2014-09-26

#750: Muž bez vlastností - 80 %

Muž bez vlastností (Der Mann ohne Eigenschaften)
Vydalo nakladatelství Archa v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Der Mann ohne Eigenschaften" v roce 2013. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.

Scénář: Mahler podle Roberta Musila
Kresba: Mahler

Román "Muž bez vlastností" je velkolepé a vlastně i životní dílo Roberta Musila, které tvořil od roku 1921 až do roku 1942, tedy do roku své smrti. To se nakonec i na románu podepsalo, protože zůstal nedokončený. Příběh je rozdělen do celkem tří svazků, kdy první dva vyšly v roce 1930 a ten poslední posmrtně v roce 1943. Člověk si říká, že s příchodem techniky přišla i možnost rychleji psát, nestarat se o nějaké strojové kopie nebo ruční přepisování. Tohle je neskutečná výhoda. Na druhou stranu je otázkou, zda se i v takovém případě dají dokončit tak rozsáhlá díla včas. Už se to nikdy nedovíme, ale to vůbec nevadí, protože i když je román nedokončený, "Muž bez vlastností" je nejen v Rakousku označován jako román století.

Nutno říct, že to je celkem zásadní označení, ale tak asi bude založeno na relativně objektivních poznáních. Osobně nemohu s podobným poznáním sloužit. Musilovu knihu jsem nečetl a z tohoto titulu také přistupuji ke komiksovému zpracování. To si vzal na starost Mahler, který už má u nás českou verzi svého komiksu "Staří mistři", což je také adaptace původní knihy. V tom případě se Mahler rozhodně osvědčil a ukázal, že jeho minimalistický styl není na škodu naopak, díky němu dokáže vyjádřit přesně to, co potřebuje. Sílu myšlenky, sílu vtipu, sílu filosofie, sílu přesvědčení, A nejinak je tomu i v případě komiksu "Muž bez vlastností".

Mluvit o "Muži bez vlastností" jako o komiksu je samo o sobě nádhernou ukázkou toho, že pokud jste schopným tvůrcem, může se komiksem stát skutečně cokoli. Ale nejen to, ono se to stává i komiksem dobrým, novátorským a úspěšným. Komiks "Muž bez vlastností" není přímo novátorským dílem, ale přece jen ukazuje zajímavou skutečnost - jak se dá více jak 700 stran knihy převést do stošedesátistránkového komiksu. Pokud si to položíme jako otázku, odpověď je jednoduchá. Nedá. Tolik slov do tak krátkého komiksu prostě nepřevedete. A tak Mahler udělal to, co je mu blízké, a co bylo poznat i na "Starých mistrech". Zůstal u svého minimalismu.

Hned první kapitola dává najevo, že toho textu, který napsal Robert Musil, se v komiksu mnoho neobjeví. Hned téměř celá první kapitola je beze slov. Pouze první stránka obsahuje název kapitoly a pak poslední stránka první části zase krátkou popisnou větu. A to je vše. Jinak se dění odehrává jen pomocí obrazů, a to v mnohdy poměrně bohatě rozpracovaných sekvencích, kdy vidíte, jak se postava pochybuje, aniž by se prostředí kolem měnilo. Jako kdyby ani tvůrce nechtěl o hlavním hrdinovi nic prozradit, ale i díky absenci slov toho víme dost. Postava se představuje, aniž by cokoli řekla. Nevíme toho o ní dost, vlastně víme docela málo, ale něco se začíná úspěšně rýsovat.

Dějově kniha pokračuje dál a skládá se z celkem šestnácti poměrně krátkých kapitol. Jako kdyby mezi nimi někdy chyběla návaznost, ale ona zde jednoznačně je. Pouze je potřeba si zde dotvořit souvislosti, domyslet si, že jde o něco, ale místy vlastně o nic, což se nám snaží říct i poslední věta celého komiksu. Trochu zjednodušuji, ale právě ta věta ve vás nechá poměrně hluboký dojem a vy budete přemýšlet o tom, co chtěl autor vlastně říct. Anebo co říct nechtěl. Nejlépe je to pak shrnuto textem na zadní obálce knihy: "V žádném případě nemá v úmyslu (komiksová adaptace) nahrazovat předlohu, umožňuje ale čtenářům, aby si ji pro sebe nově objevili."

"Muž bez vlastností" v komiksové podobě rozhodně není komiksem, který je pro masy, ale myslím si, že to je skutečnost, kterou si nakladatelství Archa uvědomuje. Tohle je komiks pro milovníky umění, pro milovníky klasiky, ale i pro ty, kteří chtějí zůstat moderní a chtějí objevovat různé formy a uvědomit si, že hloubka není jen v textu, ale je i v obraze a je i v jejich specifickém propojení, v tom jedinečném médiu, kterému říkáme komiks. Mahler projevuje hloubku, ale stejně tak i cit pro vtip, což se možná ani od takové adaptace čekat nedalo. Jedná se o minimalistické, ale přesto poměrně komplexní dílo, které si nezíská každého, ale pokud už ano, donutí vás přemýšlet. A to je jedině dobře. Ale nebudu vám lhát, možná ani nic nevymyslíte.

Komiks "Muž bez vlastností" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat