2014-11-06

#779: O sněhu: Hledání jara - 75 %

O sněhu: Hledání jara
Vydáno nakladatelstvím Konektor XB-1 v brožované vazbě v roce 2014. Kniha má 72 stran a prodává se za cenu 290 Kč.

Scénář: BeeSee
Kresba: Pavel Talaš

Vždycky jsem rád, když se ke mně dostane projekt, který mají na svědomí nadaní čeští autoři, kteří prostě chtějí tvořit to, co je baví. Rád jsem podpořil Pavla Talaše a jeho spoluautory při kampani na Startovači, kde vydávali knihu "O sněhu". A nyní jsem rád, že jsem si mohl koupit další knihu z této série, která není pokračováním, ale rovnou jiným formátem. "O sněhu" byly primárně stripy s Jaroslavem a jeho problémy se sněhem. Tentokrát se ale Pavel Talaš spolu s Romanem Bílkem (alias spisovatel a redaktor BeeSee) pustili do příběhu rozsáhlejšího a "Hledání jara" tak představuje jeden delší příběh, který vyšel na celkem 63 stran čistého komiksu. To není zrovna málo, navíc na autorech a jejich výtvoru je strašně moc vidět, jak si tvorbu užívali.

Jaroslav má skutečný problém. I když by se zdálo, že si toho se sněhem a se sněhuláky užil docela dost, podle všeho tomu nejhoršímu ještě není konec. Jaro se totiž nějak nechce vrátit a skoro to vypadá, že by zima mohla trvat až příliš dlouho. Něco takového nechce a nemůže Jaroslav připustit, a tak se vydává na strastiplnou cestu, která by měla vést k zjištění, co se stalo s jarem. Svým pojetím se tak jedná o fantasy quest, kde se stále něco děje a s každou událostí se Jaroslav posouvá o něco blíže tomu, aby našel jaro a možná zkutečně pomohl zachránit svět tím, že ukončí kralování zimy. Díky tomuhle rozvíjení děje tak série "O sněhu" a postava Jaroslava a ostatních získávají naprosto nový smysl a jejich svět se tak výrazně rozšiřuje.

BeeSee a Pata ale rozhodně nesázejí pouze na to, že zde bude nějaký příběh o hledání jara, oni z toho dělají příběh, který je zajímavý a kde, pokud se něco děje, tak je to nečekané. "Hledání jara" zůstává věrné své poezii - sledujeme chlapíka, který je tak nějak prostě obyčejný, ale který se snaží dokázat velké věci a na první pohled bojuje s větrnými mlýny. K tomu je ale ještě dodáno něco navíc. To jsou popkulturní odkazy, které nejsou jen takové vtípky na okraj, ale stávají se přímo hybateli děje. Navíc nejde jen o to, že se zde objeví nějaká známá postava anebo zajímavá osobnost, což je samo o sobě docela zábavné, když zjistíte, o koho jde, ale tyto prvky jsou dány do situace a ještě umocněny dalším vtipem. Není to samoúčelné, je to komplexní budování atmosféry neočekávaného a neočekávatelného spolu s neustálou snahou bavit. Tohle je něco, co se prostě musí ocenit, protože je vidět, že se autoři chtěli bavit a zároveň chtěli bavit ostatní.

Trochu jsem se obával toho, jak se autorům podaří zvládnou jinou formu, ale ukázalo se, že se bát nemusím. Skvěle se doplňují, využívají to, co je baví, co je ovlivnilo, co je zajímá, co je pro ně symbol, ať už pozitivní nebo negativní, ale vždycky zde cítíte nadhled, který je prostě všudypřítomný. Komiks pro radost o radosti. Tohle je zábava číst i prohlížet. Pata je až neskutečně akční v sekvencích, kde příběh akční má být. "Hledání jara" je pak skvěle vyvážené a ani nevadí, že je závěr skutečně pořádně ujetý. Vlastně se to k vyznění celkem hodí, navíc to skvěle sedí i scenáristicky a všechno je vysvětleno a různé prvky dávají smysl.

"O sněhu" jsem podceňoval, ale už stripy mi ukázaly, že k tomu není důvod. Ať už Pavel Talaš spolupracuje s kýmkoli, tak to ve všech případech stojí za to. S BeeSeem dokázal, že "O sněhu" má potenciál také epický, což by hned každého nenapadlo. Jsem docela zvědavý, jestli se dvojice pustí ještě do něčeho dalšího, tedy samozřejmě kromě stripu "Sněhulení" a třeba ještě časem vydá nějakou další knihu, která bude podobně rozsáhlejším příběhem jako "Hledání jara". Tohle je čtení, které je zábavné a které stojí za to. Nějaké náznaky o další tvorbě venku jsou, tak se nechme překvapit. Jsem si jistý, že to bude překvapení milé. Pokud se o komiksu chcete dovědět víc, můžete tak učinit na jeho oficiálních stránkách.

Knihu "O sněhu: Hledání jara" si můžete zakoupit v knihkupectví Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat