2014-10-16

#764: RETRO: Kukuč, Drnda a Vendelín - Příběhy prasátka, husy a pasáčka - 75 %


Kukuč, Drnda a Vendelín - Příběhy prasátka, husy a pasáčka
Vydalo nakladatelství Vojtěch Šeba v roce 1929. České vydání má 20 stran.

Scénář: Josef Neuberg
Kresba: Ferda Fiala

Pokračujeme v naší RETRO jízdě a tentokrát se opět vracíme ke komiksu, který je na naše současné poměry pořádně starý. Datování také nebylo úplně snadné zjistit, protože vydavatel neuváděl nikde v knize ani na deskách rok, kdy k publikování došlo, ale autor kreseb, Ferda Fiala, byl natolik svědomitý, že některé svoje ilustrace v knize označil rokem. Tím je právě rok 1929 a podle dalších zdrojů dostupných na internetu, by to skutečně měl být rok 1929, kdy poměrně útlá, dvacetistránková knížečka, spatřila u nakladatele Vojtěcha Šeby světlo světa.

Sešitek "Kukuč, Drnda a Vendelín - Příběhy prasátka, husy a pasáčka" mají na starosti dva lidé. Scénář napsal Josef Neuberg, který se proslavil spíše jako scénárista filmový, protože na jeho kontě jsou snímky jako "Muži v offsidu", "Andula vyhrála" anebo "Anton Špelec, ostrostřelec". Vytvoření této komiksové knížečky tak pro něj bylo spíše vedlejšákem, i když do literatury také ještě trochu fušoval a podílel se na různých knihách, velmi často spojených s filmem. Jeho životopis pak můžete najít na filmové databázi ČSFD.

Druhým autorem je Ferda Fiala, respektive Ferdinand Fiala, který se mohl snadno setkat s Josefem Neubergem, protože Fiala také pracoval u filmu. Nebyl však scénáristou, ale vzhledem k svým kreslířským schopnostem se stal autorem architektonické a výtvarné podoby scén z různých filmů. Například filmy "Akord smrti" a "Za oponou smrti" z doby němé éry či filmy "Maryša" nebo "Trhani" z éry filmu zvukového. Kromě toho si také zahrál menší role v několika filmech, včetně například snímku "Jánošík" z roku 1921. I jeho podrobnější životopis najdete na ČSFD. Kromě toho, že se Fiala věnoval filmu, vytvořil několik komiksových publikací. Z těch, co jsou uvedeny na comicsdb.cz, jsou to:

Všechny čtyři tyto publikace nakreslil podle scénáře Václava Mírovského a je možné, že se k nim také v rámci RETRO recenzí dostaneme. Při tvorbě komiksu "Kukuč, Drnda a Vendelín - Příběhy prasátka, husy a pasáčka" se ale zkřížily právě cesty Neuberga a Fialy a společně vytvořili příběh o praseti, huse a jednom chlapci, který s nimi dokáže mluvit. Děj je jednoduše o to, že všichni tři hrdinové se nemají na statku moc dobře. Zvířátka sice mají pocit, že je s nimi zacházeno královsky, ale to jen proto, že mají být vykrmena na pořádnou hostinu. Když jim tohle Vendelín sdělí, rozhodnou se, že společně utečou, protože ani chlapec nemá na statku na růžích ustláno. Zbylé dění se pak točí kolem jejich úniku, který je samozřejmě zábavný a rošťácký.

Na komiksu zaujme hned několik věcí. V první řadě je to skutečnost, že je barevný, což je velmi příjemné, ale z hlediska toho, jak je rozvržena kresba, je ještě zajímavější, že zde není pravidelnost panelů. Ano, ty jsou pořád většinou obdélníkové nebo čtvercové, ale chybí zde ona pravidelnost rozdělení, například 2x2 apod., a navíc není vždy nutné jejich orámování, kdy pak chybí pozadí a je zaměřeno na samotné figury, které se tak vhodně zvýrazňují. V tomhle je Fiala poměrně pokrokový a dává na stránku méně nebo více panelů podle toho, co chce říct a co chce popsat. Je zde tedy pak určité naznačení toho, že příběh má trochu hlubší strukturu, stejně jako je celkem dobře rozkreslená akce, hlavně při úniku přes plot.

Právě kresba ukazuje, že už v té době bylo možné trochu experimentovat, nezůstat u celkem nudné pravidelnosti. Obrázkům samozřejmě chybí bubliny a veškerý text je pod panely anebo vedle panelů. I na tomhle je vidět, že se s ilustrací a textem pracovalo společně a přemýšlelo se o jejich rozvržení. Vedle toho je pak komiks navíc ještě zábavný a místy celkem hezky drsný. Rozhodně se tak z toho stává něco, co dokáže pobavit a zaujmout i dnes, možná i z hlediska toho, jak chápat vývoj komiksu a jeho formy. V závěru se uvádí, že komiks bude mít pokračování, ale nikde se mi nepodařilo dohledat, že by pokračování skutečně někdy vyšlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat