2013-11-11

#368: Čas dluhů - 60 %

Čas dluhů
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v brožované vazbě v roce 2013. Prvně vyšlo pod hlavičkou M.B.A. Finance v roce 2012. Kniha má 104 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Kamil Kavka
Kresba: Richard Svitalský

"Čas dluhů" je jedním z těch komiksů, které ukazují, že tenhle druh umění je neskutečně všestranný. "Čas dluhů" je totiž možné označit za populárně naučnou knihu, která se navíc vyznačuje humorem, což je v případě populárně naučné literatury přínosné. Hlavně ve chvíli, pokud zde jsou informace, které skutečně mohou přinést nějaké vědomosti. V případě knihy "Čas dluhů" tohle rozhodně platí, přesto se ve vzduchu vznáší ono pomyslné "ale".

Tento komiks je komiksem, který se vás snaží myslet trochu ekonomicky. Je to komiks, který má za úkol zvýšit vaši finanční gramotnost. A to je strašně dobře. Jako vystudovaný ekonom - ano, mám titul inženýra, kdybyste náhodou nevěděli, jak mě máte oslovovat - uznávám podobné publikace, které se zajímavou formou snaží o to, aby nám přiblížili zákoutí finanční problematiky. Ono se zdá, že vyjít s financemi není nijak moc náročné, ale praxe nám ukazuje, že to zase tak jednoduché není. Každý vidí poměrně jasné příklady, minimálně příklady toho, jak lidé nejsou schopni svoje finanční kroky domýšlet.

Miluji tenhle příklad: Rodina si vezme spotřební úvěr na dovolenou, odjede, celou dobu, co na dovolené je, na něco nadává, takže si jí ani neužije, ale po návratu mohou jednotliví členové machrovat tím, že byli v zahraničí. Je to asi nějaká společenská prestiž. Co na tom, že pak budu celý rok půjčku splácet. A za rok znovu. Rok platím něco, co si 14 dní ani pořádně neužiji. Dokonalé pokrytectví. I na tohle kniha "čas dluhů" upozorňuje. Jsou zde další témata. Konkrétně se zabývá těmito:
  • Jak správně hospodařit
  • Smysl pojištění
  • Úvěrové financování
  • Úroky z úvěru a jejich růst
  • Rychlé "výhodné" půjčky
  • Splácení dluhu dluhem
  • Nesplácení
  • Osobní bankrot
  • Exekuce
  • Stát a jeho pomoc (tady si neodpustím poznámku, že tohle téma je rozebráno velmi povšechně a chce se mi říct povrchně, spíš bych ho i vynechal, anebo mu dal vlastní knihu - vzal ho mnohem šířeji)
Těch témat je celkem dost a jedná se o témata potřebná. Lidé neumí šetřit, to je jedna věc, ale co je ještě horší, oni si nedokážou spočítat, jak je může dluh zatížit. Vidí to, že splátka 500 měsíčně je strašně málo, ale už nevidí to, že když budou takových splátek mít deset, je ta celková měsíční splátka mnohem vyšší. Tohle si musíme uvědomit a každá publikace, která se na tohle zaměřuje a téma rozebírá, je prospěšná. Na "Času dluhů" je důležité, že je to podáno naprosto skvělou formou. Kresba je pro tento případ výborná, skvěle karikující, ale přitom stále přesná. Prasátko, které je naším průvodcem, je postavou příjemnou, jeho destrukce navíc provází každý příběh. Co provází každý příběh, to je i humor. Autor scénáře vložil do komiksu skvělé vtipy. Sem tam jsou to skutečně geniální hlášky, které kresba podtrhne. Proti tomu nemohu říct nic. Navíc se mi líbí to, že v jednotlivých příbězích vystupují různí lidé. Opakuje se jen postava prasátka. Krásně to ukazuje na to, že do finančních problémů se může dostat opravdu každý.

Přesto jsem komiksu nemohl dát výrazně nadprůměrné hodnocení. Problém je v tom, že je neskutečně zaujatý a přece jen se mu daří zkreslovat realitu. Komiks se nám snaží říct, že když budeme postupovat dobře a budeme se snažit domluvit, vždycky to dopadne dobře. Nedopadne, respektive nemusí. Finanční trh není utopistický a jsou zde prostě lidé, kteří budou chtít vašeho nevýhodného postavení zneužít. A nemusí to být jen lichváři. Mohou to být i zaměstnanci bank, kteří vám neposkytnout odložení nebo jinou pomoc. Někdy proto, že prostě nemohou - mají jasná nařízení - někdy i proto, že nechtějí. Takovými jsou i exekutoři. Ani oni nejsou jen milí chlapíci, co si o tom s vámi promluví a bude všechno v pořádku. Někdy jsou to prostě šmejdi, kteří si svoje postavení užívají.

Docela mě překvapilo, že komiks, který se jinak prezentuje tím, že chce lidem ukázat, jak to s financemi chodí - a že některé rady jsou skutečně skvělé - dokáže být takhle jednostranný, respektive dokonce i propagační. Banky jsou definovány jako instituce lidumilné, exekutoři jako přátelé, ostatní jsou nepřátelé. Jistě, není to dokument, ale přesto je to publikace, která se snaží pomoct. Měla by být nezaujatá. V případě scénáristy je to ale těžko splnitelné, když on sám na finančním trhu působí. Kdyby byla tato zaujatost odstraněna, bylo by to skutečně skvělé dílo ve svém oboru, který je na poli komiksovém v podstatě v plenkách. Alespoň v České republice ano. Tak co si budeme povídat, někdy mám pocit, že komiks je tu v plenkách stále. Přesto "Čas dluhů! Rozhodně plní svůj účel, dává dobré rady, většinou, a navíc je ještě doplněn o závěrečný slovníček pojmů, který také pomůže při orientaci ve financích. Záměr dobrý, dobře provedený, ale nedotažený k dokonalosti.


Komiks "Čas dluhů" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat