2017-04-05

#1408: Grandville 2: Mon Amour - 70 %


Grandville 2: Mon Amour (Grandville Mon Amour)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Grandville Mon Amour" v roce 2010 ve Velké Británii. České vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Bryan Talbot
Kresba: Bryan Talbot

Trvalo to docela dlouho. Už je to celkem osm let, co se v knihkupectvích objevil komiks "Grandville", který napsal a nakreslil Bryan Talbot, jedna z velkých ikon britského komiksu. Bohužel se ukázalo, že na něj český trh nejspíš není připraven, protože i když Bryan vydal druhý díl záhy po prvním, tedy hned v roce 2010, u nás jsme se jej nedočkali. Myslel jsem si - a stále si myslím - že to byla škoda, protože "Grandville" je dobrý komiks, s krásnou vizuální stránkou a fantazií, která ukazuje, že steampunk může být skutečně zábavný, drsný a vůbec nevadí, že postavy, které se v tomhle steampunkovém světě vyskytují, mají zvířecí podobu. A díky tomu, že si to fanoušci přáli a sešlo se dost předobjednávek, konečně mohl vyjít i další díl, tedy druhý s podtitulem "Mom Amour".

Detektiv inspektor LeBrock je docela v háji z toho, co se stalo v knize "Grandville", protože umřela žena, do které se podle všeho zamiloval. Jenže někdy prostě dojde k událostem, které vás postaví na nohy i ve chvíli, kdy jste opravdu v háji. A k jedné takové události dojde, když doslova na poslední chvíli unikne trestu smrti Vzteklej pes. To je kriminálník, ale zároveň bývalý hrdina britské revoluce, člen Brigády hněvu, který nikdy neměl slitování. A nebude ho mít ani teď, protože rád vraždí, rád zabíjí. LeBrock už ho jednou do vězení dostal a je ochotný to udělat i podruhé. Vyspí se tak z pořádné opice, umyje se a s detektivem Krysmyšem se pouští do dalšího případu. Až na to, že případ není jeho.

Jenže co detektiv inspektor dělá ve svém volnu, to je jeho věc. Po hádce s velitelem Bélierem pátrá na vlastní pěst. A pátrání ho opět i s jeho partnerem, který si také bere dovolenou, zavádí do Grandville. Tohle město je pro něj prokleté a ani tentokrát nebude mít klid. Kromě toho, že je potřeba zastavit šílence, který se zdá nezastavitelný, musí se postavit i sobě samotnému a svým duchům. Jestli se mu to podaří, to už je na vašem zjištění. Příběh má svoje slabá místa a já si myslím, že finále, v tom, jak se snaží být velké, je ve skutečnosti takové uspěchané. Dovedu si představit, že by mohlo být propracovanější a že to všechno neskončí tak snadno. Přece jen je tohle o pořádně vysoké hře, ale průběh finále je hladký a ve stylu dobrých hochů, i když LeBrock je drsný dobrý hoch.

Bryan Talbot pokračuje v tom, že prezentuje steampunkový thriller, který je pořádně drsný, je dobrou kriminálkou a daří se mu mít povedené tempo. Alespoň do chvíle, kdy je všechno odhaleno. Konec už je ale takový zvláštní, dobré tempo se vytrácí a Bryan hrál na to, že zjištění bude tak šokující, že vám z toho spadne brada. Nemůžu si ale pomoct, ty náznaky v celém příběhu byly příliš zřejmé na to, aby si čtenář udělal obrázek o dost dříve. Nic to ale nemění na tom, že je dobře, že je Bryan zpátky na českém trhu, protože jeho kresba je úchvatná, a pokud se zastavíte a budete si prohlížet jednotlivé panely, všimnete si, jaké zajímavé detaily do nich mnohdy vložil a jak propracované je celé prostředí. "Grandville 2: Mon Amour" je komiks, u kterého se budete bavit, je skvěle nakreslený a má i svou hloubku.

Komiks "Grandville 2: Mon Amour" si můžete zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Grandville".

3 komentáře:

  1. Dnes sem si ji vyzvedl,a prvni,co mi udelalo radost,byly ty zajimave hrube desky.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. A po docteni nelituju jediny koruny,za me paradni kniha... :P ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je dobře, Grandville rozhodně stojí za čtení.

      Vymazat