2015-06-01

#926: Kdo bydlí ve starém dubu - 75 %

Kdo bydlí ve starém dubu
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2015. Vydání má 40 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.

Scénář: Jarmila Marešová
Kresba: Jarmila Marešová


Pro dětské komiksy mám prostě slabost a jsem rád, když si nějaký mohu přečíst. Myslím, že je dobře, když se stále vytvářejí nové komiksy, protože to je cesta k tomu, aby malé děti četly, aby se bavily a měly ke knihám vztah. Přece jen je pro prcky jednodušší, aby si četli knihy s obrázky, než pouze knihy textové, které jim toho v malém věku ještě tolik neřeknou. Navíc mě ještě více potěší skutečnost, když je kniha dobrá, je zábavná a má nápady, které mě dovedou překvapit. Tohle je přesně případ knihy "Kdo bydlí ve starém dubu". Skutečně se zde najdou momenty, které mě skoro ohromily.

Kniha je složena z celkem sedmi příběhů, kdy se většinou jedná o krátké, dvoustránkové. Ale jsou zde dva, které jsou delší. První komiksový příběh má celkem osm stran, poslední příběh tři strany, které jsou navíc podány jako novinová zpráva. Takže kromě toho, že je to komiks pro děti, je mírně inovativní. To je i v to, že každý příběh je uveden krátkým textem, který je složen ze slov a obrázků - takové to klasické čtení pro děti, kdy obrázek zastupuje podstatné jméno v textu (viz níže). Tahle hravost knihy se mi líbila, jen je škoda, že to nebylo lépe propojeno s komiksem a trochu lépe to příběhy v panelech neuvedlo. Návaznost zde tedy je, ale možná je toho řečeno v textu až moc.

Samotné epizody jsou zábavné a hravé, přesně jako celá kniha. Nejprve jde o to, že se seznámíte se dvěma hlavními postavami, s nimiž následně prožíváte jednotlivé příhody. Jsou to veverka a myška, z kterých se stanou dobré kamarádky. První komiks je tak seznámením, ale zároveň také docela dobrým, mírně napínavým příběhem, který má i hororové momenty, ale daleko to přece jen nezajde. Všechno se velmi rychle v dobré obrátí a děti mohou s klidem sledovat mírnější příběhy, které jsou někdy skutečně hlavně seznamovací (druhý příběh, kde se objevuje ježek). Hned další povídky ale nepostrádají napětí a autorka prokazuje, že i na malém prostoru dvou stran dovede rozehrát velmi příjemné, zábavné i místy trochu strašidelné příběhy. Ten s chroustem má také hororové ambice.

Jarmila Marešová dokáže vážné situace celkem hravě obrátit v zábavné a hravé, což ukazuje na předposledním příběhu s potopou. Poslední příběh je pak takovou příjemnou třešinkou. Tady si dovolím trochu expresivity a řeknu, že i z hovna se dá udělat vtipný komiks. Opravdu mě překvapilo, o čem děj je, ale je podán tak, že se prostě musí líbit. A mně se líbil. Další ukázka toho, že český dětský komiks rozhodně není mrtvý a stále stojí za to, aby byl čten. Autorka vydává ve "Čtyřlístku" a jsem si jistý, že i její další komiksy budou stát za to. Takže pro děti mohu jedině doporučit. Na vydání pak ještě oceňuji, že vnitřní strana desek není jen bílá, ale je zde mapa okolí starého dubu. Je vidět, že si autorka při tvorbě docela vyhrála, což je pro čtenáře jen dobře.

Knihu "Kdo bydlí ve starém dubu" zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat