2014-10-28

#772: Crew2 č. 43 - 80 %

Crew2 č. 43
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 74 barevných stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč přes internet (Seqoy)/předplatné nebo 149 Kč (na stáncích).
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Tváře reklamy: Obvyklý vzdělávací a uvědomělý úvodník (Jiří Pavlovský)
Drůbky (žebříček, zprávy a jiné děsivé věci)
Mezi řádky 2 (Scénář: Mike Carey, kresba: Peter Gross)
Sam a Twitch 4 (Scénář: Brian Michael Bendis, kresba: Angel Medina)
Lobo: Portrét oběti (Scénář: Alan Grant, kresba: Val Semeiks)

Že by tohle byla zatím nejlepší "Crew2", která vyšla v novém formátu? No, myslím, že tomu tak skutečně bude, protože tenhle sešit mě opravdu bavil a překvapivě - překvapivě hlavně proto, že součástí je i Lobo - jsem si užil skutečně všechny komiksy, které byly do tohoto vydání vloženy. Pokračuje se v sériích "Mezi řádky" a "Sam a Twitch" a obě série mají něco, čím dokáží zaujmout. Pak je tu ještě jednorázovka s Lobem, která je snad prvním příběhem s Velkým šéfem, který mě hned neznechutil a po jehož přečtení jsem měl pocit, že to opravdu stálo za to věnovat mu těch pár minut. A tak mi hned na začátku vychází asi největší zápor tohoto čísla - bylo to moc krátké.

"Mezi řádky" se nám rozjelo v předchozím čísle a trochu jsme se seznámili s postavami, abychom se nyní trochu hlouběji podívali do světa Toma Taylora, tedy toho skutečného, i když ono není úplně jasné, co je v komiksu "Mezi řádky" skutečné a co je jen fantazie. Mike Carey s Peterem Grossem pokračují v tom, že se snaží literaturu a komiks propojit v jedno a ukázat, že ta hranice je skutečně tenká, což je vidět hned na prvních dvou stránkách, které jsou vlastně ilustrovanou povídkou, respektive částí povídky/románu. Tohle je výborné, stejně jako další použití textu - například vyhledávání na internetové stránce. Abych ale neobdivoval jen použití formálních nástrojů, musím říct, že i příběh se vyvíjí zajímavě a Carey nás nahlodává. Prozrazuje málo, ale hodně naznačuje, takže toho tajemného je zde opravdu hodně, což udržuje zájem i o další díly. Jen doufám, že Carey nebude až tak moc tajemný jako autoři komiksu "Rex Mundi".

S tajemstvím si pohrávají i "Sam a Twitch", kteří jdou po něčem, co může být nad jejich síly. Kromě toho, že něco jde po nich - a to něco je muž v bílém obleku - mají problémy mezi sebou a samozřejmě i na policejní stanici, kde se stále nevyřešila situace, která je vyšetřována interními záležitostmi. Na chlapce se toho žene opravdu moc, navíc zde bude i jedno pěkné kameo, které ale rychle odpálkují, aby se mohli věnovat tomu skutečně důležitému, což je vyšetřování. Už jsem si zvykl na to, že lettering je takový podivný, ale ani to neskryje skutečnost, jak jsou ty dialogy místy prostě skvělé. Barevná stránka - její tmavé odstíny - jsou něco, co komiksu dodává tu správnou atmosféru, a to až do jeho poslední stránky, která vás donutí křičet, protože budete chtít vědět, co bude dál.

A nakonec ten Lobo. V první řadě se mi líbí, že to je vyprávění, které se točí kolem jednoho mrzáka, jehož na nemocniční lůžko Lobo dostal. Lobo se tak - kromě vtipné úvodní stránky - dostává do dění až po nějaké době a alespoň v mém případě je to ku prospěchu věci. Mezitím se seznamujeme s postavami, které nejsou sice nějak zásadně zajímavé, ale jsou zábavné a je jasné, že jejich příběh nemůže skončit dobře. To se také děje a pointa mě jen utvrdila v tom, že "Portrét oběti" je zatím to nejlepší, co jsem s Lobem četl. Přece jen se ale víc těším na Hellraisera, který bude ve 44. čísle "Crew2". Doufám, že i další číslo bude podobně nadupané a že se delší série nějak zásadně nezvrtnou. Tohle je totiž obsah, který stojí za to, i když třeba chybí nějaké ty publicistické texty ve větším množství.

"Crew2 č. 43" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat