2014-10-15

#763: Řemesla - 95 %


Řemesla
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2013. Vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář a text: Klára Smolíková
Kresba: Jan Smolík


Pokud jsem u knih "Husité" a "Jak se staví město" tvrdil, že toho komiksu je v nich skutečně málo - a málo ho tam opravdu je - ve srovnání s knihou "Řemesla" je ho tam pořád hodně. V knize "Řemesla" se komiks omezuje na minimum, a to vlastně nikoli na sekvence, ale pouze na ilustrace, které jsou sem tam doprovázené bublinami. Jak říkám, toho komiksu zde opravdu moc není, ale na druhou stranu to nic nemění na tom, že je to naprosto skvělá kniha. Opět se potvrzuje, že Klára Smolíková - znovu ve spolupráci s Honzou Smolíkem - píše publikace, které jsou výborné po stránce příběhové, stejně jako po stránce edukační.

"Řemesla". Ten název sám o sobě může znít trochu nudně. Možná si ani nebudete jistí, co se pod tím skrývá, ale v tom je krása knihy. Ona je opravdu o řemeslech. Jednoduše zde poznáváte různé řemeslné profese, které dříve existovaly, případně stále existují. Co je ale ještě lepší, poznáváte je v jejich původní podobě, tedy tak, jak byly prováděny před stoletími. Některá se třeba ani moc nezměnila, ale některá prošla výraznými změnami, především pak výrobou na pásech a jinou formou velkovýroby. Třeba takového řezníka potkáte snadno, ale kolářů už tolik není, hlavně proto, že na povozech s dřevěnými koly se už moc nejezdí. Právě v tom je ale třeba hledat kouzlo, protože se nejen dětem, ale samozřejmě i dospělým, přibližuje to, co už v této podobě v podstatě zaniklo.

Klára Smolíková své čtenáře ani trochu nezklamala a poskytuje velkou míru údajů, které jsou skutečně přínosné. Jedná se hlavně o pojmenování různých nástrojů, které jsou řemeslníky používány, ale stejně tak o pojmenování dalších věcí a osob, které s řemesly souvisí. V tomhle směru ji pak opět skvěle doplňuje Honza Smolík, jehož kresby jsou dokonale přesné a vy nemáte pochyb o tom, na jaký nástroj se díváte a k čemu tento slouží. V tomhle jsou prostě jedineční, stejně jako v propojení poučení se zábavným příběhem.

Příběh se tentokrát točí okolo celkem lenivého Matěje, který je práškem v mlýně. Že nevíte, kdo je prášek? No tak šup pro knihu! Vzhledem ke své lenosti je Matěj z mlýna vykázán a stává se z něj krajánek. Není však sám. Díky řízení osudu - a pekla samotného - se spolu s ním na cestu světem vydává i čert Lukáš. Oběma jde o jedno - naučit se od každého řemesla něco. A nakonec se třeba i ukáže, že Matěj není takový budižkničemu, jak se na počátku zdálo. Klára tady nádherně navazuje mezi jednotlivými částmi, kdy každá kapitola má představit jedno řemeslo. Díky této návaznosti nám ukazuje, jak na sobě byli řemeslníci závislí a jak tehdejší "průmysl" fungoval. Těch řemesel je nám představeno celkem šestnáct a jsou pěkně rozdělena do pěti kategorií:
  • Řemesla potravinářská
  • Řemesla dřevozpracující
  • Řemesla kovodělná
  • Řemesla kožedělná
  • Řemesla textilní

Chlapci si zkusí každé řemeslo a s nimi si je zkoušíte i vy, protože vše je dostatečně popsáno, abyste si minimálně dokázali představit, jak se jednotlivé práce provádějí. Navíc se něco dovíte i o cechovní heraldice, protože jsou zde představeny znaky jednotlivých cechů, které byly kolem řemesel ve středověku vytvářeny. Kniha se jmenuje "Řemesla" a přesně ta čtenáři představuje. Děje se tak nesmírně zábavnou formou, která bude bavit děti i dospělé. Kláře Smolíkové se poslední dobou daří prosadit s knihami pro děti, s nimiž okouzlí i dospělé. Spolupráce s Honzou Smolíkem je očividně plodná. Osobně doufám, že podobných knih bude víc.

Knihu "Řemesla" zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Husité"
"Jak se staví město"

Žádné komentáře:

Okomentovat