2014-03-07

#530: Bez vodítka: Z tajností psího života - 65 %

Bez vodítka: Z tajností psího života (Off the Leash)
Vydalo nakladatelství Paseka v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Off the Leash" v roce 2013. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Rupert Fawcett
Kresba: Rupert Fawcett

Zase se ukazuje, jak moc internetově asociální jsem, protože i když je v knize hned v úvodu zmíněno, že Rupert Fawcett publikuje už nějakou chvíli na internetu, ani omylem jsem o jeho "Off the Leash", česky tedy "Bez vodítka", neslyšel. Jsem docela rád, že nakladatelství Paseka mi tyhle stripy - nebo jen vtipy? - představilo, protože i když se nejedná o velké dílo, které by vám změnilo svět, pro mě je to přece jenom docela zábavná ukázka toho, že humor je prostě kořením života, a když se dělá dobře, tak vás pobaví v jakékoli formě. Pokud by vás "Off the Leash" zajímalo v originále, tak vtipy jsou pravidelně zveřejňovány na Facebooku.

"Bez vodítka" není klasická forma stripu, kdy by se jednalo o proužek na šířku, který by byl rozdělen do několika panelů, ale formát tohoto komiksu je spíše čtvercový, kdy tento čtverec je buď jediným panelem, anebo je rozdělen do většího počtu, většinou pak v rozestavení 2x2, ale také 3x2 nebo 3x3. Přece jen pak dochází k tomu, že jsou zde sekvence a je naplněn smysl komiksu, nejedná se pouze kreslené vtipy, které jsou u nás poměrně oblíbené. Abych pak doplnil ještě základní informace o autorovi, jedná se o Angličana, který publikuje i další tvorbu, a to především na svých oficiálních stránkách. Pokud vám nedělá problémy angličtina, můžete si zde přečíst třeba jeho seriál "Fred", což je série klasických kreslených vtipů, kde ale Rupert Fawcett ukazuje, že má smysl pro méně masový humor, což se mírně projevuje i v komiksech "Bez vodítka".

Jak už asi název sám napovídá, "Bez vodítka" jsou stripy, které mají v hlavní roli psy. Rupert zde bude vycházet z vlastních zkušeností a hledá na životě se psem to, co je vtipné a zajímavé a prezentuje nám to z pohledu psa, což vyznívá povětšinou ironicky anebo docela cynicky. Psi nejsou naši mazlíčci, oni jsou to naši páni a podle všeho v sobě mají stejnou dávku nadřazenosti, kterou by člověk čekal spíše od koček. Jenže stejně tak v sobě mají i takovou tu krásnou psí hloupost. Oba prvky jsou zde v hezkém kontrastu. Neříkám, že každý vtip, který zde je, vás naprosto odrovná, spíše to bude tak, že vás neodrovná žádný, anebo pouze minimum z nich. Přesto jsou to vtipy, nad kterými se minimálně usmějete.

"Bez vodítka" je série, která si zachovává určitá pravidla stripu, jako opakující se témata a situace, ale přece jen je to komiks specifický. Je to především v tom, že lidem, co mají psi rádi, případně se o nějakého vlastního čtyřnohého miláčka starají, bude tento strip výrazně bližší než lidem, co ke psům vztah žádný nemají. Naštěstí humor je místy docela univerzální. "Bez vodítka" je ale podle všeho oblíbený komiks a jak se ukazuje, těch lidí, co jsou jim psi skutečně blízcí, je docela velké množství.

Komiks "Bez vodítka: Z tajností psího života" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat