2013-11-01

#356: Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 1 - 70 %

Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 1 (Star Wars Omnibus: A Long Time Ago... Volume One)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 1 až 27 série "Star Wars" u nakladatelství Marvel. Souborně jako "Star Wars Omnibus: A Long Time Ago... Volume One" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2010. České vydání má 496 stran a prodává se v plné ceně za 990 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Roy Thomas, Archie Goodwin, Chaykin, Howard, Jo Duffy, Don Glut
Kresba: Carmine Infantino, Walter Simonson, Gene Day, Chris Claremont, Bob Wiacek, Tom Palmer, Terry Austin, Steve Leialoha, Howard Chaykin

V jedné předaleké galaxii... V roce 1977 George Lucas vyslal do světa snímek, který ovlivnil mnoho lidí a ovlivňuje je až do dnešní doby. Byl vytvořen produkt, který se stal finančně jedním z nejúspěšnějších, nemluvě o tom, že George Lucas dal vzniknout i moderní podobě merchandisingu a ukázal, že není až tak moc velkým filmovým géniem, jako spíš géniem marketingovým. Komu jinému by se podařilo prodat soap operu, která má sice skvělé si-fi kulisy, ale pořád se jedná o melodrama o tom, jak tři lidé a dva droidi dokážou uniknout děsivému temnému pánovi a rozsekat jeho planetu, pardon, bitevní loď na cucky jediným dobře mířeným torpédem. Když se nad tím zamyslíte, ten příběh je špatný, je nedomyšlený a je prostě krásný.
Ano, jsem jeden z těch lidí, co mají "Star Wars" rádi. S tím se nedá nic dělat. Myslím ovšem, že dokážu celkem vidět ty chyby a nedostatky, které v sobě příběh má. Člověk si třeba říká, když má Hvězda smrti tažné paprsky, proč prostě nepřitáhla ty malé stíhačky, co jí ohrožovaly a nakonec zničili? Protože by to bylo moc jednoduché. Takhle vypadá jako hrdinství trefit jednu úzkou šachtu. A z Luka Skywalkera je legenda. A to ještě ani nemusel přijít o ruku. O tu až později. Už v roce 1977 se ukázalo, jak moc skvělým artiklem jsou "Star Wars" z hlediska komerčního. Jejich oblíbenost vedla k tomu, že ještě téhož roku začal vznikat komiks na základě tohoto filmu. Série nesla jednoduchý název "Star Wars" a v prvních šesti sešitech více méně přesně převyprávěla a trochu zjednodušila dění prvního filmu. Jenže série měla pod Marvelem celkem 107 dílů. Tím se dostáváme do zajímavé matematiky. Šest sešitů vyšlo během půl roku, ale další sešity vycházely pravidelně měsíčně. Jenže druhé hvězdné války se do kin dostaly až v roce 1980. co se tady objevilo v sešitech, které vyšly do roku 1980?
Komiks se celkem zásadně liší od toho, čeho jsme svědky ve druhém filmu. Jednoduše proto, že scénáristé si po adaptování prvního filmu začali vymýšlet. George Lucas jim samozřejmě nedal scénář pro druhý díl a patrně ani nenaznačil, a tak se scénáristé trochu utrhli ze řetězu. Poté, co povstalci zničili Hvězdu smrti, se Han Solo, alespoň podle komiksu, vydal vyplatit svůj dluh Jabba Huttovi (že vypadá Jabba hodně divně?), ale sám se stal cílem pirátů. Vzhledem k tomu, že se s prázdnýma rukama nemohl před Jabbou ukázat, rozhodl se skrýt na planetě mimo hlavní cesty, kde by na něj nikdo nemohl. Jenže dobrodružství čeká všude. Jedna pomoc mrtvému a Han Solo už je šéfem těch nejhorších bojovníků (nechybí ani velký králík, co mluví v moravském nářečí), kteří si chtějí hrát na Sedm statečných. Čísla 7 až 15 se tak věnují především Hanovi a jeho osudům, ale ten se opět spojí s Lukovým a Leiiným. Setkají se na vodní planetě, kde požívají svou pirátskou verzi "Vodního světa". Ty příběhy na jednu stranu mohou fungovat jako určitá výplň toho, co postavy prožívaly, ale je vidět, že si tvůrci hodně hráli a bavili se u toho.
Po čísle 15 následují dva díly, kdy jeden představí novou postavu, ten další zase nahlédne do Lukovy minulosti. Pak už následuje ale další velká hra a naši hlavní hrdinové se utkají o životy v intrikách Impéria a jednoho zámožného majitele obrovského kasina. Politika, rasismus a nakonec i humor. Tohle jsou všechno součásti příběhu, kde je láska překvapivě upozaděna, aby sem tam vyvěrala v podivném incestním vztahu postav, o nichž scénáristé v té době nevěděli, že jejich láska je zákonem nepovolená. Pravdou však zůstává, že komiks je mainstreamový a nemůžeme čekat, že by zde mezi Lukem a Leiou vzplanula láska skutečně intimního charakteru. Vzhledem ke znalosti dalších filmů má však člověk zvláštní pocit, když je vidí spolu, jak se líbají. A na to dojde. Několikrát. Ten vesmír tím dostává naprosto nové kouzlo a zbavuje se, i když pouze při přijetí toho, že by tenhle komiks mohlo být součástí klasického světa "Star Wars", své cudnosti. Zajímavá rovina.
Komiks "Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 1" nám představuje příběhy, které jsou zábavné, jsou dobrodružné a jsou strašně předvídatelné. Je to jen vrstvení různých setkání, bojů a konfliktů, jež jsou přímočaré a je jasné, jak to dopadne. Překvapivě vás to ale zabaví.  Je to takové to pulpové čtení, skoro se mi chce říct brakové, ale když to říkám tak s láskou. Na scénáristech je vidět, že chtěli psát příběh. Je tu strašně moc textu, který je zbytečně vysvětlující, ale to jen potvrzuje trend mainstreamového komiksu 70. a 80. let. Nešlo o kresbu, ta byla hlavně ilustrací, šlo pořád především o text, který říkal všechno, i to, co máme na panelu vidět. Pro dnešního čtenáře to může být trochu zastaralé, ale ty příběhy mají pořád spát a pořád tu jsou postavy, které milujete.
Kniha "Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 1" je tak kronikou toho, co se ve světě "Star Wars" mohlo stát a možná také stalo. Někdy by třeba nemusela sedět jen chronologie, některé příběhy by skutečně mohly do světa "Star Wars" celkem zapadnout, když nebudete hledět na detaily. Kresba je v některých případech naprosto parádní, hlavně, když scénárista dovolil trochu větší panel. Ten pak vypadá naprosto nádherně. Místy je to hodně béčkové čtení, některé promluvy, ať už vnitřní, nebo hlasité, jsou strašně patetické a šroubované, ale do světa "Star Wars" se to stejně hodí. Pokud se chcete vrátit do svých dětských let, tohle je celkem vhodný způsobe. Zažijete dobrodružství, které vám sem tam může připadat směšné, ale pokud v sobě to svoje dítě probudíte, budete se královsky bavit. A pokud jste starwarsfilové, můžete hledat chyby, případně spojitosti.

Komiks "Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 1" si můžete zakoupit na stránkách BB/art.

4 komentáře:

  1. Tak... Konečne som tento komiks dočital. A som nadšený. S Martinom zas súhlasím. Komiks má svoje chyby, napríklad v každej casti neustle opakovanie toho čo sa stalo v predošlích zositoch, poznámky autora :-D, ktoré boli otravné- ale zas treba uznat pokial by ste si kupovali komiksy po zošitoch a nie takto,ze mate vsetky dokopy tak by vám to pomohlo... Komiks je detinský, obcas blby, ale stále sa tu nieco deje. Komiks je zabavny, odpocinkovy a neskutocne akcny, niekedy az moc. Ale to je dobou, v ktorej vysiel.

    Na roznych recenziach clovek cita ze nezapada, ze tam je vela veci ako vztah luka a lei a podobne...S tym az tak nesuhlasim. Ono to docela aj zapada. Ano vymyslali si tvorcovia ale zas Luk nevedel v 4 dieli ze je jeho sestra, sam po nej vo filme pokukoval. Pribehy by mohli byt, vsak nijak neodporuju s dalsim dianim :) Prave bby som povedal ze pekne vyplnuju medzeru medzi filmami.. Vsak rebeli tu hladaju nahradu za zakladnu na Yavinu atd... Ale to je moje videnie...

    Super je ze komisk si mozno precitaju aj nefanusikovia. Epizoda 4 je pekne odvipravana. Mozno by som povedal mensie zamyslenie nad omnibusami. Je parada, ze je vsetko v jendom 27 zositov, ale zas poviem tak cital som to na niekolko krat. Jendoducho u tohoto komiksu som si asi po 100 stranach musel dat free a precital som medzi tym nejaky UKK atd... Tych 500 stran je dost... proste dost...A este u tychto typov komiksu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Číst omnibusy je docela pořádný záhul, zvlášť v případě těchto starších věcí, kde je opravdu hodně textu. Sám jsem toho měl po přečtení docela dost a musel jsem si dát pauzu něčím méně náročným.

      Vymazat
  2. Tak komiks zakoupen tak jsem zvědavá! :-) Letos se těším ještě na tento kalendář se Star Wars http://www.pg.cz/cs/produkt/4517-star-wars-classic-kalendar-2016-23-1-x-14-5-cm :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se komiks bude líbit. Tenhle kalendář vypadá parádně! Taky o něm budu uvažovat :-)

      Vymazat