2014-12-01

#796: Lobo: Bullíkův případ a další příběhy - 70 %

Lobo: Bullíkův případ a další příběhy
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 v druhé řadě série "Lobo" u DC Comics. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alan Grant
Kresba: Val Semeiks

Nikdy bych si nemyslel, že mě Lobo bude bavit, ale musím uznat, že tyhle příběhy Alana Granta v kresbě Vala Semeikse, prostě zábavné jsou. Neměl jsem to štěstí a nečetl jsem komiks poprvé, když u nás vycházel - jednalo se o vydání sešitové v "Comicsových legendách 1 až 4", kde vyšly první čtyři sešity, které jsou součástí i této knihy, kterou nakladatelství Crew vydalo v roce 2014. Původní české sešitové vydání vyšlo v letech 1998 až 1999. Výhodou je skutečnost, že zbylé dva příběhy, "Bladhoundova krev" a "Tirácký sen" jsou na českém trhu novinky, a tak se k vám nedostává pouze kniha něčeho, co už tu bylo, ale nějaké ty nové kousky tu najdete. Pro mě, který je Lobem velmi málo políbený, je to pak celkem příjemné souborné vydání prvních šesti sešitů.

Alan Grant a Val Semeiks tyto příběhy vytvořili v letech 1993 až 1994 a pořádně tak oživili postavu Loba, Velkýho šéfa. Je to vesmírný lovec lidí, který si chce jenom vydělat peníze, aby měl na pivo a na děvky. Není to ale nějaký pupkáč, který by se jinak před televizí škrabal v rozkroku. Ne, Lobo je pořádný misantrop a každého, kdo se na něj jen trochu křivě podívá, zabije, anebo přinejlepším jen trochu přizabije. U toho navíc hláškuje o sto šest, což všechno, co se v komiksu děje, posouvá do humorné roviny, i když ono to násilí, pokud by se na to díval jiný autor, vlastně vůbec vtipné není. Ale i tohle je na humoru série skvělé - ta parádní nekorektnost. Projevuje se například ve čtvrté kapitole "Bullíkova případu".

"Bullíkův případ" tvoří největší část knihy, celkem čtyři původní sešity, zbylé dva příběhy už jsou takové jednohubky. "Bullíkův případ" je pak skutečně tím nejlepším, co v knize je, protože těch hlášek je tady nejvíce, u některých si prostě neodpustíte se nesmát. Ale není to jen tím, jak je to dobře napsáno, ono je to i tím, jak je to dobře přeloženo - jedná se o původní překlad Pavla Dorta. Ten překlad je prostě skvělý, drsný a je to právě české hraní si se slovy, které vám mnohdy primárně vyloudí úsměv, anebo vás rovnou přenese do záchvatu smíchu. V tomhle směru je české vydání skvělé a myslím, že v některých vtipech lepší než originál.

Následující dva příběhy, "Bladhoundova krev" a "Tirácký sen", jsou opravdu jen jednohubky, kde jde hlavně o to, že Lobo je sice námezdný lovec odměn, ale to neznamená, že i přes svoje schopnosti je nějakým lovcem úspěšným. Nakonec to se ukázalo i v "Bullíkově případu". "Bladhoundova krev" je vtipná satira na superhrdinské komiksy, kde jsou dokonce ponechána dvířka k tomu, že by to mohlo ještě pokračovat. "Tirácký sen" je pak spíš jen hříčkou se žánrem sci-fi, který je propojen s přepravou v kamiónech. Pár vtipných scén, ale tenhle příběh mi v hlavě zůstal asi nejméně a nejméně mě zaujal. Ten náklad, který tu ale vezou, je výborný a na poslední stránce se to krásně ukáže. Navíc Lobo jako řidič tiráku vypadá skvěle. A k tomu ještě ta myslící opice!

Obával jsem se Loba a nechtělo se mi do něj, protože z krátkých příběhů, které jsem do té doby četl, jsem si o téhle postavě neudělal moc valné mínění, ale Alan Grant není úplné scenáristické máslo a je vidět, že je schopen psát příběhy, které mají smysl a které jsou tak násilně zábavné, jak chcete, ale zároveň se v nich děje něco, co dává smysl a je to zajímavé na více úrovních. Pravda, "Bullíkův případ" snadno přebije ten zbytek, ale pokud nemáte původní české vydání, anebo jste nečetli ani anglickou verzi, zjistíte, že tohle je skvělá oddechovka, kde se velebí násilí a všechno vypadá skvěle cool přesně tak, jak si přejete. A co si budeme povídat, vizuální podoba samotného Loba je prostě skvělá.

Komiks "Lobo: Bullíkův případ a další příběhy" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat