2013-07-01

#165: Malý princ a Větrná planeta - 75 %

Malý princ a Větrná planeta (Le Petit Prince 1: La Planète des Eoliens)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 2012 jako "Le Petit Prince 1: La Planète des Eoliens", první díl série "Le Petit prince". České vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 219 Kč.

Scénář: Guillaume Dorison a Moebius (krátký komiks "Malý princ na hranaté planetě")
Kresba: Diane Fayolle a Moebius (krátký komiks "Malý princ na hranaté planetě")

Pustit se do vydávání komiksu, který je tvořen na motivy seriálu, jež byl vytvořen na motivy (anebo alespoň s postavami) legendární útlé knížečky "Malý princ", to je projekt, který se na první pohled tváří celkem rizikově. "Malý princ" je legenda, je to kniha, která dokázala ovlivnit mnoho lidí a jsem si jistý, že těch dospělých bylo stejně, nebo možná dokonce více jak dětí. Antoine de Saint-Exupéry vytvořil na nemnoha stránkách neskutečně nádherný svět, který je blízký dětskému chápání, ale i tomu dospělému. Je to jedna z věkově nejuniverzálnějších knih, ale nikoli proto, že by se chtěla zalíbit všem, ale proto, že každá věková skupina ji dokáže chápat podle sebe a dokáže zde nacházet to, co de Saint-Exupéry chtěl. Hned úvod nám dá jasně vědět, že optika dítěte je naprosto jiná než optika dospělého, s kterou se na svět díváme. V tom je neskutečná síla tohoto díla, které mi již dávno učarovalo a do něhož jsem se hned po prvním setkání zamiloval.
Jak jsem řekl, komiksová série vznikla na motivy seriálu, který se začal vysílat v roce 2010 a vysílání skončil v roce 2013, v roce 70. výročí napsání "Malého prince". Tento seriál sice vychází ze světa tohoto nádherného díla, ale samozřejmě si ho přetváří podle sebe. Základní kostra ale zůstává zachována - Malý princ cestuje po různých planetách, kde zažívá různá dobrodružství. Ale nejde pouze o samotná dobrodružství, jde i o to, koho potkává, jak se ti lidé chovají a hlavně o zlo, které se mezi nimi šíří. Tím zlem je had, jenž cestuje po planetách a Malý princ ho vlastně sleduje. Had se snaží každou planetu zničit a získat si pro sebe Černé myšlenky, které jsou vlastně dušemi, jež si dokázal podmanit a které nakonec zapříčinily zánik své planety. Malý princ se se svou společnicí Liškou, se svým kouzelným mečem a neméně kouzelným deníkem snaží zkáze planet zabránit.
Z Malého prince se tak stal do jisté míry dětský superhrdina. Není to komiksový superhrdina v tom americkém smyslu slova, ale přece jen má určité schopnosti, které nikdo jiný nemá a pomáhá zachraňovat světy, které jsou před zkázou, a to doslova. Na první pohled by se mohlo zdát, že tenhle model není úplně to pravé ořechové, ale je třeba si uvědomit, že přece jen není možné de Saint-Exupéryho dílo nahradit nebo v něm pokračovat ve stejném duchu. To není možné. Tvůrci, kteří začali natáčet seriál, si zvolili cestu poznávaní nových světů. Větrná planeta se objevila ve třetím díle seriálu, ale v komiksové podobě byla již v díle prvním. Myslím, že je to docela dobrý úvod. Seznámení se schématem příběhu je zde dobré, příběh na Větrné planetě pak ukáže, že tvůrcům nechybí jeden základní prvek, který je pro "Malého prince" naprosto nezbytný - jedná se o základ, bez něhož by "Malý princ" nefungoval. Větrná planeta se nám představuje jako místo, které je skutečně plné nápadů a samozřejmě i silného, morálního příběhu.
Morální příběh je poměrně důležitý, pokud se jedná o dětský příběh a pokud je podáván dostatečně snesitelně a zajímavě. V tomhle případě to platí. Přesto jsem měl pocit, že se celá série teprve rozjíždí a že je ještě třeba jí dát šanci, aby se scénárista skutečně zapracoval. O kreslířce se tohle říct nedá, ta jede na plné obrátky rovnou od začátku. Když to srovnáte s tím, jak byl animován kreslený seriál, je to příjemné, protože ta 3D animace prostě není něco, co by mi do komiksu moc sedělo a popravdě, Malý princ v ní nevypadá zase až tak dobře. I když není kresba Diane Fayolle zrovna podobná té, kterou použil de Saint-Exupéry ve své knize, pořád je to ten trochu naivní, ale silný chlapec, který miluje svou Růži a chce pomáhat. Čiší z něj ta správná energie, kterou příběh potřebuje.
Ukázka z příběhu "Planète des Éoliens"
Každá kniha ze série "Malý princ", obsahuje jeden krátký příběh "Malý princ: Jak ho vidí..." a za tři tečky je doplněno jméno nějakého francouzského tvůrce. Hned první kniha "Malý princ a Větrná planeta" obsahuje krátký, třístránkový komiks od jednoho z nejpovolanějších autorů. Tím autorem je Moebius, který vytvořil příběh "Malý princ na Hranaté planetě". Myslím, že je zde dokonale patrné, že Moebius pochopil příběh "Malého prince" a na třech stránkách do toho vlastního dal přesně tu samou neskutečnou fantazii, s níž pracoval de Sain-Exupéry, využil podobně jednodušší kresbu, která vám moc nenapoví, že tohle je skutečně Moebius, ale hlavně tematicky, jednotlivými dialogy opět dokázal to, co jeho předchůdce - pobavit a donutit přemýšlet s fantazií otevřenou doširoka. První příběh rozhodně ukázal, že tahle série má před sebou budoucnost, jsem sám zvědavý na další příběhy. A další bonusové komiksy.
Moebius a úvodní stránka jeho krátkého komiksu ve francouzštině
Komiks "Malý princ a Větrná planeta" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

2 komentáře:

  1. Anonymní17/6/15 17:59

    Hezký komiks, kupuju si ho kousek po kousku, Větrnou jsem si koupil právě včera...:-) Ten třístránkový přílepek mi ale přijde hodně ubohý, jak kresba, tak scénář mi připomíná to nejhorší z českých undergroundových fanzinů...:-/ Ale v některých albech jsou ty "jaktovidky" docela zajímavé...

    OdpovědětVymazat
  2. Ty kraťasy nakonec ze sešitů zmizí, a je pravda, že už jsem i zapomněl, že tam byly :-)

    OdpovědětVymazat