2016-06-02

#1179: Ségry - 90 %

Ségry (Sisters)
Vydalo nakladatelství Paseka v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Sisters" v roce 2014. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.

Scénář: Raina Telgemeier
Kresba: Raina Telgemeier

S Rainou mám jeden problém. Nedokáže mě usadit na zadek, abych jen ohromeně zíral, když její komiks čtu, anebo když jej dočtu. Já vůbec netvrdím, že její komiksy jsou špatné, naopak, jsou skvělé a já se nemohu každého dalšího dočkat, ale jednoduše zde chybí ještě jeden element, abych jí dal maximální hodnocení. Nevím, co to přesně je, jestli mi chybí něco epicky velkého, anebo sdělení nějaké zásadní pravdy, ale jednoduše nemám po dočtení pocit, že tohle je komiks, který by si těch 100 % zasloužil. I tak si ale zaslouží hodnocení co možná nejvyšší. Po přečtení Raininých komiksů však nikdy nemám takový pocit naplnění a zároveň odrovnání z příběhu, jako v případě komiksu "Pupíky", který se také zaměřuje na dospívání, i když pravda, primárně smyšlené.

Raina jde cestou autobiografického komiksu, respektive komiksu, který má hodně prvků z jejího života. Co je na takových autobiografiích krásné i zrádné? Především to, že nevíte, jak moc máte autorce věřit, kolik toho, co vypráví, se skutečně stalo. Od toho je ale třeba se oprostit, protože nejde o samotnou pravdu, ale jde především o to, jak je příběh podán, jestli je dobrý, jestli dovede čtenáře zaujmout. A Raina Telgemeier rozhodně zaujmout umí, což dokázala i komiksem "Úsměv", který v loňském roce vydalo také nakladatelství Paseka. Ve stejném stylu pak Raina pokračuje i v případě komiksu "Ségry".

V komiksu "Úsměv" se Raina nezabývala výhradně sebou, ale přece jen šlo o hlavní postavu, která se jmenuje Raina a která měla jeden pořádný problém. Jako malá si vyrazila zuby a dělala všechno pro to, aby zase vypadala normálně a nepřišla si jako zrůdička. Nenásilnou cestou Raina dovedla prezentovat hodnoty, které člověk má, respektive které si musí získat. Vše s humorem, nadhledem, ale s tím, že se zde neřeší jen sranda, někdy prostě musí zasáhnout něco bolestivějšího. Nejinak je tomu v případě komiksu "Ségry", kdy máte pocit, že jste zapadli do stejného světa. Jasně, je to dáno postavami, které se příliš nezměnily, ale je to dáno i tím, že Raina si skvěle drží styl, a to jak kresebný, tak i styl vyprávění. Pořád má co říct, pořád je to zábavné a pořád to v sobě má větší hloubku, než byste na první pohled čekali.

Raina vlastně bilancuje svůj vztah se sestrou. Jestli jste někdy měli sourozence, asi docela chápete, jaké takové vztahy mohou být. Není jednoduché se snést, někdy si opravdu lezete na nervy, ale pokud vaše vztahy nejsou vyloženě špatné, tam někde pod povrchem je sourozenecká láska, která je neskutečně silná a která se musí prodrat na povrch, někdy velmi těžce. Já mám sourozence a vím, že někdy jsem ho nesnášel, ale nikdy ne opravdu. Stejně tak už dnes vím, že bych ho nikdy za jiného sourozence nevyměnil. A přesně tohle popisuje i Raina. Život s lidmi je někdy nesnesitelný, ale tu cestu si k nim najdeme, pokud je opravdu milujeme.

Nelze než vzdát hold jak autorce, tak i českému nakladatelství Paseka, které se zatím s každým nově vydaným komiksem velmi pozitivně zapisuje do dějin vydávání komiksu v České republice. Ať už to jsou komiksy od Rainy nebo třeba "Hilda" či "Zátopek", ani s jednou knihou nešlápnete vedle. Navíc kvalita tisku a grafické práce jsou na parádní úrovni. Raina vás pak přesvědčí o tom, že je jedinečnou autorkou, kterou chcete číst častěji a budete vždy doufat, že od ní brzy vyjde něco, co vás potěší. Ne proto, že je naprosto novátorská, ale proto, že je to skvělá vypravěčka, která dovede příběhy podat krásně lidsky a vždy vypíchnout ty zásadní momenty. Nezbývá než opět dodat: Go, Raina!

Komiks "Ségry" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Úsměv".

Žádné komentáře:

Okomentovat