2013-04-30

#30: Swamp Thing - Bažináč 2: Láska a smrt - 95 %


Alan Moore předvádí, že i "Bažináč" může být komiksem, který dokáže zaujmout masy a ne jen malou skupinu fanoušků. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/bazinac-laska-a-smrt.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Swamp Thing - Bažináč: Láska a smrt (Swamp Thing: Love and Death)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v pevné vazbě 2009. Původně vyšlo jako čísla 28 až 34 a Annual č. 2 série "Swamp Thing" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Swamp Thing: Love and Death" v roce 1990 u DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Alan Moore
Kresba: Stephen Bissette, John Totleben, Alfredo Alcala, Rick Veitch, Shawn McManus a Ron Randall

Cena se nám od prvního dílu trochu zvedla, ale ne, není to tím, že by za 6 let, které uplynuly od prvního vydání komiksu „Swamp Thing - Bažináč“ v České republice, došlo k takové inflaci, ale jednoduše tím, že druhý díl je ještě propracovanější. Je to dáno tím, že obsahuje nádherně barevné stránky, které jsou doplněné skvělým úvodem a předmluvou, dokonce se zde v závěru objevují i krátké životopisy autorů. Po stránce vazby nelze knize skutečně nic vytknout, ani nevadí, že zde není přiložena galerie nebo něco podobného, protože tohle všechno mluví samo za sebe. České vydání je skutečně luxusní. Jen škoda, že si takové nevysloužil i první díl.
Ukázková strana z komiksu Bažináč: Láska a smrt.
Pokud přejdeme k příběhu – k českému vydání a jeho podobě se ještě vrátím – nelze Alanu Moorovi opět nic vytknout. V prvních čtyřech sešitech rozehrává úžasně děsivou hru, která skutečně dýchá těmi nejlepšími horory. Louisianské bažiny ději dokonale sedí a atmosféra díky nim houstne. Ale co je na tom všem naprosto překvapující, ten horor není ničím jiným než milostným příběhem, který se rozvíjí mezi lidskou ženou a Bažináčem, postavou ryze rostlinnou. A že si myslíte, že láska v téhle podobě nemůže dojít intimního naplnění? Myslím, že budete překvapeni poslední kapitolou této knihy, která je skutečně mistrovským dílem a ukázkou toho, že Alan Moore v komiksu dokáže opravdu všechno. "Ztracené dívky" Alenka, Wendy a Dorotka by mohly vyprávět.
Ukázková strana z komiksu Bažináč: Láska a smrt.
Ale nepředbíhejme. Stostránkový úvodní příběh nám vysvětluje, jak to vlastně bylo s manželem Abigail, který měl na konci prvního dílu zlou nehodu. Mimochodem, zde je krásně vidět, jak na sebe příběhy navazují. Na druhou stranu jsou zde i takové, které úplně propojené nejsou. Dokonalou ukázkou je jednodílná povídka „Pog“, která je vyprávěna z pohledu roztomilých mimozemšťánků. Ne, není to hloupá povídka, právě naopak. I zde Alan ukazuje své mistrovství a dokazuje, že je schopen vytvořit silný příběh, a to i s postavičkami, které nejsou pro dospělého na první pohled úplně zajímavé. Navíc je schopen si tak krásně hrát s jazykem, což muselo být pro překladatele skutečně velkým oříškem, ale Viktor Janiš se toho zhostil se ctí a slova, která na nás mimozemšťané chrlí, jsou nádherně hravá a krásná. Čeština je skutečně jedinečná řeč a Viktor Janiš to jen potvrzuje.
Ukázková strana z komiksu Bažináč: Láska a smrt.
Stejně tak Alan Moore dokazuje, že je mistrem příběhu a inspirací pro všechny další, nejen komiksové autory. „Opuštěné domy“ jsou dalším zářným příkladem a ne náhodou se vám vybaví dílo Neila Gaimana. Propojení pomocí Kaina a Ábela, ale i styl vyprávění odkazují na to, že ani jednomu z umělců není cizí vypravěčství a že jsou skutečnými profesory tohoto řemesla. Poslední kapitola knihy s názvem „Svěcení jara“ je důkazem toho, jak krásně lze pojmout sex mezi člověkem a rostlinou, jak bizarní a přitom naplňující takové spojení může být.
Původní obálka k číslu 29.
Ne, „Bažináčovi“ prostě není možné cokoli vytknout, protože jako komiks je skvělý, děsivý i romantický, veselý i nostalgický. Naprosto nesrovnatelné s filmovými provedeními. Společnost BB/art k němu přistoupila s láskou a „Bažináč“ dostal podobu, kterou si i na našem trhu zaslouží. Jedná se rozhodně o jeden z nejlepších hororových komiksů, které u nás byly vydány, ale strhující je i díky svému žánrovému přesahu. Vzhledem k barevnosti, dávám více než u prvního dílu.

Komiks "Swamp Thing - Bažináč: Láska a smrt" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Na stránkách najdete také recenzi na knihu "Swamp Thing - Bažináč".

1 komentář: