2015-08-10

#976: Pchjongjang: Výlet do Severní Koreje - 90 %

Pchjongjang: Výlet do Severní Koreje (Pyongyang)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako "Pyongyang" v roce 2003. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Guy Delisle
Kresba: Guy Delisle

"Pchjongjang: Výlet do Severní Koreje" je jednou z knih, které jsem si šetřil, protože jsem si prostě chtěl nechat tohoto autora i na později. Již jsem přečetl tři zbylé knihy, které u nás vydal (viz seznam pod recenzí), a věděl jsem, že tohle je kvalitní čtení a že mě to bude bavit. A mimo jiné také to, že se něco dozvím, což se mi na cestopisech/denících/životopisech prostě líbí. Guy Delisle je navíc takový autor, který spojuje právě všechny tyhle tři formy do jednoho a navíc se nebojí dělat si srandu i ze sebe, což ne každý snadno zvládá.

Knihy "Pchjongjang: Výlet do Severní Koreje" jsem se také trochu obával, protože jsem si říkal, jak dokáže Guy Delisle pojmout obraz téhle země, která je velmi komplikovaná. No dobře, ona je vlastně celkem jednoduchá, ale každý její obraz je tak trochu kontroverzní. A Guy jej pojal s lehkostí sobě vlastní a já jsem se neměl čeho bát. Guy Delisle je člověk s humorem, který mi sedí, člověk, který se nebojí popisovat skutečnost takovou, jaká je, ale zároveň člověk, který není zbytečně radikální a nejde do extrémů. Přesto se mu daří dobře zdůrazňovat některé opravdu naprosto šílené prvky fungování Severní Koreje.

Když jsem knihu "Pchjongjang: Výlet do Severní Koreje" četl, říkal jsem si, jak by asi vypadala verze dnes, kdy je u moci třetí z Kimů, anebo nám to tak Severní Korea alespoň prezentuje. Chtěl bych vědět, v čem se režim změnil, anebo je pořád naprosto stejný, pořád se drží šílených prvků svého fungování, které jsou pro západního člověka naprosto nepochopitelné a připomínají mu - alespoň tomu, kdo žil v Československu - že komunismus může mít ještě mnohem šílenější podobu a že diktatura může vést k naprostému vymývání mozků.

To, co Guy Delisle popisuje, je podivný paskvil diktatury. Je to alibismus a přetvářka smíšené s pokrytectvím, protože země se uzavírá, ale aby mohla fungovat, musí se v některých ohledech otevřít. A tak zde fungují animátorská studia pro západní země. Právě do jednoho takového Guy Delisle zavítal a řídil nějakou dobu jeho fungování. Kimové si uvědomují, že jako samostatný, konzervovaný stát prostě nemohou fungovat, a tak vytvářejí prostředí, které přeje vyvoleným mimo hranice, ale dál vytváří takové podmínky pro stávající obyvatelstvo, které jsou jednoduše utlačováním. A to ani nemluvím o tom, co je Severokorejcům odpíráno, protože je potřeba to dostat k diplomatům, zahraničním návštěvníkům a samozřejmě také vůdcům.

Takže ano, pokud chcete kvalitní cestopis a dokument s autorskými prvky, tak klidně sáhněte i po knize "Pchjongjang: Výlet do Severní Koreje", protože Guy Delisle prostě nezklame a pobaví, ale i poučí také o této zemi, jejíž situace je skutečně příliš nešťastná na to, aby se dalo hovořit o státu, který přežije ještě velké množství generací. Ale ono je možné všechno. Na kvality komiksu to nemá vliv, naopak, je vyzdviženo mnohé, čeho by si člověk nemohl všimnout, protože prostě nebyl v Severní Koreji a neviděl, co se tam všechno děje. Tohle je nahlédnutí, které je vedeno schopným autorem.

Komiks "Pchjongjang: Výlet do Severní Koreje" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Jeruzalém: Rok v rozděleném městě"
"Šen-čen: Cestovní deník z Číny"
"Barma"

Žádné komentáře:

Okomentovat