2013-06-09

#119: Transmetropolitan 4: Nová lůza - 75 %

Pokud jste ještě nepotkali toho nejlepšího reportéra na Zemi, ale zároveň toho nejhoršího člověka, nechte se unést sérií "Transmetropolitan" Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/transmetropolitan-nova-luza.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Transmetropolitan: Nová lůza (Transmetropolitan: The New Scum)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 19 až 24 série "Transmetropolitan" a jako dva kraťasy v "Vertigo: Winter's Edge II" a "Vertigo: Winter's Edge III" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Transmetropolitan: The New Scum" v roce 2000 u DC Comics. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Warren Ellis
Kresba: Darick Robertson

V "Transmetropolitan: Rok parchanta" se mnohé změnilo i v obyčejném životě Spidera Jerusalema. Jeho možná láska byla odporně zabita, vyspal se se svojí novou asistentkou Yelenou, která z toho má mindráky, a také se vrátila jeho asistentka původní, Channon, která je jeho osobní ochrankou. Obě se poměrně rychle staly přítelkyněmi, i když se možná polovinu času nesnáší. Co je ale nejdůležitější, to jsou volby.
Nakladatelství BBart
Prezidentské volby se týkají života všech, protože jsou to právě občané, kdo prezidenta volí. Více méně. Je na nich, aby si vybrali, kdo bude protikandidátem současnému prezidentovi, a také tak činí. Koho byste v prezidentských volbách volili vy? Volili byste Sviňáka, který toho za poslední volební období mnoho neudělal, především se postaral o to, aby vzniklo něco, na co se Spider Jerusalem může plně soustředit? Prezident dal vzniknout čtvrtím pro novou lůzu, lidi, kteří jsou na tom finančně tak špatně, že si jich ti bohatí ani nejsou schopni všimnout.
Nakladatelství BBart
Líbí se mi, že si Ellis nebere žádné servítky a jsou to právě sbírky „Transmetropolitan: Nová lůza“ a "Transmetropolitan: Osamělé město" (pátá sbírka bude představena příště), kde se ukazuje, že Ellis, ale ani Robertson nemají problémy s tím znázornit něco skutečně hnusného. Lidé jsou úchylní, jsou vulgární, jsou nechutní, jsou hrozní. Smiřte se s tím. Spider Jerusalem nemusí být vaší oblíbenou postavou, ale Ellisovi se daří zachytit svět takový, jaký kolem nás je, svět, kde na sebe prostě nejsme hodní, jsme sobečtí a nějakou tu společenskou lásku přece jen musíme trochu hledat.
Nakladatelství BBart
Já vím, zobecňuji, ale není přece o tom kritika společnosti? Vyzdvihnout a poukázat na ty vlastnosti, které nejsou právě úplně košér, aby si je lidé uvědomili. Možná Ellis psal "Transmetropolitan" v naději, že lidé si uvědomí, že něco dělají špatně, možná chtěl jen stvořit komplexní svět, který dokáže pobavit a také znechutit. Nemohu než doporučit, aby se každý trochu pohroužil do podobně zaneřáděného světa a zkusil se zamyslet nad tím, jak moc se my blížíme tomu, co Ellis fabuloval.
Originální obálka sešitu "Transmetropolitan 21"
Příběh se točí kolem voleb, kolem vlivu Spidera Jerusalema na svět a také kolem toho, že v politice je vlastně jedno, koho si vybereme, protože oba dva kandidáti, které máte na výběr, jsou stejní šmejdi, jen každý má trochu jiný postup. Sbírka je opět souborem šesti sešitů, které jsou navíc doplněny dvěma krátkými, skoro se chce říct vánočními příběhy. Prvním je "Krutá zima", druhým "Všechny další zimy". První je příběh o tom, jak Spider nenávidí Vánoce a jiné podobné svátky, druhý pak o tom, jak sice nenávidí svátky, ale miluje zimu. Se zimou totiž přicházejí změny a jsou to změny k lepšímu.

Komiks "Transmetropolitan: Nová lůza" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Na stránkách najdete recenze na komiksy:
"Transmetropolitan 1: Zpátky v ulicích"
"Transmetropolitan 2: Život je pes"
"Transmetropolitan 3: Rok parchanta"

Žádné komentáře:

Okomentovat