2016-06-25

#1200: Na Crweconu vyšly dva zajímavé komiksy - Fax ze Sarajeva a Lovec

Nakladatelství Crew vydalo další dva zajímavé komiksy, tak si je představme slovy samotných vydavatelů:

Joe Kubert: Fax ze Sarajeva
Legendární komiks ze zatím poslední evropské války. Píše se rok 1992 a z okupovaného Sarajeva posílá vydavatel Ervin Rustemagić faxové zprávy svým komiksovým přátelům a kolegům po celém světě... včetně svého klienta Joea Kuberta. Posílá zprávy z bojiště a žádá o pomoc při záchraně své rodiny. Tyto faxy se později staly základem intenzivního příběhu přežívání obyčejného člověka ve válečné zóně – v podání neoddiskutovatelné komiksové legendy!

Málokdy se stane, že bychom se znali přímo s komiksovou postavou. V případě "Faxu ze Sarajeva" se nám to povedlo. S hrdinou tohohle slavného komiksu, Ervinem Rustemagićem, jsme spolupracovali při zahraničních vydáních "Nitra" i "Děsivých radostí". Tenhle komiksový vydavatel, majitel nakladatelství SAF, uvízl během válečného konfliktu i s rodinou uprostřed Sarajeva a zoufale se odtamtud snažil dostat. Během té tragické doby a ustavičných bojů o život posílal odtamtud svým přátelům zprávy s informacemi a prosbami o pomoc. A legendární Joe Kubert, jeden z adresátů, se později rozhodl na základě těchto faxů z okupovaného města stvořit komiks.

"Fax ze Sarajeva" jsme vydali hned z několika důvodů. Jedním z nich je sám kreslíř Joe Kubert, který skutečně patří mezi největší ikony komiksu vůbec a u nás zatím nedostal zasloužený prostor. Je to tvůrce, který má za sebou jak práci na ikonických hrdinech ("Tarzan", "Punisher"), válečných příbězích ("Sgt. Rock", "America at War", "Dong Xoai – Vietnam 1965"), tak na příbězích s vážným tématem, obvykle čerpajících z jeho židovského původu ("Jew Gangster", "Yossel"). Joe Kubert ohromil svým dynamickým a emocemi nabitým stylem – a dokonce se stal zakladatelem jedné z prvních škol učících komiksovou kresbu! Takže vydáním tohohle komiksu mu i my vzdáváme svůj hold.

Druhým důvodem, proč jsme po komiksu sáhli, je stále aktuální téma. Když si člověk uvědomí, že zatímco my řešili, jak hrozný je Schumacherův "Batman navždy", někde o kus dál docházelo k šíleným masakrům, běhá z toho mráz po zádech. Zároveň se v knize objevují dnes aktuální témata přistěhovalectví i muslimů... ovšem brány z dost jiného úhlu.

A samozřejmě, především je tu intenzivní příběh. Nedělá si nárok na objektivitu, je to válka z pohledu člověka, kterého postupně připravuje o všechno. Pomalý přesun z toho "ono se to nějak přežene", do situace, kdy si člověk už ani nedokáže představit, že by mohl někdy ještě normálně existovat. Příběh plný děsivých a tragikomických detailů.

Noviny "The Washington Times" označili "Fax ze Sarajeva" za nejlepší komiks roku. Kromě toho toto dílo získalo cenu Dona Thompsona, cenu Harvey za nejlepší původní komiks a také Eisnera za nejlepší nový komiks – prostě všechny nejdůležitější komiksové ceny. Ale stejně je ze všeho nejdůležitější, že je to skvělý a strhující komiks.

Knihu "Fax ze Sarajeva" zakoupíte na stránkách Crew.

Parker: Lovec (Richard Stark, Darwyn Cooke)
Legendární kniha Richarda Starka (alias Donalda Westlakea) v komiksovém zpracování cenami ověnčeného Darwyna Cooka. Klasika moderní kriminálky (několikrát zfilmovaná, naposledy s Melem Gibsonem v hlavní roli), příběh pomsty s nelítostným zločineckým profesionálem známým pouze jako Parker v hlavní roli, v nádherném stylovém provedení.

Donalda Westlakea u nás známe především díky komediálním kriminálkám "Jak neuloupit smaragd" či "Jak nevyloupit banku". Kromě toho ale pod pseudonymem Richard Stark stvořil i drsnou sérii s profesionálním zločincem jménem Parker, který je pravým opakem smolařského Dortmundera. Parker je zločinec tělem i duší, chladnokrevný, nelítostný, brutální a nezastavitelný. Má své zásady, je svým způsobem čestný, ale pokud ho někdo podrazí, jde nelítostně po něm, aby dostal zpět svůj podíl. Ať to stojí, co to stojí.

Je to fascinující postava a Westlake u ní zůstal celý svůj život. Napsal s Parkerem čtyřiadvacet knih a na rozdíl od románů s Dortmunderem zde nešla kvalita nijak dolů. Možná i proto, že si Parkera šetřil. První knihu s ním vyšla roku 1962 a poslední až v roce 2008, v roce, kdy Westlake zemřel. Parkerovské knihy psal obvykle po trojicích, ale často zjistil, že nedokáže chytnout správnou "parkerovskou slinu", že knihy nemají tu správnou údernost, jednoduchost a říz, a tak uložil postavu na pár let k ledu, dokud nedostal zase tu pořádnou nelítostnou náladu. Jazyk a styl knih je stejně účelný a přímočarý jako jejich hrdina – i proto nestárnou, jsou stále oblíbené a vrací se k nim nejen čtenáři, ale i filmaři a jiní tvůrci.

A mezi ty tvůrce se zařadil i slavný komiksový kreslíř Darwyn Cooke, sběratel všech možných ocenění. Z jeho dílny ovlivněné retro stylem patří mezi nejslavnější díla nová verze Eisnerova "Spirita", pohled na začátky legendárních DCčkovských hrdinů "DC: The New Frontier" (později i zfilmovaný), či jeho "Catwoman". Za všechny tyhle tituly získával uznání čtenářů a ceny kritiky, ale stejně ho to táhlo do světa drsné školy. Spirit či Catwoman už tam měli nakročeno, ovšem teprve na začátku nového tisíciletí spojil své síly s literární legendou a adaptoval Starkův román "Hunter" do úžasné komiksové podoby. A doslova s tím převálcoval komiksový trh – a dostal i nás.

V podstatě všichni v redakci Crwe jsme si zařadili tuhle knihu do kategorie "sakra, tohle bychom hrozně chtěli vydat... ale netroufáme si". Veškeré pokusy vydavatelů rozjet u nás Starkovu knižní sérii skončily nezdarem a nepomohl tomu ani úspěšný film. Takže jsme se jen tiše kochali nádherným stylovým zpracováním a dalšími nádhernými díly (Cooke adaptoval ještě další čtyři knihy: "Man with Gateway Face", "Outfit", "Score" a "Slayground" – každou knihu navíc laděnou do jiné barvy) a litovali, že u nás noir a drsná škola moc nefrčí. Ale pak jsme si řekli, že k čemu bychom byli komiksoví vydavatelé, kdybychom občas neriskovali a neudělali si radost?

Samozřejmě, překlad nemohl dělat nikdo jiný než obrovský Starkův fanda Štěpán Kopřiva. Překladatel a spisovatel, který se sám pokusil přinést do Čech moderní kriminálku – a zabodoval se svou "Rychlopalbou". V jeho knize "Holomráz" se dokonce nachází povídka "Den, kdy zemřel Richard Stark". (Mimochodem, mezi velké fanoušky Richarda Starka patří i Stephen King, který mu věnoval svou "Temnou polovinu", kde po něm pojmenoval i hlavního padoucha – George Stark.)

Ale i přes kvalitní scénář je tato kniha hodně výtvarnou záležitostí. I proto vychází "Lovec" v důstojném provedení: vázaný, s potahem ze dvou druhů plátna, se dvěma typy ražby a s přebalem. Jeho výroba ovšem nebyla snadná. Zdánlivá zažloutlost papíru, která má evokovat staré pulpové romány, je ve skutečnosti výsledkem použití přímé podkladové barvy – která v této knize není jediná. Ve skutečnosti je celý titul tištěn pouze třemi barvami, a všechny jsou přímé (tzv. pantone barvy – což jsou speciální barvy, které nevznikají mícháním jiných barev). Je to poprvé, co u Crwe (a možná i v celé republice) vychází kniha vytištěná pouze v pantonových barvách.

Všechno proto, aby měli i čeští čtenáři z knihy stejné úžasný dojem, jako měli čtenáři v zahraničí. Takže tady to máte – a upřímně doufáme, že se čtenářům bude "Lovec" líbit stejně jako nám.

Knihu "Parker: Lovec" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat