2014-06-30

#672: Pohádka o zlobivé kryse - 90 %

Pohádka o zlobivé kryse (The Tale of One Bad Rat)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako "The Tale of One Bad Rat" v roce 1995 ve Velké Británii. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč (brožovaná) a za 599 Kč (pevná vazba).

Scénář: Bryan Talbot
Kresba: Bryan Talbot

Konečně jsem se dostal i k tomuto komiksu, který u nás vyšel už před šesti roky. Měl jsem ho jako novinku, ale chtěl jsem se k němu vrátit. Nejen proto, abych mohl napsat recenzi na Comics Blog, ale i proto, abych se ujistil, že to, jak na mě kniha prve působila, nebylo způsobeno prvním čtením. Musím uznat, že to nebyl jen první dojem, on i ten druhý byl podobný. Bryan Talbot mi zase dokázal, že není jen tak náhodou zařazován mezi nejvýznamnější britské komiksové umělce. Ono mu to místo skutečně patří, protože to, co vytvořil, v podstatě v jakékoli fázi své kariéry, stojí za to. "Pohádka o zlobivé kryse" není žádnou výjimkou, naopak potvrzením pravidla.

Samotný název "Pohádka o zlobivé kryse" je takový hezky zamlžený a mohlo by se zdát, že se bude skutečně jednat o pohádku se zvířátkem. A ono vlastně o takovou pohádku o zlobivé kryse jde, ať už metaforicky, anebo skutečně, protože v závěru se jedna pohádka objevuje. Bryanova kniha je totiž velmi silně inspirována příběhem a tvorbou britské autorky Beatrix Potter, která vydávala knížky pro děti se zvířátky, které nejen psala, ale také kreslila. Bryan Talbot vzal její příběhy a její osud a vytvořil něco, co je originální, poučné stejně jako příběhově dramatické. Ne nadarmo je kniha používána při práci s dětmi, které se staly oběťmi zneužívání svými rodiči.

Helena je na první pohled celkem normální dívka. Možná vypadá malinko jako kluk, ale to vůbec nevadí, protože to dělá ten účes. Co je horší, to je skutečnost, že je na útěku, že přežívá jen proto, že sem tam něco najde, sem tam něco ukradne, anebo se prostě musí spolehnout na dobrodiní lidí, což ale dělá nerada. Nemá totiž s lidmi příliš dobré zkušenosti. Její rodina se zdála dokonalá, její otec ji moc miloval, ale v jednu chvíli ji začal milovat až moc. Helena se stala obětí zneužívání z jeho strany a neví, jak se s tím vyrovnat. A tohle je právě silná stránka knihy. "Pohádka o zlobivé kryse" se nesnaží prezentovat, co se stalo, myslím tedy v realistické podobě, ale primárně je kniha o tom, jak se s tím, co se stalo, vyrovnat. Jsou zde scény, kdy vás bude mrazit, ale Bryan se udržel v té rovině, kde je to ještě snesitelné. I v tomhle jsou cítit jeho vypravěčské schopnosti, kdy je přesně schopen dávkovat to, co potřebuje - napětí, zhnusení, psychologické osobní drama, apod.

Právě to osobní drama mu jde naprosto skvěle. Neskutečně dokázal ztvárnit mysl dívky, která je naprosto zdevastovaná tím, co se stalo, protože nedokáže pochopit, proč se to stalo, proč se jí to dělo, co provedla. Stejně tak se Bryanovi následně daří dojít naprosto zásadního zvratu a pochopení. Závěr knihy je velmi silný. Samozřejmě, nemám žádné zkušenosti, které si prožila hrdinka, ale právě to, že na mě její osud působí autenticky, že mám pocit, že se to mohlo skutečně stát, si jsem jistý, že Bryan odvedl dobrou práci. Tohle je opravdu kniha, která by mohla pomoct dívkám i chlapcům, jež v životě potkalo něco podobného jako Helenu. Krásná ukázka toho, že komiks je komplexní médium, které pobaví (zaujme příběhem), ale případně i poučí nebo pomůže. Jen ho musí vzít do ruky ti správní lidé jako třeba právě Bryan Talbot.

Komiks "Pohádka o zlobivé kryse" si můžete se slevou zakoupit na stránkách Comics Centra v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat