2014-10-14

#762: Terminátor Omnibus 2 - 55 %

Terminátor Omnibus 2 (The Terminator Omnibus, vol. 2)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2010. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • The Terminator: Hunters and Killers (1992)
  • The Terminator: End Game (1992)
  • Suicide Mission (1995)
  • The Terminator: Death Valley (1998)
  • The Terminator: The Dark Years (1999)
Souborně jako "The Terminator Omnibus, vol. 2" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2008. České vydání má 386 stran a prodává se v plné ceně za 899 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Toren Smith, Adam Warren, Chris Warner, James Robinson a Alan Grant
Kresba: Bill Jaaska, Jackson Guice, Frank Teran, Guy Davis, Steve Pugh a Mel Rubi

Podobně jako "Maska Omnibus 2" mě ani "Terminátor Omnibus 2" nijak zásadně nenadchnul. Ale u něj se to dalo čekat, kdežto první díl "Masky" byl docela dobrý. "Terminátor" je přece jen franšíza, která už má nějaké jméno, ale primárně jsou pro ni rozhodující filmy a to, co se děje v nich. Komiks na ně nutně nenavazuje, ale vytváří své vlastní příběhy, které se točí jen kolem jediného - je potřeba vrátit do minulosti co nejvíce terminátorů a nijak tím nenarušit události, které se dějí ve filmech. Je až překvapivé, jak moc je možné se točit do kolečka a zajistit tak, že se něco děje, ale ve skutečnosti se tím nic nikam neposouvá. Kniha je rozdělena na celkem pět částí, kdy ta prostřední je jen kratší povídka. Ostatní jsou delší příběhy, které vám alespoň chvilku vydrží. To je jejich největší výhoda.

"Lovci a zabijáci" jsou prvním příběhem, který se alespoň snaží o trochu originální pojetí. Jsme v budoucnosti v Rusku, kde to s roboty a Skynetem také nemají dvakrát jednoduché. Především proto, že Rusko má vlastní umělou inteligenci, která by se chtěla dostat do stejného postavení jako Skynet, případně sama ovládnout svět. Je velká škoda, že toto není dostatečně využito, ale v konečném důsledku se jedná jen o to, že se lidé snaží utéct před roboty. Ta zápletka by mohla být ve skutečnosti mnohem zajímavější. Následuje "Konec hry", který je jediným pořádným navázáním na události knihy "Terminátor Omnibus 1". Jsou zde stejné postavy, ale projede se to hodně v rychlíku, takže se s těmi postavy jen potkáte a najednou je konec a jede se na další příběh. Scéna v nemocnici je celkem zdlouhavá, což mi přijde až zbytečné. Mohlo by se toho stát víc, ale tady je rozpracovaná několika minutová scéna, která zabírá příliš panelů. Finále je pak nesmyslné v souvislosti s ním, že na něj není nijak navázáno.

Nejkratším příběhem v omnibusu je "Sebevražedná mise". Krátký formát Terminátorovi docela sluší. Jen taková rychlovka, kdy jste rovnou vrženi do akce, seznámeni s děním postupně, kdy až v závěru se dozvíte celý smysl počínání všech postav. V tomhle směru je příběh asi nejlépe napsaný a možná i nejvíce zaujme. Je to dáno tím, že kvalita všech příběhů je prostě průměrná. Dostanete to, co očekáváte. Robota, který je nezničitelný a schytá to až na konci, i když to s ním celou dobu hází, pár lidí, kteří jsou nebo nejsou John Connor a kteří musejí před robotem utíkat. Je v podstatě jedno, jestli je příběh z doby, kdy byl John dítě nebo je už dospělý a vede odboj, protože základ je pokaždé stejný.

Knihu uzavírají dva příběhy, které alespoň trochu mají něco společného a je zde vidět návaznost a nějaké ty důsledky. První se jmenuje "Údolí smrti" a zavádí nás právě do této lokality ve Spojených státech, čímž je útěk před terminátory alespoň trochu ozvláštněn. Příběh sám o sobě je trochu komplexnější, je zde více rovin, ale ne všechny jsou využity. Navíc je zde ale ženský terminátor a těch je také jako šafránu. Druhý příběh, "Temná doba", se odehrává v roce 1999 a v roce 2030. Přeskakuje se mezi jednotlivými obdobími, abychom sledovali Johna Connora, jak opět jednou utíká, ale i jako velitele, který se snaží splnit jednu misi, jež by je mohla přiblížit vítězství. Právě v budoucnosti se pak setkáváme s jednou postavou z předchozího příběhu. Alespoň trochu těch následků zde je.

Výhodou knihy "Terminátor Omnibus 2" je skutečnost, že v podstatě ani moc nepotřebujete znát první knihu. Neplatí to pouze v případě komiksu "Konec hry", kdy se ale stejně jedná o jakýsi středový článek řetězu, protože ač tomu titul nenasvědčuje, o skutečný konec se nejedná. Právě povídkovost jednotlivých příběhů ale zajišťuje, že tohle je něco, co si můžete vzít na víkend, přečíst, trochu se pobavit a pak to zase odložit. Když se k tomu vrátíte za deset, dvacet let, může vás to bavit stejně. Prostě zabijete nějakou tu hodinku četbou, která není geniální, ale není ani vyloženě špatná.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Terminátor Omnibus 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat