2013-08-14

#232: Avengers (2012) - 95 %

Avengers (The Avengers, 2012)
Režie: Joss Whedon
Scénář: Joss Whedon a Zack Penn
Hrají:
Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man)
Chris Evans (Steve Rogers / Captain America)
Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk)
Chris Hemsworth (Thor)
Scarlett Johansson (Natasha Romanoff / Black Widow)
Jeremy Renner (Clint Barton / Hawkeye)
Tom Hiddleston (Loki)
Clark Gregg (Agent Phil Coulson)
Cobie Smulders (Agentka Maria Hill)
Stellan Skarsgård (Erik Selvig)
Samuel L. Jackson (Nick Fury)
Že by další hit roku? Tak o tom se nedalo pochybovat ještě před tím, než se film dostal do kin. Je docela zajímavé, že mezi nejočekávanější filmy roku 2012 patřilo hned několik filmů s komiksovými hrdiny. Kromě "Avengers" je to ještě "Amazing Spider-Man" a samozřejmě také "Temný rytíř povstal". Komiks prostě táhne. Můžeme si o něm myslet, co chceme, můžeme si říkat, že to není umění, ale je to jedno, protože je to skvělý byznys. Superhrdinové táhnou a prostě táhnout budou, ať už na stránkách sešitů anebo na filmových plátnech. Ona zde totiž kvalita rozhodně existuje. "Avengers" jsou důkazem toho, že se nenatáčí jen pro komerci samotnou, ale natáčí se pro fanouška a natáčí se zábavně.
Během jednoho měsíce jsem byl svědkem toho, že kino stále má čím nadchnout. Naprosto mě odrovnal film "Prci, prci, prcičky: Školní sraz", a teď "Avengers". No, abych řekl pravdu, u "Prciček" jsem se bavil ještě o něco víc a odcházel jsem s pocitem, který většinou v kině nemám. Ale dojmy z "Avengers" jsou velmi podobné. Na českou premiéru s titulky jsem šel trochu rezervovaně, protože jsem se bál, aby kolem toho nebyl jen velký humbuk, ale jinak skutek utek. Nemusel jsem se bát. Joss Whedon, scénárista, režisér, ale také komiksový tvůrce a hlavně komiksový nadšenec nejspíš stvořil své nejlepší dílo. Jeho televizní tvorba je doslova kultovní ("Buffy" nebo "Firefly"), ale bude to právě asi komiks, díky kterému na něj bude vždy nejvíce vzpomínáno. Dostal nabídku, aby udělal film o Avengers, týmu těch největších superhrdinů Marvelu, a přesně tohle udělal. Velký film o velkých hrdinech.
Na plátně se setkávají Iron Man, Captain America, Černá vdova, Hulk, Thor a také nováček Hawkeye, s kterým jsme na filmovém plátně měli tu čest jen v "Thorovi". Je to týmový film, tak by měli dostat prostor všichni, ale přece jen na sebe pozornost strhává Iron Man, kdy Robert Downey Jr. opět ukazuje, jak je skvělý v komických momentech, i v těch vážnějších, a některé jeho hlášky vás pošlou do kolen. Ale perlí všichni. Myslím, že velkou zásluhu na tom bude mít Joss Whedon jako scénárista, protože on prostě ví, jaká slova má vkládat postavám do úst. Už od dob "Buffy" je proslavený jako skvělý hláškař. Thorovo suché oznámení o nevlastním bratrovi nebo Iron Manova znalost křestního jména agenta Coulsona, tohle jsou prostě věci, které rozesmějí celý sál. Mně se to alespoň stalo a téměř zaplněné kino se smálo. Může mít film lepší vizitku než kladné reakce diváků?
Samozřejmě, všichni fundovaní kritici budou tvrdit, že je to popcornová zábava. No sakra že je! To si myslíte, že do kin přiláká davy diváků nějaké sociální drama z Afriky? Popcornová zábava zní trochu hanlivě, ale je pravda, že u "Avengers" nemůžete čekat velký přesah. Jdete přece na film, který vás má bavit. A to se také děje. Jsou zde vztahy, je zde vlastenectví, ale především je zaměřeno na světovou hrozbu a na akci. Film má pár chyb, jako například příběh, který je čistě komiksový a zase tolik nového nepřinese, pouze fanoušci se mohou setkat s oblíbenými postavami a sledovat vývoj okolo týmu. Scéna v New Yorku by měla být velkolepá, ale místy má člověk pocit, že je to poměrně statické. Zase tolik to nevadí. "Avengers" baví a to je hlavní deviza filmu.
Jestli chcete od filmu sociální a psychologické hloubky, jděte do kina na... no, možná si spíš půjčte nebo kupte nějaké DVD, protože zase tolik hlubokého v kině neběží. Když se člověk podívá do kina, nenajde tam v podstatě žádný film, který by byl podobného ražení. Divák si žádá filmy, které nejsou příliš náročné. Není se čemu divit. Dnešní ceny kina jsou dost vysoké natolik, aby divák vyžadoval zážitek, nikoli depresi nebo poměrně prodražený spánek. Navíc, když se díla chopí někdo jako Whedon, skutečně nikdo nemusí mít strach, že ty peníze za film dal zbytečně. A jestli se mu film v důsledku nelíbí proto, že je to jen akce o kostýmovaných podivínech, tak proč do háje na takový film šel? Copak čekal, že to bude o psychoanalýze, nebo co?
Film bych osobně hodnotil 90 až 95 %, přikláním se spíš k tomu vyššímu - a zas až tak moc přestřelené to není. Funguje to dobře, a to bez větších dávek patosu, některé hlášky a gagy jsou skutečně nezapomenutelné a dostanou vás do kolen. Pokud tedy máte smysl pro humor, který nevyžaduje citáty z Voltaira. Přece jen trochu překvapivě se "Avengers" stali zdaleka nejúspěšnějším filmem, pokud se týká tržeb. Ještě žádný jiný film se v Severní Americe nedostal přes 200 mil. za první promítací víkend. Téměř o 40 mil. dolarů je zpátky poslední díl "Harryho Pottera", o 60 mil. dolarů "Hunger Games", které byly hodně rychle sesazeny a nahrazeny. Kdo by to byl řekl.

Žádné komentáře:

Okomentovat