2014-07-17

#697: Terminátor Omnibus 1 - 65 %

Terminátor Omnibus 1 (The Terminator Omnibus, vol. 1)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2009. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • The Terminator: Tempest
  • The Terminator: One Shot
  • The Terminator: Secondary Objectives
  • The Terminator: The Enemy Within
Souborně jako "The Terminator Omnibus, vol. 1" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2008. České vydání má 352 stran a prodává se v plné ceně za 899 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: John Arcudi, James Robinson a Ian Edginton
Kresba: Chris Warner, Matt Wagner, Paul Gulacy a Vince Girrano

BB/art ještě společně s Crew začalo v roce 2009 vydávat něco, co by mělo uspokojit srdce každého komiksového fanouška. Jsou to rozsáhlé knihy, které jsou plné komiksu, mají přes 300 stránek, což je skutečně špalek, a navíc se věnují takovým klasickým filmovým titulům jako "Vetřelec", "Terminátor", "Predátor", "Star Wars" nebo "Indiana Jones". Tohle jsou rozhodně příběhy a světy, které fanoušky stále zajímají. Jak se ale ukázalo, český trh je pro omnibusy stále malý a ani poměrně prověřené filmové série tak moc netáhnou. A to i přesto, že komiksy podle nich jsou celkem zábavné a kvalitní. V dnešní recenzi se chci věnovat komiksu "Terminátor Omnibus 1", což je návrat do světa terminátorů, robotů, kteří byli vytvořeni proto, aby se postarali o zničení lidské rasy. Pokud bude terminován John Connor jako dítě, anebo jeho matka Sarah ještě před početím, stroje vyhrají a lidstvo bude vyhlazeno. Lidé se ale tak snadno nevzdávají a chtějí svůj druh udržet. Kniha se skládá ze čtyř rozsáhlých příběhů, tak se na ně podívejme pěkně postupně.

V příběhu "Bouře" se lidé v roce 2029 dostali ke stroji času, který je může vrátit do minulosti. Jejich úkol je jednoduchý, je potřeba zabít Hollistera, vědce, který se postaral o to, aby stroje ovládli svět. Nic takového se nesmí stát, a tak je úderná jednotka poslána do minulosti. Jenže samozřejmě není sama. V patách jí jsou likvidační roboti, kteří se před ničím nezastaví. A tři terminátoři s jedním zvědem navíc, to je spojení, které věští větší hrozbu, než jakou byl Arnold. Aspoň na první pohled. Ukáže se však, že zničit terminátora není tak složité jako ve filmu. O to komplikovanější je zabít Hollistera. Zdá se, že i přes snahu vojáků roboti povstanou. Na druhou stranu se však vytvoří zajímavá spojenectví.

Úplně jiný styl kresby než v předchozí povídce překvapí u příběhu "Jedna rána". Kresba je mnohem temnější, tvořená jinou technikou. Vytváří odlišnou atmosféru, která není tak mainstreamová. Zjistíme, kolik lidí vlastně cestovalo do minulosti, a myslím, že to bude docela překvapení. Zase se budeme muset zbavit terminátora, kterým je v tomto případě žena. Jak už jsme zjistili ve filmu "Terminátor 3: Vzpoura strojů", Terminátorky jsou krásné a stejně vražedné jako T-1000. Ani tahle není výjimkou. Podaří se zachránit Sarah Connor, která není tou, která porodí Johna, ale také má právo na život?

V komiksu "Plán B" se vracíme k událostem, kterých jsme byli svědky v příběhu "Bouře". Pouze jedna vojanda přežila, mimochodem krásná vojanda, a s ní její zvláštní spojenec, který je asi nejzajímavější postavou celého omnibusu. Jenže nejsou jediní. V patách jim je jeden přeživší terminátor, nemluvě o tom, že další teminátorka se vrátila v čase, aby provedla titulní "Plán B". Jenže Mary, její společník a nakonec i doktor Astin, bývalý spolupracovník Hollistera, také nejsou z měkkého těsta. Jsou připraveni a odhodláni se s hrozbou utkat. Dokáží ale porazit dva terminátory?

Konec příběhu "Plán B" nebyl tak uzavřený, jak bychom si na první pohled mysleli, navíc bylo třeba dál hledat Sarah Connor. Bez ní je budoucnost velmi temná. Kromě toho, že se Mary a její dva společníci v příběhu "Nepřítel v našich řadách" snaží přežít, zbavit se terminátorů zase není tak jednoduché. Ten poslední je navíc docela cool. Budoucnost je však velmi vynalézavá a stroj času stále funguje. Do minulosti se tak vrací další lidé, kteří mají pomoct s Hollisterem. Možná nejen s tím, protože zrada mezi lidmi, ač v budoucnosti neexistuje, v naší současnosti je naprosto běžná.

Kniha "Terminátor Omnibus 1" má jeden základní problém. Přijde mi, že zas tak zásadním způsobem mytologii filmu "Terminátor" nerozvíjí. Pouze se nabaluje více návratů v čase, více mrtvých lidí a strojů (těch o něco méně), máme tu skvělé masakry, o tom žádná, ale pořád se nedovídáme nic navíc. Je to škoda, protože mytologie tohohle světa je skutečně skvělá. Možná mi tu taky trochu chybí Arnold, ale pořád to rozhodně stačí na komiks, který je o něco více než průměrný.

Žádné komentáře:

Okomentovat