2013-08-14

#233: Red 2 - 70 %

Red 2 (Red 2, 2013)
Režie: Dean Parisot
Scénář: Jon Hoeber a Erich Hoeber podle postav vytvořených Warrenem Ellisem a Cullym Hamnerem
Hrají:
Bruce Willis (Frank)
John Malkovich (Marvin)
Mary-Louise Parker (Sarah)
Helen Mirren (Victoria)
Anthony Hopkins (Bailey)
Byung-hun Lee (Han Cho Bai)

"Red" byl snímek, který se mi hodně zamlouval., Ne proto, že to byl skvělý umělecký zážitek, ale proto, že jsem se u toho snímku neskutečně bavil. A nakonec ani ta zápletka nebyla tak špatná. Co ale bylo pro snímek nejdůležitější, to byly postavy, které se zde objevily. Nejen to, že ty postavy jsou skvěle napsané, ale jde především o to, jak jsou zahrané. John Malkovich, Bruce Willis, Helen Mirren, Morgan Freeman a Mary-Luise Parker vytvořili absolutně nekonzistentní, ale dokonale výbušný tým, který fungoval skvěle. Člověk se jim mohl zasmát, ale stejně tak se dalo obdivovat, jací jsou v akci. A že jsou v akci skvělí.
Když jsem viděl první trailer na "Red 2", a že jsem ho ani nečekal, protože přiznám se, že jsem o chystané dvojce ani pořádně nevěděl, docela mě to nadchlo. Film podle traileru vypadal stejně výbušně a stejně zábavně jako první film. A tak jsem se, možná i trochu oprávněně, obával toho, jak film dopadne, a jestli to nejlepší nebylo vystříleno hned v upoutávce. Naštěstí nikoli, i když je fakt, že některé scény do traileru být nemusely, protože se pak ztratil výsledný dojem v samotném filmu. Hlavně jde o scény akční, takové ty neskutečně přehnané, ale tak krásně efektní.
S Morganem Freemanem jsme se v  minulém filmu rozloučili a skoro by to vypadalo, že jsme se rozloučili i s ostatním hrdiny, kteří by měli jít do důchodu. Jenže speciální agenti odpočívat nemohou, hlavně když je chce někdo zabít. Frank (Bruce Willis) si užívá svůj nudný život se Sarah (Mary-Louise Parker). Ta ale pokoukává po nějakém tom dobrodružství, což si Frank neuvědomuje a má neskutečnou potřebu ji chránit. Když se ale na scéně znovu objeví Marvin (John Malkovich), Frank je z toho dost špatný. Sarah je naopak nadšená, že se bude něco dít. A že se něco děje. Franka rozhodně nečeká klidný život, ale musí se pěkně starat o to, aby nezemřel, protože po něm jdou ti nejlepší zabijáci a hlavně se všem vrací minulost, a to v podobě doktora Edwarda Baileyho (Anthony Hopkins), který býval géniem masového zabíjení a někde v Moskvě skryl jadernou bombu - a to celé už před dvaatřiceti lety. Nikdo netuší, kde bomba je, ale někdo po ní očividně pase.
A ještě pár drobností k příběhu. Není dokonalý. Jsou v něm logické chyby a nějaké podivnosti. Ústřední tým nadělá vždy spoustu hluku, ale jako kdyby jejich výstřely, když to potřebují, nikdo neslyšel, někdy se chovají jak naprostí supermani, anebo spíš kouzelníci, což se ukáže ve finálním rozřešení. Jak se to tomu Frankovi povedlo? A pak zde jsou nějaká ta klišé, ale to k akčnímu žánru patří. Když to srovnám se snímkem "Smrtonosná past: Opět v akci", který je také sequelem s Brucem Willisem, je "Red 2" proti pátému dílu legendární série neskutečně inovativní. "Red 2" je ale místy přece jen celkem málo akční, ale tohle jde ve prospěch skvělého konverzačního a situačního humoru.
Vrátila se stará garda, které opět vládne John Malkovich, pro kterého to není životní role, ale právě díky ní si ho budu pamatovat. Mimochodem, řekli byste, že je John jen o dva roky starší než Bruce? Mary-Louise Parker je skvělá, je to správná magorka, a to myslím v tom nejlepším slova smyslu, ale je mi jasné, že někoho může celkem dost iritovat. Podle mě odvedla skvělou práci a je skvělým prvkem týmu. Ostatně to, že zvládne pozvednout film dokázala poměrně nedávno v "R.I.P.D.". Co ale velmi mile překvapí, to je Catherine Zeta-Jones a její role ruské vojandy a špionky, která má s Frankem neskutečnou chemii. A Anthony Hopkins, tak k tomu snad ani není co říkat. To je pan herec, ať už je jeho role jakákoli. Pro ty, co si oblíbili jedničku, bude příjemný i návrat Briana Coxe, a těm, co se v "G. I. Joe" líbil Byung-hun Lee, tak si užijí i jeho, i když je pravda, že schopnosti toho nejlepšího zabijáka bych si představoval trochu jinak. Jeho entrée je však naprosto parádní.
"Red 2" je film, od kterého jsem čekal, že se budu v kině bavit, a přesně tohle jsem dostal. Akční komedii v tom nejlepším slova smyslu. Ano, film má svoje chyby, ale to nic nemění na tom, že jsem se v kině mohl ze srdce zasmát, a to se stalo hned několikrát. A někdy má pro mě takový smích mnohem důležitější význam než uměleckost filmu. Zápletka je dobrá, sice nijak výjimečná, ale tohle je prostě herecký koncert, který funguje od začátku do konce. A už se mluví i dalším pokračování. A já jsem klidně pro.


2 komentáře:

  1. Anonymní15/8/13 07:40

    jojo, doufám, že bude trojka, protože tahle parta je skvělá, ty herecký výkony, i když jen v akční komedii, jsou naprosto úžasný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, tohle jsou prostě postavy, které si může člověk oblíbit a těšit se na ně.

      Vymazat