2015-08-11

#977: Případy Kjóko Karasumy 4 - 50 %

Případy Kjóko Karasumy 4 (Karasuma Kyoko no Jikenbo 4)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Karasuma Kyoko no Jikenbo 4" v roce 2006. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 172 Kč.

Scénář: Ódži Hiroi
Kresba: Júsuke Kozaki

Se čtvrtým dílem se dostáváme k většímu příběhu a také k pořádně velké akci, i když její pojetí rozhodně není nějak překvapivé, nejedná se o akci, která by vás dokázala plně strhnout, spíše je to jedna z těch akcí, které prolétnete očima, abyste se dostali k dalším panelům, kde už na vás budou čekat nějaká ta slova. Přece jen je akce zde prezentovaná, taková průměrná, jednoduše řečeno něco, co od podobně tematicky laděného komiksu očekáváte. Do toho se tvůrci snaží dát i nějaký ten příběh, který trochu zaujme a nebude úplně prázdný. To se daří dost na to, aby byl komiks alespoň průměrný.

Kjóko Karasuma je postavou, která není úplně nezajímavá, ale není také úplně originální. Ona je v podstatě obdobou Blada, akorát že není tolik zaměřená na upíry, ale celkově na démony, kteří se v Japonsku začínají nějakým způsobem přemnožovat. Kjóko je členkou týmu, která se musí s touto hrozbou vypořádat. A čtvrtá kniha se přímo zaměřuje na to, jak se jejímu týmu podaří vypořádat se se skutečně velkou hrozbou. Její tým byl nově sestaven a není ještě zvyklý bojovat, ale přesto se musí připravit na to, že ho čeká křest ohněm. Hned v první kapitole se postavy dovídají o tom, že někdo chce pro sebe velké množství žen. Proč to? Odpověď na sebe nenechá dlouho čekat.

Má dojít k obětování, a to v chrámě, kde se budou podle všeho hromadit démoni skutečně ve velkém. Tohle musí speciální jednotka prošetřit a zasáhnout včas, aby nedošlo k tomu, že budou ženy skutečně zavražděny, protože obětování má být provedeno jejich snědením. Kjóko Karasuma má ale ještě trochu jiné problémy, které jsou spojené s tím, že o sobě vlastně nic neví a že jsou zde lidé, kteří si u ní začínají všímat trochu divného chování a kteří o ní vědí mnohem více než ona sama. Tohle je rozhodně něco, co není v pořádku a co dává komiksu alespoň nějaký náboj v tom, na co se těšit s dalším dílem.



Jsou zde prvky, které jsou schopny udržet napětí, ale nejedná se o nějak zásadní prvky. Jsem si skoro jistý, že kdybyste přestali číst například s třetí knihou, nebudete brečet nad tím, že si ostatní díly nekoupíte. Nebylo by to tím, že by byl komiks až takový propadák, on není, ale prostě je to jen takový nevypiplaný průměr, který se snaží být zajímavý, ale ve skutečnosti vypadá jako jeden z mnoha. Démoni jsou oblíbení, paranormální skupiny vyšetřovatelů také, takže nám zde vychází něco, co je sice možná celkem trendy, ale ve skutečnosti nemá silné stránky, kterými by mohlo skutečně zaujmout širší skupinu čtenářů.

Žádné komentáře:

Okomentovat