2014-03-27

#558: Před Strážci 2: Komediant/Rorschach - 60 %

Před Strážci 2: Komediant/Rorschach (Before Wathmen: Comedian/Rorschach)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné a brožované vazbě a v limitované edici (100 kusů) v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Comedian" a čísla 1 až 4 minisérie "Rorschach" u DC Comics v roce 2012. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná), 699 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: J. G. Jones a Lee Bermejo

Musím říct, že první kniha, "Před Strážci 1: Minutemani/Hedvábný přízrak", mě úplně nezklamala a hlavní první část, "Minutemeni", byl příběh, který stál za to a který měl pro vesmír "Watchmen" nějaký smysl. "Hedvábný přízrak" už byl jen komerční kýč s líbivou kresbou a příběhem, který ničím nenadchnul. Byl jsem hodně zvědavý na to, jak si povedou další dva příběhy. A máme to tady. Druhá kniha je venku, představují se nám Komediant a Rorschach, což jsou mé oblíbené postavy. Kniha opět vyšla v pevné i brožované vazbě a došlo i na limitovanou edici s přebalem, kdy ke knize byl ještě přidán plakát nakreslený Leem Bermejem, který má kresebně na svědomí celý příběh s Rorschachem.

Kniha je tedy rozdělena na dvě části, kdy příběh "Komediant" měl původně šest sešitů, "Rorschach" zase čtyři. Scénáře se v obou případech ujal Brian Azzarello, což je přece jen jméno, které mám spojené spíše s něčím kvalitním. Přesto jsem zůstal střízlivý - pořád se jedná o něco, co se snaží využít - zneužít? - postavy Alana Moora, což je pro mnohé stále svatokrádež. Jak se Azzarellovy komiksy povedly? Tak "Komediant" je spíše zklamání. Zajímavě ambivalentní postava, která má spíše sklon k tomu být šmejd-šílenec, navíc prostředí války ve Vietnamu a do toho ještě Kennedyho rodina. Tohle jsou témata, která se dají skvěle využít, ale Azzarello zůstal alibistický.

V první řadě, on už se alternativnímu pohledu na události smrti JFK věnoval, a to ve čtvrté knize série "100 nábojů". V "Komediantovi" to pojal trochu ze široka. Začlenil do toho celou rodinu a nechal Komedianta procházet událostmi zhruba šesti let. Když se do příběhu začtete, není to tak zlé, ale budete mít stejný pocit jako v případě "Hedvábného přízraku". Jsou zde události, které se tak zásadně nevztahují k dění "Watchmenů" a Azzarello se spíše snaží šokovat svou konspirační teorií, která mu celkem vychází. Ve Vietnamu mu ale naprosto došel dech, protože - co si budeme povídat - Alan Moore tam s postavou Komedianta provedl už dost a překonat to prostě nešlo. Alespoň ne s takovým scénářem a v rámci restrikcí ze strany přístupnosti. Co se však nemůže Azzarellovi vzít, načetl si předlohu a události, které popisuje, sedí do původního díla. Některé zde byly jen zmíněny, některé byly vykresleny z trochu jiného pohledu. Ať tak nebo tak, Azzarello nepřináší nic nového, zásadního.

Pokud se týká kresby J. G. Jonese, ani v jeho případě to není až takové galapředstavení. Jeho linka je dobrá, přesná, pro mainstream naprosto výborná, a pokud nejde do vykreslování menších částí panelů, je to více jak dobré, ale díky síle jeho čáry se menší postavy mění jen v náznaky, což je vzhledem k propracovanosti zbytku celkem škoda. Velké detaily na tváře mu jdou jednoznačně mnohem lépe, i když někdy ty jeho obličeje vypadají celkem voskové, i když to může být dáno i fyziognomií Kennedyových. Jonesova kresba komiks rozhodně nijak nepotápí, ale ani ho neposouvá do nadpozemských výšin. Očekávaný nadprůměr. S ničím menším by se podobný projekt nespokojil.

Druhý příběh, alespoň ze začátku, vypadá trochu lépe. "Rorschach" je také celkem ambivalentní postavou, ale v jeho případě jde vždy za pravdou a sám chce být tím, kdo vykonává spravedlnost, pokud ta je slepá.  A ona slepá je. Příběh se prezentuje jako temný thriller, který má detektivní prvky. Ty detektivní prvky jsou zabity, protože skutečné pátrání a hledání indicií se nakonec nekoná a celá pointa jen degraduje zápletku, která byla rozehrána. A to je strašná škoda. Když už se Azzarello i v tomto případě rozhodl, že na vesmír "Watchmenů" kašle a bude se jen na nějaké události odkazovat, ale svým příběhem ve skutečnosti nic neprohloubí, mohl alespoň ten thriller dovést k nějakému zdárnému konci. On se místo toho rozhodl pro filosofování. Mně se zrovna tenhle jeho přístup líbí, ale ani ten nepřevažuje, a tak je "Rorschach" jenom rozháraným pokusem o něco, co nedokáže dotáhnout do konce detektivku, thriller, ani hlubší pohled na náš svět. Nebo aspoň na svět "Watchmenů".

Co mě zklamalo, to je i kresba Lee Bermeja. On je většinou ten, pro jehož kresbu komiks stojí za to. On zvedá úroveň díla, ale nikoli v případě "Rorschacha". Sem tam jsem měl pocit, že si to trochu zjednodušoval, i když třeba hned první panel je úžasný. Jeho Rorschach je také dobrý a třeba nápady pro obálky naprosto skvělé. Co mu nejvíce škodí, to jsou barvy. Celý příběh je laděn do tmavé, spíše až do černé, a to je prostě pro Bermejovu kresbu škoda. Ona nejvíce vyniká s širší paletou barev. Příběh neohromí jak po stránce scénáře, který z dobrého rozjezdu nic nevykřesal a všechno zajímavé pohřbil, tak i z hlediska kresby, která je sice pořád výborná, ale u Bermeja mám vždycky spíše potřebu říkat úžasná.
Plakát, který byl přiložený k limitované edici

Asi jsem marně čekal na to, že by se Azzarello pokusil rozšířit děj původní knihy. Pokud jsem si myslel, že to někdo dokáže, tak by to byl právě on. V tomhle směru zklamal na plné čáře. Ano, jeho příběhy do vesmíru zapadnou, ale to by zvládly i příběhy jiných autorů. Něčeho podobného by se dalo napsat mnoho. Pár odkazů na Moorovy "Watchmeny", pár postav, co známe, a pak příběh, který by se dal napasovat v podstatě do jakéhokoli světa. Tohle je prostě komerční projekt a nic na tom asi nezmění ani další knihy. Ale proč ne? I přes všechny výtky, které jsem napsal, je tohle projekt, který mě baví. Nemohu ho dávat na úroveň "Watchmenům", ale pořád je to mainstreamová zábava, která sem tam probleskne zajímavou myšlenkou. A tak se docela těším na třetí a čtvrtou knihu (měly by podle všeho vyjít v září a v prosinci tohoto roku). Třeba ještě překvapí. Nějakou tu naději vkládám hlavně do třetí knihy, která se věnuje Sůvě a Manhattanovi. Se scénářem J. Michaela Straczynského by to přece jen mohlo mít šťávu. Navíc by kniha, alespoň podle originálního vydání měla obsahovat i dvousešitový příběh "Moloch", který napsal také Straczynski. I přes všechny nedostatky jsou tohle pořád celkem jiní superhrdinové, kteří mě nenudí.

Komiks "Před Strážci 2: Komediant/Rorschach" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované verzi a ve vázané verzi.

Žádné komentáře:

Okomentovat