2015-02-10

#847: Zombíci... První hryznutí! - 70 %

Zombíci... První hryznutí!
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 116 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Ondřej Frencl
Kresba: Ondřej Frencl

Když jsem se poprvé podíval na obálku knihy "Zombíci... První hryznutí!", ani trochu jsem si nebyl jistý tím, že to bude něco, co mě opravdu zaujme. Nakonec jsem si ale řekl, že bych měl komiksu dát šanci, už jen proto, že zombie tematiku mám rád a v komedii mi moc nevadí. Díky kresbě bylo totiž na první pohled jasné, že se nebude jednat o nic vážného. A skutečně. Kniha "Zombíci... První hryznutí!" je zombie komedií, která se vás nesnaží poděsit, ale primárně vás chce pobavit a přimět vás, abyste se alespoň trochu pousmáli. Myslím, že sem tam se jí to skutečně povede. Celá kniha není úžasně vtipná, ale Ondřej se snažil a z těch stránek je to moc znát.

Ondřej Frencl je kreslíř, který - jak sám uvádí - se výtvarnému umění věnuje již odmala. Posoudit to můžete sami na jeho stránkách, kde se svou různorodou tvorbu snaží prezentovat - Blog Ondřeje Frencla. Kromě toho má stránky, kde se věnuje pouze své komiksové tvorbě. Na těchto stránkách najdete jeho stripy, ale také základní informace o komiksu "Zombíci... První hryznutí!". Stránky ukazují, že nápadů má Ondřej skutečně hodně a že právě humor je mu velmi blízký, ať už ve formě stripové, anebo ve formě delších příběhů.

Docela se mi líbí, že se nakladatelství Grada pustilo i do vydávání českých autorů. Nejprve "Ztracený svět" od Petra Kopla a teď i "Zombíci... První hryznutí!". Z hlediska komerčního bych druhou jmenovanou a dnes recenzovanou viděl jako komerčně problematičtější projekt, ale doufám, že se pletu a že se Ondřejovi ještě podaří vydat druhý díl. Nebo i více. Komiks mě zaujal hned na začátku, kdy se děj odehrává na vysokoškolských kolejích. Snadno jsem si domyslel, že se jedná o vysokoškolské koleje v Českých Budějovicích, mezi nimiž jsem strávil hodně času. Nebydlel jsem v nich, ale ty čtyři paneláky jsou prostě dominantou celého vysokoškolského areálu. Tímhle tedy Ondřej nostalgicky moje srdce potěšil, ale pak mě zabavil i dalšími prvky.

Příběh je plný klišé, tak to prostě je, ale snaží se ta klišé parodovat, což se docela daří. Příběh tedy začíná jako klasické béčko - dojde k dopravní nehodě, při které se do půdy hned vedle hřbitova dostává radioaktivní odpad, který přiměje mrtvé, aby se ještě zkusili hýbat. Celkem jim to jde. Ondřej není nijak explicitním, ale pořádně ohnilým mrtvolám se rozhodně nevyhýbá. Jen v té jeho kresbě to vyznívá celkově zábavně a nikoli hnusně nebo odpudivě. Tím je komiks přístupnější než většina zombie příběhů. Po úvodní scéně následuje střih a seznamujeme se s postavami, které mají jasně dané vlastnosti a jsou celkem milými karikaturami.

Z celého komiksu je strašně cítit, že se autor snažil o to, aby bavil, aby se čtenář smál. Mám pocit, že to rozhodně nebyla snaha marná, protože jsem neměl nějak moc velký pocit, že by ty vtipy byly moc křečovité, naopak, celkem zapadaly do vytvořeného světa. Netvrdím, že jsem se smál celou knihu, ale byly zde vtipy, které mě bavily. Hlavně je to celé takové celkem absurdní, když to srovnáte s klasickým romerovským zombie světem, na který je také odkazováno. Prostě se musíte bavit, jestliže vám zombie něco říkají. A mně říkají. Jsou zde popkulturní hlášky, romance, postavy se mezi sebou pošťuchují, blbnou, ale jsou zde také dobré akční scény, které také dovedou hýřit vtipem. Příjemně odlehčené čtení, v které jsem doufal a které jsem dostal.

Projekt "Zombíci" se mi zamlouvá a fandím mu. Dovedu si představit, že by druhý díl mohl být stejně dobrý anebo ještě lepší. Doufám, že se prodeje alespoň trochu budou blížit spokojenost nakladatelství a že Ondřej bude mít dost sil, aby v díle pokračoval. Kniha "Zombíci... První hryznutí!" je prostě o zábavě a o tom, že se necháte 116 stránek unášet pohodovou atmosférou, i když tedy se zombíky v zádech. Ondřej má ale docela dobře ujeté nápady, které mu v tomhle formátu a v tomhle žánru projdou a čtenáře pobaví. Některé vtipy mi přišly opravdu povedené.

Komiks "Zombíci... První hryznutí!" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Grada.

Žádné komentáře:

Okomentovat