2017-04-04

#1407: Sám v muzeu - 35 %

Sám v muzeu
Vydalo nakladatelství České televize v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 120 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.

Scénář: Petra Braunová
Kresba: Hza Bažant

Z toho, že nesleduji Českou televizi, konkrétně Déčko, mám to, že jsem ani netušil, že něco jako "Sám v muzeu" existuje. Jedná se o seriál, o němž si můžete něco zjistit na internetových stránkách České televize. Anebo se na něj rovnou podívejte, protože je z internetu dostupný. Jedná se o seriál, který se snaží představovat osobnosti české historie zajímavou, moderní formou, ale navíc s tím, že je to propojeno s muzeem a exponáty, které jsou různě po České republice vystavené. Seriál funguje na základě toho, že zde máme nočního vrátného v muzeu a uklízečku, kteří společně objevují taje, jež vystavené exponáty ukrývají. Tohle není špatné východisko, protože vzhledem k tomu, že je seriál určen pro děti, tyto se mohou dovědět o velkých osobnostech.

Každý díl má necelou čtvrt hodinu, což je prostor, do kterého je možné nacpat docela dost informací. Ne tolik, aby to děti unudilo, ale dost na to, aby se o jednotlivých osobnostech něco dověděli. Pořad je ještě doplněn grafikou, o kterou se staral Hza Bažant, tedy stejný autor, který vytvořil i komiksovou podobu seriálu, jež je vydána právě jako "Sám v muzeu". Představují se nám zde následující osobnosti - Jam Ámos Komenský, Bruncvík, Karel IV., Joachim Barrande, Antonín Frič, Aleš Hrdlička, Emil Holub, Jan Kašpar a Jan "Eskymo" Welzl. I když co je důležitější, nepředstavují se jen osobnosti, ale také exponáty, které jsou s těmito osobnostmi spojeny. Proto vám možná více řekne kostra plejtváka myšoka v Národním muzeu než jméno Antonína Friče.

To, co může fungovat v seriálovém provedení pro děti, dle mého názoru nefunguje v komiksovém provedení, kde má každá osobnost jen pár stránek a je potřeba o ní říct skutečně jen to základní. Taková publikace podle mě nemá nějakou významnou přidanou hodnotu, snad jedině v tom, že se jedná o propojení osobností s exponáty. Ale o tohle už se postaral samotný seriál. Hza Bažant má zajímavou kresbu a dovedl celkově skvěle graficky knihu zpracovat, jsou zde i vtípky, které vás dovedou trochu vytrhnout, ale jinak si knihu koupí lidé, jejichž děti si seriál oblíbily.

Muzea jsou rozhodně zajímavá místa a je dobré je navštívit, abychom se tam dověděli hodně o historii naší země a nejen o ní. Ale nemyslím si, že kniha "Sám v muzeu" tomu nějak napomůže a bude muzea lépe propagovat. To už je opravdu lépe se podívat na internet a pustit si stejnojmenný seriál České televize. Tam se dovíte víc, budete tam místy mít stejně zajímavou grafickou stránku a navíc je to alespoň hravější. Je to ale pořád určeno pro děti a na rodičích by mělo být, aby dětem našli více informací, zavedli je do muzeí, pomohli jim s dalším vzděláváním. Alespoň se zde ale poukazuje na osobnosti, které nejsou třeba tak známé, což je dobře, protože by se na ně nemělo zapomenout.

Komiks "Sám v muzeu" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat