2016-12-30

#1340: A - 100 %

A
Vydalo nakladatelství Petrkov v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 60 stran a prodává se v plné ceně za 240 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Pavel Čech
Kresba: Pavel Čech

"A"? A co jako, chtělo by se říct. Jenže tohle je komiks Pavla Čecha, a tak nějak je už od začátku jasné, že to nebude jen tak obyčejný komiks a že s ním dostanete nějaký zajímavý zážitek jako s jinými jeho předchozími díly. A to skutečně platí. "A" není jen nějaký experiment, ale je to plnohodnotné umělecké dílo, které má co říct. Proč jsem vůbec zmiňoval experiment? Když si začnete knihou listovat, zjistíte, že je tu jeden prvek, který provází většinu stran. Jsou beze slov. Ale ono to snad ani není možné jako experiment chápat, protože skutečnost, že se jedná o komiks beze slov, je naprosto zásadním a určujícím prvkem celého příběhu. Na něm totiž komiks stojí, protože my sledujeme postavu, která žije ve světě A.

A je svět, kde neexistuje nic jiného než A. A je jediné slovo, které každý řekne, A je režim, A jsou pravidla, která musejí všichni vyznávat. Skoro by se chtělo říct, že trochu prvoplánově je tento svět prost barev a halí se do kalných odstínů, ale ono to stále funguje. Po několika málo stránkách se ocitáte v orwellovském světě, kde panují jasné limity, žije se podle kuponů a nikdo nesmí mít víc, než na co má nárok. A pokud se nějak projeví proti režimu, například tím, že si nevezme čepici, kde má svoje číslo, ztrácí nárok na obyčejné jídlo. Tohle prostě není pěkný svět, není zde radost, a tak se není čemu divit, že je vyveden v černobílé.

V tomto světě poznáváme hlavního hrdinu. Jmenuje se 21868. Ve světě A nepotřebujete a ani nemůžete mít jména, protože všechno je A. 21868 j v podstatě klasickou postavou. Takovou tou, která je oddána své existenci, plní, co má, ale není úplně smířena s tím, jaký je její život. Myslí si, že by mohlo být něco víc. O tom ale pouze sní. Žije si svůj šedavý život a je na něm vidět, že ho to ubíjí. A pak možná přijde nějaký impuls. Ano, ten příběh je poměrně tradiční, ale díky tomu, že je podána Pavlem Čechem a že je podána v komiksu, se před vás dostává sice útlé dílo, ale dílo, které dokáže skvěle vyjádřit myšlenky, jež by jiní autoři vměstnali do rozsáhlého románu, což se například i v případě Orwella stalo.

"A" je komiks o fanatismu, o moci lidí a o tom, jak jsou schopni ji zneužívat. Je to komiks o tom, jak menšina utlačuje většinu, jak jsou dodržována pravidla, která nemají smysl, a to jenom proto, že se nikdo nevzbouří. A Pavel Čech ukazuje možnost, jak se vzbouřit. Není to silou, ale je to myšlenkou. Revoluce, v určitém smyslu, má šanci, pokud je prováděna správnou cestou. A to i v případě, kdyby to měla být jen revolta jedince. Ano, ono se to nezdá, přece jen máte Pavla spojeného s dětskými čtenáři, ale on ukazuje, že v sobě má mnohem více a že je schopen vytvořit komiks, který je určený jak dětem, tak i dospělému čtenáři. Ten si může vzít z komiksu hodně. A měl by si vzít hodně, protože myšlenky zde prezentované jsou platné v podstatě v jakékoli době, dnešní nevyjímaje.

Komiks "A" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

2 komentáře:

  1. Zase výborná recenze, se vším souhlasím - hlavně ta kresba je prostě výborná.

    Jen jsem se chtěl zeptat, jestli píšeš uvozovky schválně tak, jak se používají v angličtině, protože v češtině je používání anglických uvozovek, tj. dvakrát nahoře, přímo gramatická chyba. A vzhledem k tomu, že se v každé tvé recenzi vyskytuje velké množství uvozovek, nemohl jsem si toho nevšimnout. Neber to nijak zle, jen se ptám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci.
      K těm uvozovkám je důvod celkem jednoduchý - je to používáním Google Bloggeru a jeho jazykovým nastavením, které mám anglické

      Vymazat