, protože Objevitelská ulice je dost velká jen pro jednoho génia a ten už tu má své sídlo, takže se nenechá jen tak vyštípat, už vůbec ne takovým skrčkem, jakým podle něj Albert Veliký je. A na Leonardovu obranu, jeho oponent je i proti němu skutečně malý.

Díky tomuto souboji a jedné dějové linii může být sešit "Leonardo 10: Souboj géniů" nápaditý, což vede ke skoro až neuvěřitelnému souboji, který se odehraje na stránkách 24 až 27. Troch zbytečně už byl zmíněn v úvodu knihy, tady si myslím, že by byl lepší dovětek, ale nic to nemění na tom, že to je pořád něco, co nečekáte a pobaví to, naštěstí i díky tomu, jak jsou stránky rozvrženy a odhalení vás čeká až ve chvíli, kdy otočíte na další stránku. Struktura je u tohoto sešitu skutečně důležitá a hodně se povedla. Tahle kniha mě zase jednou bavila a já doufám, že CooBoo bude ve vydávání série pokračovat. Ale jestli se někdy dostaneme až k číslu 47, které je ve Francii aktuální v současné době, to nevím.

Komiks "Leonardo 10: Souboj géniů" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Leonardo 1: Leonardo je génius"
"Leonardo 2: Leonardo je pořád génius"
"Leonardo 3: Kdo to vlastně je?"
"Leonardo 4: Buď zdráv, hifigénie!"
"Leonardo 5: Génius pro každou příležitost"
"Leonardo 6: Génius na cestách"
"Leonardo 7: Není mezi přítomnými génius?"
"Leonardo 8: Prostě geniální"
"Leonardo 9: Génius loci"

Žádné komentáře:

Okomentovat