2017-03-31

#1405: Vynálezce Alva 2 - 70 %


Vynálezce Alva 2
Vydala Česká televize v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.

Scénář a námět: Klára Smolíková a Jiří W. Procházka
Kresba: Luděk Bárta

Tak jsme se dočkali a po třech letech tu máme další knihu s vynálezcem Alvou. Po knize "Vynálezce Alva" je to tedy druhá sbírka povídek s tímto mladým géniem a jeho dvěma přáteli - Filipem a Denisou. Na rozložení příběhů se mnoho nezměnilo. Je jich celkem šest, každý má dvacet stránek, jsou ilustrované a na konci každého je ještě dvoustránkový komiks. Nutno ale přiznat, že komiks, který má v celé knize prostor na dvanáct stran, není silnou stránkou této knihy, tou jsou jednotlivé povídky, které jsou psané klasickou, i když bohatě ilustrovanou prozaickou formou. Knihu "Vynálezce Alva 2" si tedy nekupujte kvůli komiksu, ale kvůli zábavným a nápaditým příběhům.

Od knihy "Vynálezce Alva" přece jen došlo ke změně. Nezměnil se kreslíř, tím je pořád Luděk Bárta, bez jehož kresby si lze podobu Alvu asi jen těžko představit. Klára Smolíková také zůstala, ale jako autorského parťáka si vzala tentokrát Jiřího W. Procházku, což má svou logiku. Společně se jim podařilo zachovat styl, kterým jsou příběhy s Alvou vyprávěny, a tak na sebe knihy pěkně navazují a vy nemáte pocit, že k nějaké změně došlo. Pokud, tak k lepšímu, protože příběhy jsou plné fantazie, i když je vidět, že tematicky bylo potřeba se trochu rozstřelit, ač to zpočátku vypadá, že bude zaměřeno hlavně na kulturu.

První dva příběhy se totiž zaměřují na knihovnu a na divadlo. Následně ale dochází k většímu rozptylu, protože kamarádi se podívají na svatbu, budou se plavit po řece, aby se dostali k jednomu hradu, půjdou sbírat kaštany, což rozhodně není taková nuda, jak by se na první pohled mohlo zdát, a nakonec se podívají i do nemocnice, protože Filip se rozhodne, že bude stejně dobrým vynálezcem jako Alva, anebo alespoň vědcem, a jeho snahy ho pošlou na nemocenské lůžko. Každý příběh má pak za úkol prezentovat nějaký zajímavý vynález, který Alva zrovna stvořil a jehož následky nemusejí být vždy úplně pozitivní. Holt, jak je hned v úvodu napsáno, někdy je potřeba vychytat všechny mouchy.

"Vynálezce Alva 2" není určen jen pro fanoušky "Večerníčku", který znají z televizních obrazovek, ale je to kniha, která bude fungovat i samostatně, bez znalosti příběhů animovaných. Jsou jednoduše tak dobře napsané, že se s postavami dovedete sžít i bez toho, abyste je znali jinak. Nemusíte vlastně ani znát první knihu, protože postavy se vám představí dobře i zde. I když na sebe jednotlivé epizody nenavazují a každá je samostatný, uzavřený příběh, alespoň se vyznačují tím, že jsou zábavné, jsou nápadité, a pokud se zde vyskytuje nějaký vynález, tak je i rozkreslen na jedné celé stránce, abyste si mohli udělat představu, jak funguje. Jasně, že je to přitažené za vlasy, ale i o tom "Vynálezce Alva" je. Sci-fi groteska pro děti.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Vynálezce Alva".

1 komentář: