2015-03-30

#881: Ultimates 2: Bohové a monstra - 90 %

Ultimates 2: Bohové a monstra (The Ultimates 2 Vol. 1: Gods And Monsters)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "The Ultimates 2 Vol. 1: Gods And Monsters" u nakladatelství Marvel v roce 2006. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Mark Millar
Kresba: Bryan Hitch a Paul Neary

I noví čtenáři si mohli připomenout dvě knihy Marka Millara a Bryana Hitche, které vyšly jako "Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost" a "Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost". Toto byla první řada série "Ultimates", která následně pokračovala ještě řadou druhou. S první i druhou řadou jsme měli tu čest ještě před vydáním v rámci "Ultimátního komiksového kompletu", protože o jejich vydání se postarala společnými silami nakladatelství BB/art a Crew. Vzhledem k tomu, že pod hlavičkou "Ultimátního komiksového kompletu" již druhá řada nevyjde, je třeba si ji oprášit a nezapomenout, že ji na trhu máme a že je pořád k dostání.

"Bohové a monstra" tvoří první část druhé řady "Ultimates", která se odehrává rok po tom, co došlo k děsivým událostem s Hulkem, kdy se z Hulka stalo skutečné vraždící monstrum. Přesně taková postava, jakou si přejete. Jenže s knihou "Ultimates 2: Bohové a monstra" zjistíte, že Mark Millar rozhodně nevystřílel všechny náboje a že měl ještě v rukávu hodně zajímavé příběhy a hlavně skvělé zvraty, které dokázal do série zahrnout. Podařilo se mu to hned v této první knize druhé řady, která jasně ukazuje, že svět superhrdinů může být hodně jiný, než jak ho představuje standardní mainstream. A přesto baví. Možná ještě víc.

Situace je rozehrána docela dobře. Ultimates mají u lidí dobré jméno, protože je zachránili před Hulkem, jejich tým je soudržný a funkční a navíc mají pořád do čeho píchnout. Jenže tohle je jen ten obal, který je vidět. Ve skutečnosti jsou tu pořádné problémy. Lidé se nesmí dovědět o tom, že Hulk je ve skutečnosti Bruce Banner, který byl zakládajícím členem Ultimates. A pak je tu také skutečnost, že se Ultimates začínají montovat do mezinárodních problémů, což se nelíbí Thorovi, který je hlavně pro životní prostředí. A právě Hulk a Thor jsou ústřední témata této knihy, která opět překypuje děním, akcí, hláškami a nečekaným vývojem.

Mark Millar je drsňák, to už dokázal mnohokrát, ale co tady udělá Bannerovi a co udělá Thorovi, to jsou přece jen nečekané kousky. Nemluvě o tom, že je schopný si i pořádně z hrdinů utahovat, což v poslední kapitole odnese Giant Man. Ono je toho ale podstatně víc, protože jak knihu čtete, máte pocit, že vám do ksichtu bouchnul celý vesmír Marvelu a vy jen zíráte na to, co se s ním stalo. Tohle je opravdu dospělejší verze, u které ale máte zároveň pocit, že čtete něco jako superhrdinský bulvár. A právě to vás na tom bude bavit. Je to pohled na superhrdiny, na jejich velké akce, ale i do jejich soukromí, kde jsou výhry, ale kde jsou hlavně i prohry a nečekaná setkání.

Hlavně se ale pořád něco děje. Tohle je komiks, který se ani na chvíli nezastaví, a i když se řeší interní věci, i když je to zrovna citové, pořád je to něco, co vás nesmírně zajímá. A pak dojde na pořádné odhalení, které je následováno pořádnou bitkou. Ale tím to nekončí. Ona každá kapitolka, i když vypadá nevýznamně, odhaluje další skutečnost, nemluvě o tom, že jsou zde další linie, které zůstávají v pozadí a které jen čekají na to, až dojde k jejich odhalení. Millar a Hitch si hodně dobře sedli a Hitch je schopen zdůraznit nejen akční scény, které Millar umí rozvrhnout, ale i citlivější věci, stejně jako vtipy a hlášky, které k tomuto komiksu taky patří. Navíc ta hra s postavami... Všechny mají hloubku, všechny mají motivace a nějaké konkrétní vlastnosti.
Bryan Hitch a jeho pojetí Hulka

Kniha "Ultimates 2: Bohové a monstra" rozhodně není úpadkem v kvalitě první řady, ale naopak na její kvalitu navazuje. Béčkové čtení, které má ale parádní áčkový háv, postavy, které můžete milovat i nesnášet v jednu chvíli, a hlavně příběh, který nenudí. Snad ani chvíli. Všechno, co se děje, je nějakým způsobem důležité a má to vliv na hlavní dění a na jednotlivé postavy. Už jen natěšení čekáte, co bude v poslední knize. A věřte mi, ta rozhodně stojí za to. Mark Millar je prostě týpek, který je schopný vzít zavedená pravidla a naprosto je převrátit. To se mi na jeho tvorbě líbí. Navíc v celém komiksu budete věřit, že Millar strašně dobře zná historii Marvel Universe, a právě proto je schopen si s jednotlivými postavami tak skvěle hrát. A přitom jeho scénáře nejsou divné jako ty od Granta Morrisona.

Komiks "Ultimates 2: Bohové a monstra" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat