2016-08-04

#1229: Indiana Jones Omnibus 1 - 60 %

Indiana Jones Omnibus 1 (Indiana Jones Omnibus 1)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2011. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Indiana Jones and the Fate of Atlantis
  • Indiana Jones: Thunder in the Orient
  • Indiana Jones and the Arms of Gold

Souborně jako "Indiana Jones Omnibus 1" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2008. České vydání má 352 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Když má člověk 30. narozeniny, tak je to většinou považováno za celkem významné výročí. Já na nějaké slavení moc nejsem, ale moje tehdy ještě partnerka, dnes už manželka Verunka, se rozhodla, že si to přece jen trochu menší oslavu zaslouží. A tak mi připravila překvapení v podobě třiceti dárků. Jak už vás asi napadlo, tak mezi těmito třiceti dárky bylo i pět knih s Indianou Jonesem. Ano, dostal jsem kompletní českou edici knih "Indiana Jones Omnibus", a tak je zde budu postupně recenzovat. Jelikož mám rád pořádek, tak samozřejmě nezačnu jinak než od prvního dílu. A první díl - i když zatím nemohu soudit podle dalších - je celkem dobrou ukázkou toho, o co vlastně v komiksem s Indianou Jonesem jde.

Kniha "Indiana Jones Omnibus 1" obsahuje celkem tři rozsáhlejší příběhy. První se jmenuje "Indiana Jones a osud Atlantidy" a je to koncentrované, i když ne v až tak kvalitní formě, dobrodružství, které si s Indianou tak nějak spojujete. Příběh, který je vám zde prezentován, se zaměřuje i na mystickou stránku, kdy se má Indy setkat s Atlantidou, a to prostřednictvím své staré známé. Sophie je vědkyně, která se ale rozhodla vydat na dráhu věštkyně a tak trochu herečky, která hraje bohatým představení o mystické Atlantidě. Oni za to dobře platí. Indiana ji ale potřebuje na cestu, která by je skutečně mohla do Atlantidy dovést. Líbí se mi mystický rozměr, který příběh má, ale už méně se mi líbí ty skoky mezi zeměmi a místy, které jsou někdy samoúčelné, prostě se dostat na jiné místo. To provází celý omnibus, který si skáče z místa na místo, někdy prostě jen proto, aby se to odehrávalo jinde.

"Bouře v orientu" je příběhem, kde se vystřídají nepřátelé. Místo nacistů, kteří se objevili v předchozím příběhu, se tentokrát do záporné role staví Japonci, kteří chtějí ovládnout svět pomocí tajemného předmětu. Tím by měly být Buddhovy svitky, kam přenesl všechnu svou moudrost, s kterou by se dal svět řídit. Zde je ještě patrnější, jak se postavičky pohybují po celém světě prostě jenom proto, aby to nestagnovalo, ale ty skoky jsou tak velké a tak nepovedené, že si je čtenář stejně moc neužije. Nejdelší příběh v knize je opět se Sophií, která je docela dobrým společníkem, ale ještě lepším je Špunt, pardon, Khamal. Taková ta postavička, která má vedlejší, ale důležitou roli.

Posledním příběhem v knize je "Indiana Jones a zlatá paže", který se od předchozích liší hlavně tím, že se odehrává převážně v Jižní Americe. Ale abych příběhu zase tolik nekřivdil, tak se musí nechat, že je zde zápletka, která není úplně stejná a v porovnání se dvěma předchozími je přece jen trochu jiná. Je zde v závěru docela dobrý zvrat, který ukazuje, že ženy jsou v těch Indyho příbězích prostě nepostradatelné. Prostředí Jižní Ameriky zde není nějak naplno využito, snad jen tak kultura ano. Celkově pak "Indiana Jones Omnibus 1" představuje fajn mainstreamovou zábavu, která se snaží oslnit hlavně akcí a měnícími se lokacemi. To se naplno nedaří, možná by bylo lepší, kdyby se tvůrci více zaměřili na vykreslení kultur. V takovou chvíli by to fungovalo o něco lépe, ale i tak je o komiks, který neurazí.

Žádné komentáře:

Okomentovat