2016-08-12

#1235: Marvel - rozdíly mezi filmy a komiksy (autor Daniel Palička)

Abyste neměli články pouze ode mě, požádal jsem Daniela Paličku, aby napsal článek o rozdílech mezi komiksovými a filmovými příběhy. Sám námět navrhl a chopil se ho, no a zde je výsledek.
Díky, Dane! Předávám ti slovo.

Kdo by neznal Marvel – společnost, která má za sebou spoustu komiksů, filmů a seriálů. Je tu s námi už hodně dlouhou dobu. V roce 2008 započala éra filmů z MCU (zkratka pro Marvel Cinematic Universe neboli Filmové Univerzum Marvel) filmem „Iron Man“ s Robertem Downey Jr. v hlavní roli. Potom série pokračovala několika filmy až po „Avengers“, kde se potkali všichni hrdinové ze všech předešlých filmů a bojovali proti jedné hrozbě: asgardskému bohu klamu Lokimu s jeho armádou Chitauri. Po „Avengers“ jsme přešli z „Fáze 1“ do „Fáze 2“ s několika dalšími filmy. Kupříkladu s „Captain America: Návratem prvního Avengera“, „Ant Manem“, „Iron Manem 3“ a dalšími. A teď nám „Fáze 2“ skončila a pomalu se rozjíždí „Fáze 3“.

Proč o MCU mluvím? Protože, jak už jste z názvu poznali, tak v tomto článku si řekneme, jaké jsou rozdíly mezi komiksy od Marvelu a MCU. Rozdíly si probereme a řekneme si i o zajímavostech ze světa Marvelu. Tak pojďme na to.

Upozorňuji vás na částečné SPOILERY v tomto článku!

1. Redwing (film „Captain America: Občanská válka“)
Pokud jste viděli „Občanskou válku“, což byste jako správní komiksoví fanoušci měli, tak víte, že Falcon na začátku a na konci využíval speciálního drona, který se jmenoval Redwing. V komiksu je Redwing taktéž, ale je jiný než ve filmu. Zatímco ve filmu to byl Falconův dron, v komiksu je to Falconův věrný sokol, kterého má v bitvě vždy při sobě.
Pokud chcete někde vidět Redwinga v komiksech, tak si sáhněte po knížce „Captain America a Falcon: Utajená říše“, která je ne moc podařeným dílem, a Falcon s Redwingem v něm vystupují. 

2. Atentát (film „Captain America: Návrat Prvního Avengera“)
Zde je krásně vidět, že i různé události z komiksu se dají trochu pozměnit. Pamatujete si na ten moment, kdy se Crossbones pokusil zabít Captaina Ameriku a podařilo se mu to? Tak ve filmu máte něco podobného, ale úplně jinak. Zde totiž vidíte pokus Winter Soldiera zabít Nicka Furyho přitom, jak jede ve svém autě. Nakonec to dopadne tak, že Nick Fury přežije. Bohužel jeho věrné auto skončilo ve šrotu. 

3. Yellowjacket (film „Ant Man“)
Víte, co Marvel dokáže? Umí ve filmech některé charaktery pěkně překopat. A Yellowjacket je tím pravým příkladem. Ve filmu je Yellowjacket hlavním záporákem, který má podobný oblek jako Ant Man, jenom o něco vylepšený. Taktéž se dokáže zmenšovat a zvětšovat. 
V komiksech je to ale hrdina, ne padouch. Hrdinou je proto, jelikož v komiksech je to jedno z dalších já Hanka Pyma, který je známý jako první Ant Man nebo jako Giant Man. Pokud chcete vědět něco o Yellowjacketovi, tak si přečtěte knížku „Avengers: Zrození Ultrona“. 

4. Iron Patriot (film „Iron Man 3“)
A máme zde další překopanou postavu. Tentokrát Iron Patriota. V komiksech byl Iron Patriot během takzvaného Dark Reignu Norman Osborn v ironmanovském brnění v barvách USA. Ve filmu je Iron Patriot jenom další model War Machinova brnění, opět v amerických barvách. 

5. Jméno Quicksilvera (film „Avengers: Age of Ultron“)
Tohle je sice jenom miniaturní změna, ale i tak je dobré ji zmínit. V originále se jmenuje Quicksilver Pietro Maximoff, zatímco ve filmovém univerzu je jeho jméno Peter Maximoff. Je to z jednoho prostého důvodu. Jelikož práva na X-Meny má Fox, tak musel Marvel Quicksilvera ve svém univerzu pozměnit. Kromě toho, že mu změnili jméno a dali mu jiného herce, tak také ve filmu nevyužili jeho přezdívku. A navíc, kvůli právům taky nemohli ve filmu stejně jako u Scarlet Witch říci, že je to mutant. 
Jak složité s právy, že? Samozřejmě v x-menovských filmech od Foxu se už Quicksilver jmenuje Pietro Maximoff.

6. Mladá teta May (film „Captain America: Občanská válka“)
Všichni o této změně vědí díky „Občanské válce“. Pokud jste si povšimli, tak v jedné pasáži se ve filmu objevila teta May, která byla mladší než v komiksové předloze. Jen tak pro zajímavost, herečce Marise Tomei, která v tomto filmu hraje tetu May, je ve skutečnosti 51 let. 

7. Ultron (film „Avengers: Age of Ultron“)
Ve filmu musel být Ultron stejně jako Quicksilver a Scarlet Witch taky pozměněn. V komiksové předloze bylo tělo Ultrona vyrobeno z adamantia, ale kvůli právům Foxu na X-Meny muselo tohle být alternováno. Nakonec bylo Ultronovo tělo vytvořeno z vibrania, což je kov, ze kterého je taktéž vyroben štít Captaina Ameriky. Pokud chcete o Ultronovi vědět víc, přečtěte si knížku „Avengers: Zrození Ultrona“, o které tu už byla zmínka.

8. J.A.R.V.I.S. (všechny „Iron Man“ filmy)
J.A.R.V.I.S. (zkratka pro Just A Rather Very Intelligent System) je jedna z nejvíce překopaných postav ve filmovém univerzu. Stejně jako v komiksu, tak i zde pomáhá Tonymu Starkovi při bojích. Jenže ve filmech je to jenom program v ironmanovském brnění. V původní předloze nebyl J.A.R.V.I.S. program, ale byl normální sluha, který pomáhal Avengerům. Dokonce v komiksech pomáhal při boji proti zločineckému týmu Masters of Evil, kterému vedl baron Helmut Zemo při útoku na základnu Avengerů.
Mimochodem, víte, v čem je komiksová verze lepší? U komiksového jména totiž nemusíte všechna písmena psát velkým a nemusíte u všech dělat tečky. Můžete v klidu napsat Jarvis. 

9. Ochrnutí (film „Captain America: Občanská válka“)
Určitě si vzpomínáte na to, co se stalo v „Občanské válce“ s War Machinem. Ano, díky tomu, že jeho brnění bylo zasaženo Visionovým laserem, tak nemohl létat a v tu chvíli dopadl drtivě na zem. Tím ochrnul a nemohl chodit, až do chvíle, kdy mu Tony nesestrojil protézu na jeho nohy. V komiksech je tato událost s ochrnutím taktéž, ale vymyšlená trochu jinak. Místo Rhodeyho totiž ochrne Tony a na místo Iron Mana nastoupí na nějakou dobu War Machine v Iron Manově brnění. I takhle to může ve filmech dopadnout s postavami. 

10. A.I.M. (film „Iron Man 3“)
I u A.I.M. proběhla ve filmech změna. Organizaci A.I.M. (zkratka pro Advanced Idea Mechanics) totiž v komiksech vedl M.O.D.O.K., zatímco ve filmech byl velitelem Aldrich Killian.

11. Aldrich Killian (film „Iron Man 3“)
A když už jsme nakousli Aldriche Killiana, tak o něm hned můžeme mluvit, protože jeho filmová verze se od komiksu hodně liší. Killian je v komiksech vědec, který vytvoří takzvaný Extremis, kolem něhož se točí jeden komiksový příběh, který u nás vyšel pod názvem „Iron Man: Extremis“. 
Killian ale nebyl v komiksech dlouho, protože poté spáchal sebevraždu. Ve filmu je ale, jak už bylo zmíněno, velitelem A.I.M. Má vlastní vojáky a je taktéž jedním z Iron Manových nepřátel. 

12. Černý Nick Fury (většina filmů od Marvelu)
Asi jedna z největších změn je u charakteru Nicka Furyho. V komiksové verzi má světlou pleť, zatímco ve filmové je Afroameričan. Přesto se nejedná o úplnou novinku i ve světě komiksu, protože Nick Fury byl černochem v sérii „Ultimates“, kterou můžete znát z knih "Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk" a "Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost".
Jen taková zajímavost: Jelikož v komiksové sérii „Ultimates“ vypadal Nick Fury jako Samuel L. Jackson (herec, který Nicka Furyho hraje, tehdy ho ještě nehrál), tak Sam zavolal do Marvelu a řekl, že chce roli Nicka Furyho mít. A taky ji nakonec dostal. Takhle se to má dělat s herci, Marvele!

13. Baron Helmut Zemo (film „Captain America: Občanská válka“)
Ano, i známý Baron Helmut Zemo byl překopán ve filmu. V komiksové verzi je dobrým bojovníkem nablízko s mečem, nosí fialový oblek a pracuje pro organizaci Hydra. A taky je to Němec. 
Filmová verze je ale opět jiná. Zemo se tentokrát ve filmu narodil ve Sokovii a byl to bývalý žoldák a člen speciálních jednotek. Aspoň tu máme opět padoucha, který přežil své první zjevení ve filmu po dlouhé době. 

14. Příčina Občanské Války (film „Captain America: Občanská válka“)
Tohle je opět známý rozdíl pro ty, co četli komiks „Občanská válka“. Původní konflikt vznikl totiž jiným způsobem. Komiks říká, že vše se začalo okolo Občanské války točit tehdy, když Nitro vybouchl a způsobil tak velké škody. Vzniká tak otázka, jestli by hrdinové neměli být pod kontrolou. A tak je sepsán zákon pro registraci superhrdinů. 
Ve filmu je to ale udělané jinak. Kvůli tomu, že Avengers v několika bitvách udělali velké škody, tak se americká armáda rozhodla, že vytvoří smlouvu, kterou stejně jako v komiksu musí Avengers podepsat, aby mohli být pod kontrolou vlády. A ano, musí ji podepsat jenom Avengers. 
Opět jeden z rozdílů ve filmech, i když jenom kosmetický. Mimochodem, pokud si nejste jistí, kdo to Nitro je, tak si přečtěte druhou část knížky „Život a Smrt Captaina Marvela“, protože zde Captain Marvel proti Nitrovi bojuje v jednom příběhu. 

15. Strážci Galaxie (film „Strážci Galaxie“)
I zde je rozdíl mezi komiksy a filmem. Ano, v komiksech je sice sestava stejná, ale kostýmy jsou odlišné od originálu. A i vzhledy hrdinů jsou částečně jiné. Pokud chcete vidět jejich původní uniformy, přečtěte si příběh „Thanos Nezbytný“, protože tam je s původními uniformami uvidíte. Jen tak pro představu, Star-Lordova uniforma je například modrá, zatímco ve filmu je červená. To ještě není vše. 
Pokud se podíváme do minulosti, tak zjistíme, že v komiksech existovali další Strážci Galaxie. Součástí týmu však byly méně známé postavy. Zatímco v klasické sestavě je Star-Lord, Rocket Raccoon, Groot, Gamora a Drax, tak v původní sestavě byli například Starhawk, Martinex, Yondu a další. Prostě tým, který se liší od jeho moderní verze. Pokud jinak chcete vidět některé členy původního týmu, tak si přečtěte knihu „Avengers: Korvacova sága“, kde vám tito staří Strážci Galaxie jsou aspoň trochu přiblíženi. 

16. První bitva (film „Avengers“)
Ano, i u první bitvy Avengerů ve filmu proběhlo několik změn. Je zajímavé, že jediná věc, co je na první bitvě Avengerů ve filmu a v komiksu společná, je Loki. Jinak vše je jinak. Film nám ukazuje bitvu s Avengery proti Lokimu a jeho armádě Chitauri ve městě New York. 
Komiksová bitva je ale na dnešní dobu hodně hloupoučká a trochu delší na vysvětlení. Opět tu hraje roli Loki, ale tentokrát tu není žádná invaze na New York, ale něco jiného. Loki se chce pomstít ve zkratce svému bratrovi Thorovi a chce ho porazit. Bližší podrobnosti jsou uvedeny v komiksu „Marvel: Počátky - 60. léta“, kde jste tento příběh mohli číst i s dalšími příběhy. Dokonce i s jedním dalším avengerovským příběhem, kde se objeví Captain America. 

Tak to by bylo pro tento článek vše. Doufám, že se vám líbil, a pokud byste chtěli nějaké další podobné články, zanechte zde komentář, protože čím více pozitivních komentářů, tím větší šance na další zajímavý článek. Každopádně, ještě se vás zeptám na to, jaký je váš oblíbený rozdíl mezi Marvelem z komiksové a filmové stránky? Hrozně moc mě to zajímá. Samozřejmě, klidně napište i změnu, která se v tomto článku neobjevila. A ano, změn je ve filmech od Marvelu více, proto jsem vybral jenom hrstku z nich. Takže pokud chcete, můžete mě klidně s těmi změnami doplnit. 
To by bylo prozatím vše. Doufám, že budete nadále číst komiksy, komiksoví přátelé. Zatím se mějte a užívejte si u čtení komiksů.
Excelsior !

4 komentáře:

  1. Díky, fajn článnek. Když tak koukám na Marise Tomei ... asi bych se s tím věkovým rozdílem smířil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tohle je změna, která mi vůbec nevadí :-)

      Vymazat
    2. Děkuji za zveřejnění tohoto článku. Jsem rád, že jsem pro tuto stránku tento článek mohl vytvořit :-)

      Vymazat
  2. V MCU se Quicksilver jmenoval normálně Pietro, za to v X-menech je to Peter. Nemá to ale nic společného s právama. A Scarlet Witch a Quicksilver jim taky říkat můžou. Jen jim tak zatím prostě neřekli. Na všech promo materiálech a i v titulcích jsou tak uváděni. Jediné co nesmělo být zmíněno je to že jsou mutanti a děti Magneta, oboje už jse stejně bezpředmětné.

    OdpovědětVymazat