2016-06-27

#1201: Karel IV.: Pán světa - 60 %


Karel IV.: Pán světa
Vydalo nakladatelství Edika v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Text a scénář: Zdeněk Ležák
Kresba: Jonáš Ledecký, Matyáš Namai a Martin Pospíšil

Rok 2016 je důležitým rokem. Kromě toho, že se právě v tomto roce stanu manželem a vstoupím tak do svazku, o kterém jsem si myslel, že pro mě není, tak je to také rok, kdy od narození jednoho z největších českých vladařů - a podle mnohých i toho největšího - uběhlo již 700 let. Ano, je tomu 700 let, co se narodil Karel IV., tehdy ještě jako Václav. V roce 2016 ho připomíná celkem velké množství publikací, mezi nimi mimo jiné také kniha "Karel IV.: Pán světa". Vzhledem k tomu, že knihu recenzuji na komiksovém blogu, asi je celkem logické, že se bude jednat o komiks, ale není to tak jednoduché. Dvě třetiny knihy tvoří prozaické shrnutí historických událostí a Karlova života, které jsou ilustrovány, i když jen lehce, až poslední třetina je pak komiksem v tom pravém slova smyslu.

Komiks tvoří tedy spíše minoritní část kniha, ale přesto část významnou. Bohužel se nakonec ukáže, že komiks je částí tak trochu zbytečnou, alespoň v případě, pokud si přečtete text, jenž mu předchází. Zdeněk Ležák se ujal historického exkurzu a životopisu osobnosti Karla IV. s pečlivostí, ale přitom stylem, díky kterému je kniha vhodná jak pro děti, tak i pro dospělé. Jasně, pořád je to čtení, které by mohlo přijít někomu nudné, ale to spíš jen proto, že je to čtení o historii. Zdeněk Ležák má ale dar předávat informace přehledně a do jisté míry i akčním, nikoli unylým způsobem.

Zazdálo se mi však, jako kdyby na sebe kapitoly tak dobře nenavazovaly. To se mi stalo u začátku druhé kapitoly, kdy mi přišlo, že ten úvod kapitoly je trochu mimo a není ladným plynutím vyprávění. Nestávalo se to ale nijak často, a tak je možné si čtení užít. Díky tomu, že je doprovázeno i občasnou ilustrací, lze si alespoň trochu představit, jak mohli vypadat někteří z protagonistů historických událostí. Tím děj trochu ožívá, i když myslím, že tohle se projeví především až v části komiksové, která je pojata ještě o něco akčněji, i když ani v tomto případě se nejedná o vyloženě akční příběh, ale spíše ilustrované shrnutí toho, co bylo vyprávěno v textové části. Právě to je asi největší problém komiksu - je to opravdu hlavně předělání napsaného textu do podoby vyprávění prostřednictvím obrázků.

Co bych ještě rád vyzdvihl na textu, to je skutečnost, že se nezabývá jen Karlem IV., ale celkovým historickým rámcem, kdy jsou vám mnohé historické události dány do souvislostí, které jste se ve škole nejspíš neučili anebo jste je zapomněli. I z tohoto důvodu má kniha svůj význam a je důležitá proto, že dokáže mladým prezentovat dějiny tak, jak pravděpodobně skutečně byly, nikoli jen jako řadu let a různých bitev, ale jako souslednost příčin a následků, které byly způsobené hlavně politickou hrou, možná by se dalo říct hrou o trůny. Intriky jsou zde krásně vidět, jsou hezky vyzdviženy a dokonce i osobnost Karla IV. nebyla jen tou, která chtěla to nejlepší pro zemi.

Kniha "Karel IV.: Pán světa" je dobrým podáním životopisu Karla IV. a přináší dostatek informací, aby se čtenáři v životech osobnostní snadno orientovali. Text se dobře čte, je dobře členěn a většinou je zachována i návaznost. Proč je ale v závěru obsažen komiks, to je mi záhadou. Čekal jsem, že bude doplněním, anebo naopak komiksovým, superhrdinským zveličením Karlova života, což je také před samotným komiksem lehce naznačeno. V konečném důsledku je komiks jen stručnějším shrnutím vybraných událostí Karlova života do období, kdy se stal císařem. Nic víc v tom není. Až ve chvíli, kdy dochází na akční scény, je komiks parádní a v téhle kresbě si dovedu představit nějakou komiksovou pecku. Třeba se Jonáš k něčemu trochu akčnějšímu a samostatnějšímu odhodlá. Tady předvedl, že na kresbu moderního komiksu má. Teď ještě zajímavější scénář, který nebude jen doplňkem k přínosnějšímu textu.

Komiks "Karel IV.: Pán světa" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat