2017-01-10

#1347: Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 3 - 45 %

Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 3 (Indiana Jones Omnibus: The Further Adventures 3)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2013. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Indiana Jones and the Last Crusade
  • The Further Adventures of Indiana Jones (sešity 25 až 34)

Souborně jako "Indiana Jones Omnibus: The Further Adventures 3" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2010. České vydání má 336 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Netvrdím, že byly předchozí knihy naprosto skvělé, ale jednoduše mě bavily a bral jsem je jako vhodné čtení, u kterého se chcete bavit a nic moc nechcete řešit. Skoro by se zdálo, že i poslední kniha sebraných komiksů s Indianou Jonesem chce jít stejnou cestou, ale ve skutečnosti se ukázalo, že už to prostě nefunguje. Jednotlivé příběhy se vyprázdnily a nezachraňuje to ani skutečnost, že je zde další komiksová adaptace původního filmu, tentokrát toho třetího. V knize "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 3" tedy najdete adaptaci filmu "Indiana Jones a poslední křížová výprava". Její provedení ale není nijak excelentní, spíše je to zase rychlovka bez jakékoli přidané hodnoty. Celou dobu jsem si promítal scény z filmu, které prostě mají lepší atmosféru, lepší dynamiku, lepší akci.

Ale podobně jako u předchozích sbírek "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 1" a "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 2", ani zde jsem nečekal, že komiksová adaptace filmu bude tím vrcholem knihy. Naopak jsem čekal, že to bude to nejslabší a vše budou zachraňovat příběhy v samostatné sérii "The Further Adventures of Indiana Jones". V omnibusu jsou obsažena čísla 25 až 34. Bohužel tentokrát to ani tyhle příběhy nezachránily, protože už máte pocit, že tvůrcům docházel dech a že se rozhodli pro jediné - budou na sebe vršit epizodky, které v podstatě nebudou mít návaznost. Hlavně, že to bude akční a bude se něco dít, ještě se k tomu lehce přidá exotika. Nic navíc už zde není.

Nejvíc mě mrzí, že se v komiksu nedořešilo, jak to bylo dál s Marion. Sice jsme se to dověděli ve filmu "Indiana Jones a Království křišťálové lebky", ale o tom samozřejmě tvůrci komiksu nemohli vědět, protože vznikl dlouho po jejich tvorbě. Oni se ale postavy Marion prostě zbavili, i když v sobě měla největší potenciál, jak nějak zasahovat do Indyho života, jak něco změnit, jak příběh posunout do něčeho velkolepějšího. Já vím, že i filmy jsou vlastně jen takovými epizodami, ale to, co ve filmu funguje, protože je ten zážitek přece jen jiný, to v komiksu prostě fungovat nemusí. A ukázalo se, že v případě knihy "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 3" to opravdu nezafungovalo. Prostě jen snaha udržet naživu sérii, která už mohla klidně skončit s číslem 24.

Kniha "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 3" je zakončením série, která už se potácela na hraně a neměla čtenářům co nabídnout, prostě se jen topila ve schématu, které je postavou dáno, a nepřinesla ale vůbec nic nového, nějakou snahu o posun. Scenáristicky je to slabé a celkem šablonovité, kdy jde jen o to, aby Indy potkával nové lidi a dostal se na nová místa. Chvíli to může fungovat, ale po nějaké době i tohle omrzí, pokud zde není rozvíjení něčeho větší. A to zde chybělo. Kniha "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 3" je tak pro mě nejslabší ze všech Indyho omnibusů a já jsem rád, že se to uzavřelo a nic dalšího už na nás nečeká. Není to přímo utrpení, ale dobré to prostě není.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Indiana Jones Omnibus 1"
"Indiana Jones Omnibus 2"
"Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 1"
"Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat