2016-04-08

#1140: Zero 3: Vlčí něha - 85 %

Zero 3: Vlčí něha (Zero 3: Tenderness of Wolves)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 11 až 14 v sérii "Zero" u Image Comics. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2015. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Aleš Kot
Kresba: Ricardo Lopez Ortiz, Adam Gorham, Alberto Ponticelli, Marek Oleksicki a Jordie Bellair

Po pro mě trochu rozpačitém dílu "Zero 2: V srdci všeho" dostáváme pořádnou nálož, která je nazvána "Zero 3: Vlčí něha". Ten název je tak krásně v rozporu s tím, co budete číst, ale to je vám tak nějak asi jasné. "Zero" není série, která by si brala servítky, tohle není série, která by byla na čtenáře hodná. Navíc to není série, která se bojí. "Zero" je dílo, kde budete moct ocenit i erotiku, která už v tomhle případě hraničí s pornografií. Jasně, je to jen jedna scéna, ale i tak mě to zaujalo, hlavně proto, že mi došlo, jak málo tohle v americkém komiksu je. Možná je to i tím, že tohle je komiks, který sice v Americe vyšel, ale stojí za ním autoři, kteří mají svoje místo narození většinou mimo USA.

Aleš Kot dal dohromady zajímavou řádku kreslířů, které většinou asi ani nebudete znát, ale primárně napsal příběh, který je zajímavý, který je v mnoha ohledech jiný a který vás dovede překvapit svou formou. Hned první kapitola této knihy je zajímavá tím, jak využívá prostředí Islandu a prach ze sopečné aktivity k tomu, aby gradoval atmosféru toho, co musí přijít do zajímavě romantického vztahu, který prostě nemůže fungovat. Ne dlouhodobě a ne v klidu. Ale tohle je jen první kapitola, která dovede překvapit a kde je velmi důležitý právě výběr kreslíře, kterým byl v tomhle případě Ricardo Lopez Ortiz, jenž hodně využívá texturu, což ale vůbec nevadí.

Další kapitola v knize vás dovede rozhodit tím, že máte pocit, jako kdybyste se dostali jinam, do jiného světa, do jiné časové roviny. Jako kdybyste procházeli lovecraftovým univerzem, který je trochu šmrncnutý kriminální sci-fi. A přesto je to pořád "Zero". Právě tímhle přechodem ve stylech kresby i vyprávění, skoky v čase a přechody mezi žánry se vytváří něco, co je jedinečné a co má na čtenáře svůj efekt. Myslím, že natolik, aby si hodně lidí, kteří si celou řadu koupí (už nás totiž čeká jenom jedna kniha), po sebrání všech knih sedlo a přečetlo si je pěkně znovu, najednou, protože je jasné, že tak to bude celé dávat mnohem větší smysl a celkově to bude ještě lepší, než po jednotlivých krocích.

Co chci ale ještě vyzvednout, to jsou dvě poslední kapitoly, které jsou v této knize. Ona je vlastně celkem útlá co do počtu původních sešitů, jsou jenom čtyři. Ale to vůbec nevadí, protože v ní rozhodně dostanete to, co chcete, anebo možná i to, co nechcete. Stejně vás ohromí. Co musím v těchto dvou kapitolách vyzdvihnout, jsou akční scény, respektive scény soubojů. Jsou zde dva pořádné, v každé kapitole jeden, a jedná se o nádherné provedení, kdy máte pocit, že jste pozorovateli skutečného souboje, který vás dovede strhnout, nechcete z něj spustit oči, a to i přesto, že se jedná o souboje sakra drsné. Ale kresba v obou případech - a hlavně i rozložení panelů - dynamicky a brutálně umocňují dění. Jako kdybyste sledovali film. Prostě paráda, která nenudí a neopakuje se.

Zero je nesmírně zajímavá postava a kniha "Zero 3: Vlčí něha" jen dokazuje, že Aleš Kot skutečně nešlápl vedle, že měl dobrou vizi, kterou se mu podařilo realizovat jedinečným způsobem, a to i přesto, že musel spolupracovat s velkým množstvím kreslířů. Ale i to byl jeho záměr. Navíc je kniha velmi dobře graficky provedena a získává tak silný dojem celistvosti, promyšlenosti a funkčnosti. Těším se na poslední knihu, která je plánována na září tohoto roku. Jsem hodně zvědav, jak se tohle povedlo Alešovi ukočírovat, protože si rozhodně naběhl na to, aby nám tu nechal něco, co je akční, brutální a propracované. A i když zde není humor, je to pořádně zábavné, že nebudete chtít odtrhnout oči.

Komiks "Zero 3: Vlčí něha" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Zero 1: Krize"
"Zero 2: V srdci všeho"

Žádné komentáře:

Okomentovat