2016-01-12

#1077: H. Ch. Andersen junior 3: A bratři Grimmové - 60 %

H. Ch. Andersen junior 3: A bratři Grimmové (H. C. Andersen Junior og Brødrene Grimm)

Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "H. C. Andersen Junior og Brødrene Grimm" v roce 2015. Vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Thierry Capezzone a Jan Rybka
Kresba: Thierry Capezzone

Jak jsem byl rád, že u předchozích dvou dílů došlo k tomu, že se příběh nějakým způsobem vyvíjel a docházelo také k vývoji postav, tak jsem trochu zklamaný z toho, že se od toho ve třetím díle trochu ustoupilo a my se zaměřujeme na jednu speciální epizodu z Andersenova života, ať už je smyšlená více či méně. Jak už název napovídá, tou epizodou bude setkání Hanse Christiana Andersena s bratry Grimmovými. Ale abych byl přesnější, ono nedochází pouze k vývoji postav. Příběh se zde přece jen vyvíjí, a to hlavně mytologie kolem klobouku.

Přece jen ale setkání Andersena s bratry Grimmovými nepřináší tak zajímavý příběh, jak by si člověk mohl myslet. Alespoň ale zjišťujeme, jak je to s těmi kouzelnými klobouky. Nebo máme alespoň nějaké základní náznaky, což vede k hlavní dramatické lince a především téměř až hororovým scénám, které se docela přibližují tomu, co od pohádek očekáváte. Anebo alespoň toho, co od nich očekávám já. Navíc je zde docela zajímavá myšlenka toho, jak by mohli být provázáni všichni pohádkáři na světě. A když se odpustí od toho fantastického prvku, tak to smysl skutečně dává.

Příběh začíná tím, že se musí malý Hans Christian Andersen vydat do Kodaně, aby zde našel svou tetu, která jediná by mohla pomoct jeho otci. Ten potřebuje peníze na léčbu, jinak by mohl zemřít. Zde je vidět, že Thierry Capezzone využívá historická fakta (otec Hanse zemřel v roce 1816, tedy v době kdy bylo Hansovi 11 let) k tomu, aby kolem nich vytvořil zajímavou, místy hodně akční zápletku, která má i náběh k tomu, aby bylo vytvořeno něco komplexního. Třeba se čtvrtým dílem skutečně zjistíme, že ten vývoj zde je a že komiksy jsou natolik promyšlené, až budeme Capezzoneho opravdu obdivovat.

Aby malý Hans získal peníze pro otce, musí nakonec prodat jeden svůj příběh, což vede k tomu, že se střetne s Grimmovými a také s jejich kloboukem. A tady se právě dostáváme k tomu, že se mytologie někam rozvíjí, aniž by se rozvíjely vztahy existujících postav anebo toho, co se děje v současnosti, protože příběh je opět vyprávěn starým Andersenem, který je již duchem. To, že se v příběhu objevují Grimmové, je pak spíše berličkou pro to, aby se vytvořil složitější příběh, jak alespoň doufám. Třetí díl tedy nijak zásadně nesnižuje kvalitu příběhu, ale spíše jsem zvědavý na to, jestli se z něj vyvine něco skutečně zajímavého, jak je naznačeno pro pokračování v závěru.

Komiks "H. Ch. Andersen junior 3: A bratři Grimmové" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Grada.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"H. Ch. Andersen junior 1: Kouzelný klobouk"
"H. Ch. Andersen junior 2: Ukrytý rukopis"

Žádné komentáře:

Okomentovat