2017-01-02

#1341: Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 2 - 60 %

Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 2 (Indiana Jones Omnibus: The Further Adventures 2)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2012. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Indiana Jones and the Temple of Doom
  • The Further Adventures of Indiana Jones (sešity 13-24)
Souborně jako "Indiana Jones Omnibus: The Further Adventures 2" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2009. České vydání má 368 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Asi jsem už najel na tu správnou indianajonesovskou vlnu, protože jsem se u čtení knihy "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 2" bavil. Jak někdo na comicsDB poznamenal, jedná se o brakové čtení, ale na tom není vlastně vůbec nic špatného. Tohle je čtení, které si chcete vzít na záchod, do vlaku, na cesty, večer, když máte chvilku, ale o moc víc ne. K tomuhle se "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 2" hodí naprosto skvěle. Není to náročné, je to dobrodružné a přináší to čtenáři, co očekává. Tedy nic komplikovaného, u čeho by bylo nutné nějak přemýšlet. Ale neviděl bych to jako slabou stránku tohoto komiksu, ale spíše jako jeho silnou stránku, protože tomuto komiksu skutečně nejde o nic jiného než o to, aby své čtenáře zabavil. A daří se mu to docela dobře.

Podobně jako v případě knihy "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 1" i tentokrát je součástí sbírky komiksová adaptace filmu. Jedná se o druhý film, tedy "Indiana Jones a Chrám zkázy". Adaptace není v ničem převratná, podobně jako adaptace prvního filmu v předchozí knize, ale musí se uznat, že tomuhle příběhu komiks sedl mnohem lépe, i když přece jen došlo k výraznému dějovému zkrácení. To hlavní ale zůstalo ponecháno a komiks v této podobě docela funguje. Není ale možné očekávat nic nového a třeba z hlediska akce se do komiksu prostě nepovedlo přenést to, co Spielbergův/Lucasův snímek zdobilo. Nutno ale dodat, že tentokrát komiksová adaptace neurazí. Nejspíš však ani nenadchne.

Co se týká ostatních příběhů, je zde celkem dvanáct komiksových sešitů, které byly vydány v rámci série "The Further Adventures of Indiana Jones", tedy "Další dobrodružství Indiana Jonese". Nenajdete zde nic nečekaného, ale skutečně to, v co jste doufali. Nechybí krásné, ale nebezpečné ženy, nečekaní spojenci, cestování po celém světě, zvraty, boj o život, padouši, kteří jdou po penězích a v tomhle směru jsou neskutečně nudní a ohraní, ale tak tohle je v mainstreamu sem tam pořád celkem normální, nemluvě o tom, že vesmíry DC i Marvelu na tom mají svoje základy. Jsou zde ale dobré příběhy, a co si budeme povídat, většinou jsou to ty s Marion. Bohužel její postava tu vyzněla celkem do ztracena.

Je trochu škoda, že kniha "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 2" neobsahuje příběh, který by vynikal. Na druhou stranu se mu ale daří udržet kvalitu, která byla nastolena a k výrazným kolísáním nedochází. Některé trable, které musí Indiana Jones přežít, jsou řešeny už trochu nudně, ale tak je jasné, že když má bič u sebe, tak ho prostě použije, nebude najednou používat něco jiného. Je trochu škoda, že se postavy a jejich vztahy nějak moc nevyvíjejí, snad jen ten s Marion. Abych ale úplně scenáristům nekřivdil, tak příběh s Marcusem je přece jen trochu více rozvinutý, i když po jeho skončení se klasicky nic nemění. Jednoduše, "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 2" je mainstreamová zábava, která fanoušky dobrodruha potěší a ostatní nejspíš neurazí.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Indiana Jones Omnibus 1"
"Indiana Jones Omnibus 2"
"Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 1"

Žádné komentáře:

Okomentovat