2014-08-15

#720: Captain America 3: Smrt - 80 %

Captain America 3: Smrt (Captain America: The Death of Captain America)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2012. Obsahuje původní čísla 25 až 42 páté řady série "Captain America". České vydání má 452 stran a prodává se v plné ceně za 990 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Mike Perkins, Steve Epting, Butch Guice, Luke Ross a Roberto de la Torre

Smrt velkých hrdinů mě moc nebaví, protože člověk ví, že se ti hrdinové stejně časem vrátí, a to i ve své původní podobě. A pokud ne, tak si jen projdou vývojem, aby z nich opět byli staří známí. Říkal jsem si však, že v Brubakerově podání by to nemuselo být až tak zlé a že by nám tenhle scénárista, který vdechl život současnému Captainovi Americovi, ale i dalším postavám z jeho světa, mohl prezentovat verzi, která bude stát za to. No, zase tolik jsem se nemýlil a opravdu nám byl představen příběh, který je hoden tak velkého hrdiny.

První sešit je odzbrojující ve všech směrech. Kromě toho, že se zde skutečně naplní to, co je v názvu knihy a to o čem se celkem neprozíravě mluvilo už v bonusových materiálech knihy "Captain America 2", jsme zde svědky také toho, kdo onu titulní smrt skutečně způsobil. Pokud vás předchozí knihy bavily, tohle s vámi musí docela zamávat a jen čekáte na to, jak se to vyvine. Ed Brubaker dostál své pověsti a představuje nám moderní komiks, který těží z toho nejlepšího, co nabízejí špionážní thrillery, trochu se oprošťuje od toho, co je superhrdinské, ale nikoli natolik, abyste měli pocit, že čtete něco, co superhrdinské vlastně není.

Captain America je symbol a smrt takového symbolu je prostě jedinečná záležitost, která se buď využije k tomu, aby se tento symbol hodnotil a ukázala se jeho síla, anebo se využije jen k tomu, aby měli scénáristé zápletku na několik dalších sešitů. V případě Brubakerova runu došlo spíše k prvnímu a my sledujeme svět, který se vyrovnává se smrtí Capa, ale také s tím, co vlastně bude dál. Pokud jde o samotnou smrt, tak je rozhodně nejlepší si přečíst knihu "Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky", kde je to vyrovnání se s Rogersovým odchodem skutečně parádně podané. "Captain America 3: Smrt" se pak více zaměřuje na to, jak se bude svět dál vyvíjet.

V hlavním dění se tak ocitá především Zimní voják, tedy Bucky Barnes, který se snaží zjistit, kdo je za Stevovým zabitím. Zároveň je ale potřeba se soustředit i na agentku Carter, Nicka Furyho, Falcona a samozřejmě i všechny záporné postavy, které jsou do toho nějakým způsobem zapleteny. Brubakerovi se daří zaplétat a rozplétat předivo příběhu takovým způsobem, že se neztrácíte, většinou nemáte pocit, že čtete telenovelu, a nakonec můžete být i spokojeni s tím, jak to dopadlo, i když se samozřejmě všechno ani zdaleka nevyřešilo. Jenže žádný další omnibus zatím není, a tak musíte počkat anebo si sehnat anglické pokračování. Na druhou stranu, já klidně budu žít s tím, že Steve Rogers je mrtvý, že se svět po jeho smrti změnil. Captain America je mrtvý, ať žije Captain America, dalo by se asi nejlépe parafrázovat.

Ed Brubaker během doby, co sérii "Captain America" psal, přišel se dvěma událostmi, které doslova měnily svět tohoto legendárního superhrdiny. Asi je dobře, že to jsou zrovna tyhle příběhy, díky nimž se můžeme s Capem pořádně seznámit, i když ze Steva Rogerse zrovna v téhle knize moc nemáme. Brubaker nám ale ukazuje, jaká je síla symbolu a co ten odkáže. Stejně tak nám ukazuje i to, jak se lidé ke svým symbolům staví a že snadno zapomínají. A když už si vzpomenou, tak je většinou pozdě. "Captain America 3: Smrt" je výborným zakončením této trilogie, i když asi budete mít místy pocit, že už je to možná až trochu moc překombinované, až trochu moc béčkové. Komu to ale vadí, když se se sérií rozloučíte ve chvíli, kdy je Steve Rogers stále mrtvý? A třeba to tak i zůstane, že? No, v českém vydání zatím určitě.

Komiks "Captain America 3: Smrt" si můžete zakoupit na stránkách BB/art.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Captain America 1"
"Captain America 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat