2014-01-09

#448: JLA: Liga spravedlnosti 2 - 40 %

JLA: Liga spravedlnosti 2 (JLA: The Deluxe Edition 2)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 10 až 17 série "JLA" a jako "JLA Secret Files 2" a "JLA/WildC.A.T.S." u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2009. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 790 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Grant Morrison a Christopher Priest
Kresba: Howard Porter, Val Semeiks, Arnie Jorgensen, Yanick Paquette, Gary Frank, Greg Land a Jon Dell

První kniha "JLA" se mi docela zamlouvala, hlavně proto, že to bylo první setkání s tímhle týmem v plné síle na našem trhu, zadruhé i proto, že bylo docela fajn sledovat ten příběh, který dával smysl. Vytvořil se superhrdinský tým, a i když byla některá jejich dobrodružství celkem přitažená za vlasy, byl to mainstream, který se dobře četl. Pomáhal i rozsah knihy, protože čtenář nebyl nějak moc ochuzen o to, co bude dál. Navíc BB/art hned další rok vydal druhý díl, což je další špalek, který vám zabere docela dost času. Určitě jsou zde ti, co upřednostňují menší knihy, na druhou stranu, tohle vám vydrží. Když nic jiného, tak tím můžete také něco a někoho sejmout. Musím říct, že u téhle knihy mi její velikost a tíha skutečně evokují spíše zbraň nebo závaží než něco, co bych si rád zopakoval jako umělecký nebo i zábavný zážitek.

Grant Morrison je pro mě strašně rozporuplný autor. V některých případech mě dokáže nadchnout tím, jak využívá naprosto béčkové zápletky a motivy, což se mi líbilo na komiksu "Batman & Robin: Batman znovuzrozený", ale jindy zase tak blábolí, až to pěkné není. "JLA 2" je příkladem spíše druhé varianty, protože normální čtenář komiksů bude knihu číst a bude mu hlava přecházet z toho, co to vlastně před sebou má. Nebude chápat. A myslím, že chápat může skutečně jen zarytý fanoušek DC univerza, protože normální člověk se v tomhle maglajzu nevyzná. Není to možné. Musel by sedět u internetu a všechno dohledávat. Podle mě je tohle aspekt, který trochu četbu kazí. Když chcete číst, chcete číst a ne odbíhat k počítači.

Grant Morrison je známý tím, že když se vrhne na nějakou sérii, tak nechce začínat úplně od znovu, ale načte si všechno, co je k sérii třeba, respektive co jí předcházelo. V tomhle případě to rozhodně platí, protože určitě odkazuje na události, na dění a na eventy, kterými si různí superhrdinové už prošli, ať už jako JLA anebo samostatně. Líbí se mi třeba to, jak si hraje se Supermanem a co z něj v téhle sérii udělal, na druhou stranu další kotrmelce, kterých jsme tady svědky, už nejsou až tak povedené. Když budete knihu číst, v prvním rozsáhlém příběhu budete mít pocit, že jste začali něco číst od prostředku a že vám všechno velmi rychle a daleko uniká. Vzhledem k tomu, že tento první příběh nazvaný "Věčný kámen" je rozprostřen do celkem šesti sešitů, zabírá tedy téměř polovinu celé knihy. To rozhodně není málo a vede to k tomu, že se polovinou knihy protrápíte.

Grant vzal hrdiny, které znáte, a šoupnul je do ďábelského plánu jejich protivníků, skupiny, která se skládá z těch největších nepřátel supráků. Takže se v jedné skupině potkají Lex Luthor a Joker a s nimi další Nemesis jednotlivých superhrdinů. Přiznám se, že ani jednoho z nich neznám, což je holt dáno tím, že se v DC zase tolik neorientuji. Přece jen jsem vždy trochu více tíhnul k Marvelu, čímž ale rozhodně nechci tvrdit, že by některý z těchto dvou světů byl lepší, nebo horší. Obě vydavatelství vydávají některé komiksy jen proto, aby vydávala. Bohužel na vás dýchne pocit, že i série "JLA" v tomhle provedení od Morrisona je přesně taková. Dojde zde k zásadní změně, ale jak a proč se k ní vlastně došlo, to zůstane nepochopeno.

Po těchto šesti kapitolách následují dva příběhy, které představují nějaké ty "nové" postavy. V prvním případě je to rozporuplná hrdinka "Huntress", ve druhém případě záporák "Prometheus", který je důležitý pro další dění v hlavní sérii. Tyhle dvě kapitoly jsou tak skutečně jen ucelením celého hlavního příběhu. Nutno říct, že bez jejich začlenění do knihy by se nejednalo o nijak zásadní nedostatek, který by cokoli měnil. Pro celistvost je to však rozhodně lépe. Následují dva další sešity ze série "JLA", a jelikož nechci spoilerovat, tak k příběhu nic víc říkat nebudu. Ono by to nešlo bez toho, abych prozradil, co se stalo v předcházejícím dění. Nic to nemění na tom, že by se celá série mohla znovu nakopnout. No, uvidíme, jestli se dočkáme ještě třetí knihy.

Na závěr ještě kniha "JLA 2" obsahuje "JLA/WildC.A.T.S.", což je další časoprostorový masakr, který nedává moc smysl, ale nakonec je to celé zábavnější než první polovina knihy. Kdo jsou WildC.A.T.S., to je celkem jedno, i když už jsme se s nimi i na českém trhu setkali díky jedné knize se scénářem Alana Moora - konkrétně šlo o "Návrat domů". Když už jsme u toho Alana, tak je vidět, že se mu Grant v některých příběhových liniích chce podobat, ale moc se mu to nedaří. Jako kdyby v jeho případě různé experimenty vyznívaly skutečně jako experimenty a nic jiného. Ta hloubka za tím je spíše tušená, než skutečně domnělá. První kniha mi přišla jako zajímavý rozjezd, ale tohle je jednoduše matlanina různých komiksových nešvarů (odkazování na události, které se staly před dvěma sty díly, cestování v čase, paralelních vesmírech, apod.), které dohromady nefungují, stejně jako většinou nefungují samostatně.

Komiks "JLA: Liga spravedlnosti 2" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat